Asiantuntijat: Kiina valmis WTO-neuvotteluihin?



Kiinan presidentin Jiang Zeminin toistuvat vaatimukset julkisen sektorin uudistuksista saattavat merkitä sitä, että Kiina on valmis jatkamaan neuvotteluja liittymisestä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon, asiantuntijat arvioivat perjantaina.


Tärkeässä linjapuheessaan Jiang tähdensi äskettäin, että valtion yhtiöiden uudistaminen on elintärkeää jatkuvalle talouskasvulle Kiinassa. Samalla se on myös tärkeä poliittinen kysymys, joka on vahvasti liitoksissa "sosialistisen järjestelmän kohtaloon".

Puheesta raportoivat kaikki tärkeimmät kiinalaiset sanomalehdet perjantaina. Jiang piti puheensa sen jälkeen, kun Kiinan johto oli pitänyt vuosittaisen kesäkokouksensa, jossa se pyrki löytämään ratkaisuja merkittäviin ajankohtaisiin ongelmiin.

Jiangin puhe ei tuonut juurikaan esille uutta, sillä Kiina johto on jo pitkään linjannut valtion yhtiöiden uudistamista.

- Kaikki tietävät, että yhtiöiden uudistaminen on tärkeää ja jos talouden uudenaikaistamista jatketaan, on valtion yhtiöt saneerattava, sanoi Hongkongissa toimiva Kiina-asiantuntija Arthur Lau.

Puhe ja sen saama julkisuus saattavat kuitenkin toimia merkkinä siitä, että Kiina olisi valmis jatkamaan Yhdysvaltain kanssa neuvotteluja Kiinan liittymisestä WTO:hon, Lau arvioi.

- Tämä on kiinalainen tapa, ensin on tehtävä paljon propagandaa ennen kuin mihinkään ryhdytään. Niinpä tämä voisi olla merkki siitä, mitä viranomaiset ovat harkitsemassa, hän sanoi.

Kiina katkaisi WTO-neuvottelut Yhdysvaltain kanssa toukokuussa, kun sotilasliitto NATO pommitti vahingossa Kiinan lähetystöä Jugoslaviassa.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan jonkinlainen läpimurto asiassa voisi tulla ennen kuin Jiang tapaa presidentti Bill Clintonin Aasian ja Tyynenmeren alueen taloudellisen yhteistyöjärjestön APEC:n kokouksessa ensi kuussa.

Nopeampi tahti uudistamisessa

Puheessaan Jiang vaati uudistusten nopeuttamista ja syventämistä. Puhetta pidettiin yleisesti voittona pääministeri Zhu Rongjille, joka on vienyt uudistuksia eteenpäin konservatiivien vastustuksesta huolimatta. Uudistusten pelätään aiheuttavan yhteiskunnallista levottomuutta.

Jiangin mukaan Kiinan on rakennettava kymmenen seuraavan vuoden aikana toimiva sosialistinen talousjärjestelmä ja pidettävä yllä vakaata ja kestävää talouskasvua. Näiden tavoitteiden toteutumiseksi valtion yhtiöiden uudistamista ja kehittämistä on nopeutettava ja syvennettävä.

Yhtiöitä on jo uudistettu, mikä on maksanut työpaikan miljoonille kiinalaisille. Kasvavan työttömyyden aiheuttama huoli yhteiskunnallisesta kuohunnasta on kuitenkin hidastanut uudistamista. Pääministeri Zhun päämääränä on ollut tervehdyttää velkaantuneet yhtiöt kolmessa vuodessa.

Noin 40 prosenttia valtion yhtiöistä teki tappiota viime vuonna. Tilanne on saattanut vaikeuksiin useat kotimaiset pankit, joilla on jopa 200 miljardin dollarin (yli 1 000 miljardin markan) arvosta huonoja lainoja.

STT-IA
13.8.1999


TALOUS -SIVULLE