Ruotsin Wallström kannattaa tiukkaa linjaa GM-tuotteiden valvonnassa

Fischler harkitsisi EU-tason ruoan valvontaa



Maatalouskomissaari Franz Fischler on valmis pohtimaan EU-tason ruoka- ja lääkeviraston perustamista. Fischlerin mukaan on harkitsemisen arvoista selvittää, voisiko osan unionin elintarvikepolitiikasta hoitaa tehokkaammin erityisen toimiston kautta.


- Uuden toimiston perustaminen ei sinällään takaa kuluttajien luottamuksen palaamista, Fischler totesi vastatessaan EU-parlamentin komissaareille esittämiin kirjallisiin kysymyksiin.

Itävaltalainen Fischler asettui näin EU-komission puheenjohtajan Romano Prodin ehdotuksen taakse.

Puhuessaan heinäkuussa EU-parlamentille Prodi sanoi, että kansalaisten luottamus ruoan ja lääkeaineiden puhtauteen on palautettava valvomalla tuotteita EU:n tasolla. Prodi ilmoitti kannattavansa itsenäisen valvontaviraston perustamista.

Esimerkiksi Suomen maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) on vastustanut ajatusta ylikansallisesta valvonnasta. Hemilän mukaan EU-tason kontrolli ei voi korvata kansallista valvontaa.

Huoli ruoan turvallisuudesta pulpahti viimeksi korostetusti esille Belgian dioksiiniskandaalin yhteydessä. Alun perin ajatus Euroopan ruoka- ja lääkevirastosta on lähtöisin juuri Belgiasta. Esitys on saanut tukea mm. Ranskalta.

Parlamentti tiukkasi Fischleriltä lisäksi mm. miten hän selittää jatkamispäätöksensä uudessa komissiossa, vaikka oli mukana eronneessa Jacques Santerin kokoonpanossa.

Fischler ilmoittaa, ettei hyväksy tuomiota, joka langetettiin koko komission niskaan mm. johtamisen epäselvyyksistä. Hän sanoo pitävänsä koko komission eroa ainoana tapana, jolla voitiin estää yhdentymisprosessille koituvat vahingot.

Fischler säilytti ainoana komissaarina entisen vastuualueensa uudessa Prodin komissiossa.

Wallström perää GM-tuotteiden kontrollia

Ruotsalainen tuleva ympäristökomissaari Margot Wallström sanoo jakavansa yleisen huolen geneettisesti muunnelluista (GM) ruoka-aineista sekä niiden vaikutuksesta ympäristöön ja ihmisiin.

- Katson, että tehokas GM-tuotteiden kontrolli on olennainen osa ympäristöpolitiikkaa, Wallström toteaa vastauksessaan EU-parlamentin kysymyksiin.

Wallströmiltä tivattiin, kannattaako hän ministerineuvoston kesäkuista päätöstä, jonka mukaan jäsenmaiden on jäädytettävä lupien myöntäminen GM-tuotteille. Ympäristöministerit päättivät lykätä GM-kasvien käyttöönoton vuoteen 2002.

Wallström katsoo, että komission on ryhdyttävä toimiin valtiota vastaan, joka rikkoo GM-tuotteista annettua direktiiviä. Hän kuitenkin huomauttaa, että direktiivi sallii jäsenmaille veto-oikeuden tuoda markkinoille geenimuunneltuja valmisteita erikseen siitä ilmoittamalla.

GM-tuotanto on kuuma peruna erityisesti siksi, että maailman suurin muunneltujen tuotteiden valmistaja Yhdysvallat toivoo EU:n raottavan markkinoitaan mm. geenimaissille ja -soijalle. Yli puolet Yhdysvaltain soijasadosta tulee tänä vuonna muunnelluista lajikkeista.

Geenimuuntelun vastustus on erityisen näkyvää Britanniassa, missä kuluttaja- ja ympäristöjärjestöt kampanjoivat laajalti muunneltuja ruokatuotteita vastaan. GM-tuotteiden myynti on Britanniassa laskenut samalla kun orgaanisen ruoan kysyntä on lisääntynyt.

STT-IA
16.8.1999


POLITIIKKA -SIVULLE