Maailman verkkoyliopiston pääpaikka Hämeenlinnaan



Maailmanlaajuisen Internet-yliopiston päätoimipiste sijoittuu Hämeenlinnaan Tampereen yliopiston Hämeenlinnan yksikköön. Hämeenlinna voitti sijoituspaikkakisassa loppumetreillä Sveitsin Geneven.


Koulutushankkeen vt. presidenttinä aloittaa mediakulttuurin ja viestintäkasvatuksen professori Tapio Varis Tampereen yliopistosta. Päätöksiä globaalin yliopiston perusrakenteista tehtiin maanantaina Tampereella alkaneessa työkokouksessa. EGEDL 99 -konferenssiin osallistuu kuutisenkymmentä asiantuntijaa 15 maasta.

Muuten verkkoyliopisto aikoo versoa ympäri maailman kehitysmaita myöten. Varapresidentti valittaneen New Yorkista, ja taustasäätiön rahasto sijoittunee Geneveen.

Opetuksessa on tarkoitus hyödyntää Internetin ja erityisesti uuden sukupolven laajakaistaisen verkon tarjoamia mahdollisuuksia.

Internetin kautta opetusta antavia hankkeita on vireillä useita, mutta Hämeenlinnan tukikohdakseen valinnut The Global University System (GUS) on löytänyt taakseen arvovaltaisimmat tukijat.

Professori Tapio Varis korostaa, että Yhdysvallat ja Japani osallistuvat GUS:n kehittämiseen. Tampereen työkokouksen päärahoittajia ovat Maailmanpankki, Yhdysvaltojen kansallinen tiederahasto ja amerikkalainen GLOSAS-järjestö. Mukana on kansainvälisiä järjestöjä sekä suomalaisia telekommunikaatio- ja media-alan yrityksiä.

Varsinaista toimintaa rahoittamaan perustetaan maailman rikkaitten G7-maiden ylläpitämä rahasto. Suomen maine tietotekniikan huippumaana vaikutti osaltaan työkokouksessa tehtyihin valintoihin.

Kehitysmaihin oppia halvalla

- Internet on telekommunikaatioalan päämedia, jonka sovellutuksissa koulutus ja oppiminen tulevat entistä keskeisimmiksi. Tavoitteena on luoda globaali järjestelmä, jossa opiskeluun kelpuutetut opiskelijat kaikkialta maailmasta pääsisivät osallistumaan haluttujen alojen ja opettajien kursseille, Varis selvittää.

Internet-opetus etenee Variksen mukaan nykyisten yliopistojen sisälle tai rinnalle, mutta vaikuttaa joka tapauksessa merkittävästi 2000-luvulla yliopistojen rakenteeseen.

Tampereen työkonferenssin puheenjohtaja japanilainen tekniikan tohtori Takeshi Utsumi näkee, että Internetin avulla koulutus voidaan ulottaa edullisesti kehitysmaihin, joissa valtaosa nuorista ihmisistä asuu.

Utsumin mukaan nykyiset yliopistot toimivat edelleen vanhentuvan teollisuusyhteiskunnan ehdoilla, vaikka nyt tarvittaisiin tietoyhteiskunnan taitoja.

GUS on jo kokeillut esimerkiksi lääketieteellisen tiedon välittämistä ja terveydenhoitajien koulutusta.

STT-IA
13.8.1999


AJASSA -SIVULLE