Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







WTO:n jäsenyys vasta Seattlen jälkeen

Kiinan WTO-neuvottelut vihdoin loppusuoralle



Kiinan 13 vuotta kestäneet neuvottelut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyydestä pääsivät maanantaina vihdoin loppusuoralle, kun Kiina ja Yhdysvallat sopivat maiden väliset neuvottelut markkinoiden avaamisesta.


USA:n ja Kiinan sopimus avannee tien myös Kiinan muiden auki olevien kahdenvälisten neuvottelujen pikaiselle päättämiselle.

WTO:n jäsenyyden toteutuminen ennen marraskuun lopussa Seattlessa Yhdysvalloissa alkavaa WTO:n kolmatta ministerikokousta on kuitenkin "erittäin epätodennäköistä", arvioivat WTO:n edustajat maanantaina Genevessä. Syynä ovat avoimet kahdenväliset neuvottelut ja WTO:n muodollisen jäsenyysprosessin vaatima aika.

Kiinan on vielä päätettävä maaneuvottelunsa mm. Euroopan unionin, Brasilian, Kanadan ja Norjan kanssa.

Kiinan ja Yhdysvaltain sopimus merkitsee kuitenkin sitä, että Kiina voi osallistua Seattlen kokoukseen tietoisena siitä, että jäsenyys toteutuu lähiaikoina ja maa pystyy osallistumaan seuraavaan kauppaneuvottelukierrokseen WTO:n jäsenenä.

- Mikäli kaikki kahdenväliset neuvottelut saadaan päätetyksi ennen Seattlen kokousta, voivat WTO:n kauppaministerit todeta kokouksessa, ettei jäsenyydelle ole enää esteitä ja se toteutuu lähikuukausina, arvioitiin tilannetta Suomen ulkoministeriöstä.


Jäsenyys Seattlen jälkeen

Käytännön syistä ei muodollista jäsenyysprosessia mitä ilmeisimmin ehditä viedä lävitse ennen Seattlen kokousta. WTO:n jäsenyyssopimuksen valmistumisen ja hyväksymisen jälkeen Kiinan on vielä ratifioitava sopimus ja tallettava ratifiointiasiakirjat.

Nopealla aikataululla Kiina voisi tulla WTO:n jäseneksi ensi keväänä. Näin se voisi myös osallistua vuosituhannen kierrokseen WTO:n jäsenmaana yhdessä muiden jäsenmaiden kanssa.

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen sopimus on historiallisesti tärkeä, koska se auttaa tuomaan Kiinan jälleen osaksi kansainvälisen kaupan sopimusjärjestelmää. Kiina on maailmankaupan viidenneksi suurin viejä ja kansantaloutena maailman kymmenenneksi suurin.

Kiinan liittyminen WTO:n jäseneksi tulkittiin uutistoimistojen mukaan Aasian markkinoilla merkittäväksi talouspoliittiseksi signaaliksi. Sopimuksen arvioitiin kertovan Kiinan sitoutumisesta talouden uudistuspolitiikan jatkamiseen ja halusta kytkeytyä kiinteäksi osaksi maailmanmarkkinoita.

Sopimus on "ilmeisen merkittävä" myös Euroopan Unionin kannalta, arvioi EU:n edustaja maanantaina Brysselissä. Edustajan mukaan se on tärkeä myös EU:n kannalta, koska "noin 80 prosenttia" sopimuksen kattamista kysymyksistä on yhteisiä Yhdysvalloille ja EU:lle.

- Jäljellä olevat 20 prosenttia ovat Euroopalle tärkeitä kysymyksiä. Meitä kiinnostavat tulleihin ja palveluihin liittyvät erityisongelmat, joista on vielä neuvoteltava. Meidän on myös analysoitava, mitä Kiina ja USA sopivat.

- Mikäli Kiina neuvottelee yhtä rakentavasti kuin Yhdysvaltojen kanssa, sopimuksen syntyminen on mahdollista, sanoi EU:n edustaja.

EU:n ja Kiinan neuvotteluaikataulusta ei maanantaina ollut käytettävissä täsmällisiä tietoja. Kiinan ja EU:n piti pitää perjantaina huippukokous, mutta sitä on siirretty eikä kokouksen uutta ajankohta ole vielä julkistettu.


Kiina alentaa tuontitulleja

Yhdysvallat ilmoitti maanantaina, että Kiina alentaa sopimuksen mukaan tuontitulleja keskimäärin 22,1 prosentista 17 prosenttiin ja laskee tullien ulkopuolisia kaupan esteitä.

Kiinan markkinoita avataan sekä teollisuus- että maataloustuotteille ja palveluille. Kiinan maatalousmarkkinoilla taataan kasvavat kiintiöt vehnälle, maissille, riisille ja puuvillalle.

Kiinan sitoumukset kattavat mm. pankki- ja vakuutusalan sekä telekommunikaatiosektorin markkinoiden avaamisen. Kiina on sitoutunut myös täsmällisiin toimiin tasapuolisen kohtelun turvaamiseksi Kiinassa toimiville yrityksille, kertoivat Yhdysvaltain neuvottelijat uutistoimistojen mukaan maanantaina.

Maailman kauppajärjestön jäsenyyttä on Kiinan lisäksi hakenut kolmisenkymmentä muuta maata.

Niiden joukossa ovat mm. Venäjä, Albania, Algeria, Jordania, Kambodzha, Latvia, Liettua, Nepal, Saudi-Arabia, Ukraina, Valko-Venäjä ja Vietnam. Taiwan on myös hakenut WTO:n jäsenyyttä. Hongkong on WTO:n jäsen.

WTO:lla on tällä hetkellä 135 jäsenmaata. Viimeksi järjestön jäseneksi on hyväksytty Viro.

STT-IA
15.11.1999


Talous -sivulle