Koiran allergia voi joskus ollakin kapia



Koiran ihotauteja on joskus hyvin vaikea selvittää. Koira on voinut raapia itseään pitkään ja sen on epäilty sairastavan allergiaa. Hoitamisesta huolimatta sairaus vain pahenee. Joissakin tapauksissa kauan vaivannut allergia voikin osoittautua kapiksi, eläinlääkäri Leena Saijonmaa-Koulumies kertoo.


Saijonmaa-Koulumies luennoi Euroopan eläinlääkäreiden kongressissa Helsingissä. Noin 300 Euroopan ja Yhdysvaltain eläinlääkäriä pohtii kolmipäiväisessä kokouksessaan koirien, kissojen ja hevosten ihotauteja. Euroopan veterinäärisen dermatologian järjestön kokous alkoi torstaina ja päättyy lauantaina.

Kapin hoitaminen on nykyisin melko vaivatonta. Monille koiraroduille voidaan antaa loishäätöpiikki, jolla tauti paranee, Saijonmaa-Koulumies sanoo. Ihotaudit ovat ehkä yllättäen koirien yleisin eläinlääkärillä käynnin syy.

Eläinten ihotaudit pitkittyvät helposti, jos niitä ei hoideta ajoissa. Kroonistuessaan taudit aiheuttavat pysyviä ihomuutoksia ja vaikeuttavat oikean diagnoosin tekemistä.

Saijonmaa-Koulumies huomauttaa, että eläin olisi vietävä hoitoon heti vaivojen ilmetessä, vaikka eläinlääkärimaksut tuntuvatkin valtavalta menoerältä monessa tiukan budjetin perheessä.

Täsmälääkkeitä kehitetään myös eläimille

Allergiat ovat kotieläimillä varsin yleisiä ja niitä on hoidettu kauan mm. siedätyshoidoilla. Eläinten kuten ihmistenkin sairauksiin kehitetään jatkuvasti uusia lääkkeitä, jotka tehoaisivat parhaiten juuri ja nimenomaan tiettyyn tautiin.

- Uusilla lääkkeillä pyritään parempaan täsmähoitoon, allergisia ihosairauksia hoitanut ja ihon bakteeritulehduksia tutkinut Saijonmaa-Koulumies varmistaa.

Eläinten ihotulehduksia hoidetaan suun kautta nautittavilla lääkkeillä sekä erilaisilla lääkeshampoilla, joilla voidaan esimerkiksi karkottaa loisia.

Moni koira pääsee juoksemaan vapaasti perheen kesäpaikassa. Siellä se pääsee tutkimaan sellaisiakin aarteita, jotka siltä normaalielämässä on kielletty. Isännät tai emännät eivät aina tiedä edes, missä heidän lemmikkinsä on päivän mittaan kierrellyt.

Saijonmaa-Koulumies sanoo, että koirat eivät kuitenkaan sairasta kesällä juuri enempää kuin talvella.
- Terveelle iholle ei tule tulehduksia, mutta jos koiran iho vaurioituu, se tietysti altistuu samalla tarttuville taudeille.

Punkit ovat monen koiranomistajan painajainen. Saijonmaa-Koulumies myöntää, että punkkien aiheuttamaa borreliaa on tavattu myös eläimillä. Saaristoon ja muille punkkialueille lähtevät huolehtivat yleensä hyvin koiriensa suojauksesta.
- Koirille on punkkipantoja ja punkkeja estäviä aineita.

Saijonmaa-Koulumies uskoo, että koirat sairastivat borreliaa jo ennen kuin siitä tiedettiin. Borreliaa sairastava koira saa kuumetta ja niveloireita. Nyt kun borrelia tunnetaan, sitä pyritään ehkäisemään ennalta ja punkkeja osataan varoa toisin kuin ennen.

Ulkomaan tuliaisia

Mukana matkustavat koirat joutuivat ennen karanteeniin, jolla pyrittiin pysäyttämään taudit. Nyt matkustaminen on huomattavasti vapaampaa, vaikka eläin tarvitseekin matkalle rokotustodistuksen ja maasta riippuen muita mahdollisia asiakirjoja.

Ulkomailta saatavien tautien riski on olemassa, mutta eläimiä matkoille mukaansa ottavat ovat yleensä niin valveutuneita, että he ottavat tämän riskin ajoissa huomioon, Saijonmaa-Koulumies uskoi.

Tartuntoja pyritään ehkäisemään tehokkailla rokotuksilla ja tiukoilla säädöksillä, mutta esimerkiksi Etelä-Euroopassa on pikkuloisia, joita koira voi saada varomisista huolimatta. Monesti suositellaankin pesemään ulkomaanmatkoilta tulevat eläimet loisshampoolla ja lääkitsemään ne matolääkkeillä.

Venäjältä ja Virosta tuoduilta toreilla kaupatuilta eläimiltä ei Saijonmaa-Koulumiehen mukaan ole löytynyt mitään erityisiä tauteja. Raivotautia Suomessa ei ole todettu yli kymmeneen vuoteen.

STT-IA
13.8.1999


AJASSA -SIVULLE