Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kuivat valkoviinit korvaavat yhä useammin puolimakeat



Suomessa juodaan yhä enemmän punaviinejä suhteessa valkoviineihin, ja valkoviineissä kuivat viinit korvaavat yhä useammin puolimakeat lipittelyviinit. Tämä viittaisi siihen, että viini on yhä useammin myös ruokajuoma eikä pelkkä kossun korvike.


Näin toteavat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo Viinistä viiniin 2000 viininystävän vuosikirjassa (Otava). Kirjassa on arvostettujen viinintuntijoiden perusteelliset arviot Alkossa myytävistä viineistä, joita he maistelivat sokkona.

Berglund ja Rinta-Huumo toteavat, ettei korkea hinta aina välttämättä tuo laatua, vaan myös edullisista viineistä löytyy yllättävän hyviä. Vuosikirjassa, joka on järjestyksessä toinen, yhdistellään myös ruokia ja viinejä.

- Tavoitteenamme on harmonisuuden saavuttaminen. Se tuo mukanaan enemmän kuin hyvän maun suuhun: hyvää mieltä kaikille, sanovat kirjoittajat.

Vaikka viinien kulutus on maassamme melko voimakkaassa kasvussa, ei viineistä ainakaan vielä ole muotoutunut tavanomaista ruokakulttuurimme osaa. Viinien kulutus on kuitenkin meillä melko voimakkaassa kasvussa, eivätkä Berglund ja Rinta-Huumo näe mitään syytä miksi tämä kehitys ei jatkuisi.

Uuden maailman viinien voittokulku on Suomessa pysähtynyt ja eurooppalaisten viinien kulutus taas alkanut nousta selvästi. Maassamme juoduista punaviineistä on esimerkiksi espanjalaisten viinien osuus noin 40 prosenttia.


Viininystävän toiveet vuosituhannen alussa

Kuluttajilta kirjan tekijät odottavat uteliaisuutta ja kokeilunhalua.

- Viini on siitä kiitollinen juoma, että se antaa "vasta-alkajalle" paljon nautintoja, vaikka hän ei sen tarkemmin olisi aiheeseen tutustunutkaan, kun taas pidemmälle ehtinyt ei koskaan opi kaikkea, sillä aina vain viinistä löytyy uusia puolia.

Alkolta Berglund ja Rinta-Huumo toivovat yhä laajenevaa valikoimaa, jonka perustana ovat persoonallisemmat ja erikoisemmat viinit tusinatavaran sijasta.

Lainsäätäjältä ja lakien noudattamisen valvojilta toivotaan yksityiskohtaisempaa ja aktiivisempaa otetta alkoholiasioihin - ennen muuta viinit tulisi erottaa väkevästä alkoholista.

Ravintoloilta ja alan oppilaitoksilta kirjoittajat odottavat lisää asiantuntemusta ja perehtymistä asiaan.

Kirjassa on myös mm. vuosikertakatsaus, perehdytys viinien tyyleihin ja säilytykseen sekä viinisanasto. Siinä oli määrä olla myös vinkkejä hyvistä viinikaupoista ja -ravintoloista maailman suurkaupungeissa.

Painovaiheessa tämä osuus lipsahti jostakin syystä pois ja koko painos vedetään nyt kaupoista. Uusi täydennetty laitos ilmestynee kirjakauppoihin parissa viikossa.

STT-IA
12.11.1999


Ajassa -sivulle