Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







WTO-kokous vetää valtavasti mielenosoittajia



Kansainvälisen kauppajärjestön WTO:n vastustajat ovat suunnittelemassa mittavia mielenosoituksia Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa pidettävän järjestön ministerikokouksen yhteyteen.


WTO:n toimintaa arvostelevia yhdistyksiä on tulossa eri puolilta Yhdysvaltoja, ja myös lukuisat kansainväliset järjestöt haluavat saada äänensä kuuluviin Seattlessa.

Paikalle odotetaankin kymmeniätuhansia mielenosoittajia paristakymmenestä eri maasta. Pelkästään Yhdysvalloista Seattleen on menossa ainakin parinsadan eri ammattijärjestön ja ympäristönsuojelujärjestön edustajia.

Ammattiliitot ovat pitkään sanoneet, että Yhdysvaltain nykyinen kauppapolitiikka vie maasta työpaikat; kaupan vapautumisen myötä tavaraa tuodaan muualta halvemmalla ja maan oma tuotanto jätetään heitteille.

Erityisesti Yhdysvaltain terästyöläiset ovat syyttäneet muita maita teräksen halpatuonnista. Mielenosoituksiin aikoo saapua mm.Yhdysvaltain postin, liittovaltion työntekijöiden, opettajien ja käsityöläisten edustajia.

Paikalle on tulossa runsaasti maatalousväkeäkin, sillä Yhdysvaltain farmarit, mm sokerintuottajat ja maapähkinänkasvattajat, ovat huolissaan tuonnin vapautumisesta ja tuottajahintojen romahtamisesta.

Yhdysvaltain lihantuottajat suunnittelevat äänekkäitä vastalauseita EU:n hormonilihakiellon vuoksi ja myös geenimanipuloituja elintarvikkeita valmistavat yhtiöt haluavat saada äänensä kuuluviin.


Kansainvälistä mielenkiintoa

Seattleen on matkalla valtava määrä erilaisten järjestöjen edustajia, osa on kansalaisjärjestöjä, osa eri maiden hallitusten alaisuudessa työskenteleviä järjestöjä.

Kaikkiaan osallistujalistalla on noin 700 järjestön nimet; paikalle tulee väkeä pankkivirkailijoista ja kuluttajansuojelijoista viininkasvattajiin ja taiteilijoihin.

Suomesta paikalle on menossa edustajia ainakin Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta MTK:sta sekä Kehitysyhteistyön palvelukeskuksesta Kepasta.

Kansainvälinen Peoples' Global Action -niminen WTO:ta vastustava järjestö on matkalla Seattleen maan halki kulkevana karavaanina. PGA:n mukaan maailman kauppajärjestö polkee ihmisoikeuksia, unohtaa ympäristönsuojelun ja terveysnäkökohdat kauppapolitiikassaan.

Järjestö on nyreissään siitä, että monelta sen edustajalta evättiin viime hetkessä maahantuloviisumi Yhdysvaltoihin. Syypäänä pidetään Clintonin hallituksen herkkänahkaisuutta.

Lukuisat kansainväliset ympäristöjärjestöt kaavailevat matkaa Seattleen, mm. Friends of Earth eli Maan ystävät, Sierra Club ja Maailman luonnonsäätiö WWF aikovat olla paikalla.

Ympäristönsuojelijoiden mukaan WTO toimii täysin luonnosta piittaamatta ja erityisesti kehitysmaiden ympäristöongelmat pahenevat kauppajärjestön politiikan vuoksi kaiken aikaa.

WTO:ta syytetään myös siitä, että sen toiminta suosii suuryhtiöitä, joiden voittojen takana on esimerkiksi lapsityövoiman väärinkäyttöä. WTO-vastustus onkin luonut Yhdysvalloissa uskomattomalta tuntuvia kumppanuussuhteita.

Aiemmin mm. maan metsäteollisuus ja terästeollisuus ovat olleet ympäristönsuojelijoiden hampaissa, nyt luonnonsuojelijat ja teollisuusjärjestöt toimivat sopuisasti samassa WTO:n vastaisessa rintamassa.


Mielenosoituksista hyötyä Clintonille?

Presidentti Bill Clinton on ollut valmis toivottamaan tervetulleiksi Seattleen ainakin osan WTO:ta kritisoivista järjestöistä ja Clintonin mukaan ennen varsinaista kokousta on tarkoitus järjestää ns. NGO-päivä, kansalaisjärjestöjen mielipiteille varattu tilaisuus.

Osa Seattlen kokoukseen liittyvistä mielenilmauksista saattaa selkeästi hyödyttää Clintonia sekä Yhdysvaltojen asemaa kauppaneuvotteluissa; USA:n neuvottelijat voivat vedota suoraan kokouspaikan ympärillä liikkuviin mielenosoittajiin ja heidän ongelmiinsa.

Yhdysvallat voi parhaassa tapauksessa päästä mielenosoittajien huolenaiheiden avulla hautaamaan joitakin asialistalla olevia, amerikkalaisten kannalta hankalia asioita.

Amerikkalaisethan haluaisivat vältellä ainakin kilpailukysymyksiä sekä investointipolittiikkaa koskettelevia keskusteluja. Maatalouskin on kiusallisten aiheiden listalla.

Yhdysvalloilla on myös mahdollisuus alleviivata omia näkökantojaan käyttämällä hyväkseen kokouksesta maailmalle lähtevää uutismateriaalia.

Sankat mielenosoittajajoukot tv:n uutiskuvissa antanevat amerikkalaisneuvottelijoille oivan syyn vedättää neuvotteluja haluamaansa suuntaan. Yhdysvallat haluaa päästä niskan päälle erityisesti elintarvikkeiden turvallisuutta koskevissa keskusteluissa.

Maa saattaakin päästä mielenosoittajien avulla korostamaan hormonilihakiistasta sekä geeniruokakiellosta amerikkalaisille farmareille aiheutuvia ongelmia.

STT-IA
12.11.1999


Talous -sivulle