Kansanedustaja Erlundilta kirja seksisyytöksistä



Kansanedustaja Rainer Erlund (r.) puhuu suunsa puhtaaksi ahdistelusyytöksistä kirjassa, joka ilmestyy syyskuun alussa. Perjantaina, jolloin tieto kirjasta tuli julkisuuteen, Erlund astui myös itse julkisuuteen ja antautui haastatteluihin.


Erlundia syytetään lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä ja kotirauhan häiritsemisestä. Hänestä tehtiin toukokuussa ilmoitus poliisille sen jälkeen, kun hän oli soittanut epäilyttäviä puheluita 15-vuotiaalle tytölle.

Rainer Erlund sanoi perjantaina, että hän aikoo Söderströmin kustantamassa kirjassa kertoa hyvin avoimesti omista reaktioistaan ja ajatuksistaan tapahtumien johdosta.
- Kerron minkälainen helvetti minulla on ollut sen jälkeen kun tämä skandaali tuli julkisuuteen 12. toukokuuta, hän sanoo.

Sairaalassa oleskelu pelastus

Erlund kirjoittaa myös sairaalassa oleskelustaan ja kertoo pelostaan tavata ihmisiä, painajaistunnelmistaan ja itsemurha-ajatuksistaan. Erlund oli liki kuusi viikkoa Lapinlahden sairaalassa Helsingissä.

- Minut otettiin sairaalaan poliisiin ja lääkärin yhteistyön tuloksena. Aluksi epäilin sitä hyvin paljon, mutta nyt jälkeenpäin katson, että se oli ehkä pelastukseni, hän sanoo.

Hän alkoi panna muistiin ajatuksiaan aikaisessa vaiheessa, koska tiedot puheluista olivat tulleet julkisuuteen.
- Tunsin, että haluan avautua jollekin, eikä minulla ollut ketään jolle avautua kuin päiväkirja, hän sanoo.

Sairaalassa oleskelun aikana kypsyi ajatus kirjasta.
- Pääsin selville, että minulla oli tarve avautua suuremmalle yleisölle eli selittää ajatuksiani ja kertoa, minkälainen tragedia tämä on. Tämä ei ole tragedia vain minulle ja vastapuolelle, vaan monille, monille ihmisille, hän sanoo.

Hän huomauttaa myös, että hänen on ollut aiemmin mahdotonta ottaa psykiatrisesta sairaalasta osaa keskusteluun.

Myöntää puhelinkeskustelut

Erlund sanoo, että hän ei ole koskaan kieltänyt kyseisiä puhelinkeskusteluja.
- Olen hyvin surullinen keskusteluista, jotka kävin hänen kanssaan. Niissä ei ole minkäänlaista seksuaalista kytkentää, mutta jotakin, jonka toinen osapuoli voi, ja sen ymmärrän, käsittää häiritseväksi, sanoo Erlund.

Erlund ilmoitti tiistaina, että hän jättää ruotsalaisen eduskuntaryhmän ja perustaa oman. Hänen sairaslomansa päättyy elokuun lopussa.

Erlund ei halunnut perjantaina ottaa kantaa siihen, onko hänellä riski joutua edustajatoveriensa syrjimäksi palatessaan eduskuntatyöhön syksyllä.
- Katson, että se tulee olemaan minulle raskasta ja vaikeaa, mutta en halua spekuloida millaisia edustajatoverien reaktiot minua kohtaan ovat, hän sanoo.

Oikeudenkäynti Erlundia vastaan alkaa syyskuussa.

STT-IA
13.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE