Kuivat valkoviinit korvaavat yhä useammin puolimakeat
Suomessa juodaan yhä enemmän punaviinejä suhteessa valkoviineihin, ja valkoviineissä kuivat viinit korvaavat yhä useammin puolimakeat lipittelyviinit. Tämä viittaisi siihen, että viini on yhä useammin myös ruokajuoma eikä pelkkä kossun korvike.
Näin toteavat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo
Viinistä viiniin 2000 viininystävän vuosikirjassa
(Otava). Kirjassa on arvostettujen
viinintuntijoiden perusteelliset arviot Alkossa
myytävistä viineistä, joita he maistelivat sokkona.
Berglund ja Rinta-Huumo toteavat, ettei korkea
hinta aina välttämättä tuo laatua, vaan myös
edullisista viineistä löytyy yllättävän hyviä.
Vuosikirjassa, joka on järjestyksessä toinen,
yhdistellään myös ruokia ja viinejä.
- Tavoitteenamme on harmonisuuden
saavuttaminen. Se tuo mukanaan enemmän kuin
hyvän maun suuhun: hyvää mieltä kaikille,
sanovat kirjoittajat.
Vaikka viinien kulutus on maassamme melko
voimakkaassa kasvussa, ei viineistä ainakaan
vielä ole muotoutunut tavanomaista
ruokakulttuurimme osaa. Viinien kulutus on
kuitenkin meillä melko voimakkaassa kasvussa,
eivätkä Berglund ja Rinta-Huumo näe mitään
syytä miksi tämä kehitys ei jatkuisi.
Uuden maailman viinien voittokulku on Suomessa
pysähtynyt ja eurooppalaisten viinien kulutus taas
alkanut nousta selvästi. Maassamme juoduista
punaviineistä on esimerkiksi espanjalaisten
viinien osuus noin 40 prosenttia.
Viininystävän toiveet
vuosituhannen alussa
Kuluttajilta kirjan tekijät odottavat uteliaisuutta
ja kokeilunhalua.
- Viini on siitä kiitollinen juoma,
että se antaa "vasta-alkajalle" paljon nautintoja,
vaikka hän ei sen tarkemmin olisi aiheeseen
tutustunutkaan, kun taas pidemmälle ehtinyt ei
koskaan opi kaikkea, sillä aina vain viinistä löytyy
uusia puolia.
Alkolta Berglund ja Rinta-Huumo toivovat yhä
laajenevaa valikoimaa, jonka perustana ovat
persoonallisemmat ja erikoisemmat viinit
tusinatavaran sijasta.
Lainsäätäjältä ja lakien noudattamisen valvojilta
toivotaan yksityiskohtaisempaa ja aktiivisempaa
otetta alkoholiasioihin - ennen muuta viinit tulisi
erottaa väkevästä alkoholista.
Ravintoloilta ja alan oppilaitoksilta kirjoittajat
odottavat lisää asiantuntemusta ja perehtymistä
asiaan.
Kirjassa on myös mm. vuosikertakatsaus,
perehdytys viinien tyyleihin ja säilytykseen sekä
viinisanasto. Siinä oli määrä olla myös vinkkejä
hyvistä viinikaupoista ja -ravintoloista maailman
suurkaupungeissa.
Painovaiheessa tämä osuus
lipsahti jostakin syystä pois ja koko painos
vedetään nyt kaupoista. Uusi täydennetty laitos
ilmestynee kirjakauppoihin parissa viikossa.
STT-IA
12.11.1999
Ajassa -sivulle
|