Liikanen korostaa komissaarien riippumattomuutta



Uudenkin EU-komission jäseneksi ehdolla oleva komissaari Erkki Liikanen pitää tärkeänä, että komissiossa jatkaa kokeneita jäseniä. Liikanen selvitti maanantaina Helsingissä pitämässään tiedotustilaisuudessa vastauksiaan EU-parlamentin komissaariehdokkaille tekemiin kysymyksiin.


Suomen EU-komissaariehdokas Erkki Liikanen sanoo pitävänsä ehdottomana ohjeena sitä, että komission jäsenet hoitavat tehtäväänsä täysin riippumattomina. He eivät pyydä eivätkä ota ohjeita miltään hallitukselta tai muulta taholta.

Liikanen on antanut kirjalliset vastauksensa kaikkiaan 99 kysymykseen, jotka parlamentti on hänelle esittänyt. Kysymykset pohjustavat suullista kuulemista, joka tapahtuu elokuun lopussa.

Valtaosa Liikaselle esitetyistä kysymyksistä koski hänen tulevaa toimialaansa eli teollisuutta ja tietoyhteiskuntaa. Häneltä kysyttiin myös henkilökohtaisia asioita, kuten mahdollisia tulevan tehtävän kanssa ristiriidassa olevia taloudellisia kytköksiä. Liikanen vakuutti, ettei sellaisia ole.

Komission tulevaa hallintoa Liikanen kehittäisi mm. vahvistamalla komission puheenjohtajan asemaa. Sen jäsenillä tulisi olla aiempaa suurempi vastuu yksiköistään.

Myös siirtymisestä toimintoperusteiseen budjetointiin on tulossa tärkeä uudistus. Liikasen mukaan on tärkeää, että uusista toimista päätettäessä tehdään myös päätös niiden edellyttämistä toiminnallisista, taloudellisista ja henkilöstövaroista.

Komissaarit eroavat puheenjohtajan pyynnöstä

Liikanen katsoo komission olevan kokonaisuudessaan vastuussa EU-parlamentille. Koko komission vastuuta ei voi täysin erottaa yksittäisten komission jäsenten poliittisesta vastuusta. Jokainen jäsen työskentelee puheenjohtajan poliittisessa ohjauksessa.

- Olenkin luvannut puheenjohtaja Prodille erota, mikäli hän sitä pyytää, Liikanen huomauttaa. Vastaavan lupauksen ovat antaneet myös muut komissaariehdokkaat.

Parlamentin kysymyskaavakkeessa tiedustellaan, onko Liikanen valmis ottamaan henkilökohtaisen vastuun omasta alueestaan.

Liikasen mukaan komission jäsenten on otettava kollegion sisällä täysi poliittinen vastuu oman toimialansa toiminnan täytäntöönpanosta ja johtamisesta.

- Aion laatia pääjohtajieni kanssa työmenetelmiä ja tiedonkulkua koskevat selkeät säännöt heti virkaanastumiseni jälkeen, kuten heinäkuussa vahvistetussa komission jäsenten ja osastojen menettelysäännöissä edellytetään.

Liikanen lupaa palkata uuteenkin kabinettiinsa useaa eri kansallisuutta edustavaa väkeä.

Poliittiset toimet voitaisiin ilmoittaa

Romano Prodin komission toimintasääntöjen mukaan komission jäsenten on ilmoitettava toiminnastaan säätiöissä tai muissa vastaavissa elimissä. Sellaisia ovat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt tai yleistä etua tavoittelevat politiikan, kulttuurin, taiteen ja hyväntekeväisyyden järjestöt.

Liikasen mielestä tiedot olisi ajantasaistettava vähintään kerran vuodessa.
- En näe mitään estettä sille, että toiminta kaikissa poliittisissa järjestöissä ilmoitettaisiin, jos tätä pidetään tarpeellisena, Liikanen kirjoittaa.

Oman toimintansa menestyksellisyyttä hän haluaa arvioida onnistuneella yhteisöpolitiikalla.
- Politiikkani on menestyksekästä, jos lainsäädännön tai muiden yhteisötason toimien avulla Euroopan kansalaisille ja yrityksille koituu konkreettista hyötyä.

Liikanen uskoo, että kahden EU-komission pääosaston yhdistäminen uudeksi yritystoiminnan pääosastoksi antaa riittävät voimavarat.

Tietoyhteiskunnan edellyttämät tehtävät muuttuvat nopeasti, joten siitä vastaavan pääosaston vaatimista resursseista Liikanen ei halua vielä sanoa lopullista sanaa.

Monen muun komissaariehdokkaan tavoin Liikaselta tivataan lupausta kertoa komission päätöksistä parlamentin asianomaisille elimille ennen kuin tiedotusvälineet saavat niistä tiedon.

Liikanen katsoo, että parlamentille on tiedotettava päätöksistä viipymättä. Kuitenkin myös Euroopan kansalaisilla ja tiedotusvälineillä on oikeus saada tietoa Avoimuuden maksimoimiseksi on etsittävä yhteisiä ratkaisuja.

Internet saatava kaikkien ulottuville

Monet parlamentaarikkojen kysymyksistä koskivat Internetin käyttöä ja säätelyä ja verkkojen kautta käytävää sähköistä kauppaa.

Liikanen tähdentää, että komissio aikoo edelleen edistää ajatusta Internetin toimintaan liittyvän kansainvälisen peruskirjan laatimisesta.

Hän pitää lisäksi tärkeänä, että unionin ja jäsenvaltioiden tasolla tähdätään kaikin keinoin Internetin saamista kaikkien ulottuville ensi vuosituhannen alkuvuosina.

Komissio tarvitsee kokeneita jäseniä

Liikaselta ei suoraan kysytty, miksi hän on ehdolla uuteen komissioon, vaikka oli jäsen eronneessa Jacques Santerin komissiossa. Liikanen oli kuitenkin varustautunut vastaamaan kysymykseen, jos parlamentin suullisessa tentissä elokuun lopussa sellainen tulee eteen.

- Kaikissa instituutioissa on hyvä, jos muisti säilyy myös siitä, mitä on tehty. Se muutos, että komissiossa vaihtuu 16 jäsentä 20:stä on erittäin suuri ja uskon, että komission työlle on etua siitä, että siinä on joukko aikaisemmin mukana olleita, Liikanen sanoi.

Liikanen viittasi omaan kokemukseensa vuoden 1995 alusta, jolloin hänen mukaansa oli erittäin tärkeää, että mukana oli edellisen komission jäseniä. Heiltä saattoi kysyä, miten joidenkin asioiden suhteen meneteltiin aikaisemmin.

- Toinen asia on, että monilla niistä uudistusprosesseista, joita olen ollut laittamassa käyntiin, on nyt yhteiskunnallinen tilaus. On monia ratkaisuja, joita olen mielelläni ajamassa päätökseen, Liikanen sanoi.

Liikanen sanoi aina olevansa valmis vastaamaan siitä, mitä hän on omana komissaariaikanaan tehnyt. Hän ei kuitenkaan katso voivansa vastata kaikista niistä käytännöistä, joita vuodesta 1957 lähtien on luotu.

Vastaukset laadittu Anttolan mökillä

Liikanen kertoi laatineensa vastauksia parlamentin kysymyksiin mökillään Anttolassa. Uuden tietoyhteiskuntakomissaarin harmina olivat vain huonot tietoliikenneyhteydet.

Liikanen sai vastauksiinsa apua komission pääosastoilta, jotka toimittivat muistioita kysymysten aiheista ja mm. kansliapäälliköltään Olli Rehniltä.

Liikanen aikoo pitää Rehnin kansliapäällikkönään, jos saa jatkaa uudessa komissiossa. Liikanen korosti, että muuten hänen esikuntansa on jo ollut kansainvälinen, kuten uudelta komissiolta nyt vaaditaan.

Puhtaasti Liikasen omia näkemyksiä myös Internetissä näkyvissä vastauksissa löytyy komissiota keväällä kohdanneen kriisin osalta.

Hänen mielestään kriisin seurauksena mm. komission puheenjohtajan asemaa on vahvistettava ja komission jäsenillä on oltava aikaisempaa suorempi vastuu yksiköistään.

Liikanen korosti myös yhteistyötä EU:n parlamentin kanssa. Hänen EU:n menestystarinat ovat aina perustuneet parlamentin, komission ja jäsenvaltioiden hallitusten edustajista koostuvan neuvoston yhteistyöhön.

Parlamentti järjestää Liikasen julkisen kuulemistilaisuuden elokuun 31. päivänä. Kolme tuntia kestävässä tapaamisessa asianomaisen valiokunnan jäsenet tenttaavat suullisesti komissaariehdokasta.

STT-IA
16.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE