Perseidit tulevat taas



Taivaalla tapahtuu näinä aikoina varsin runsaasti. Tämän viikkoisen auringopimennyksen lisäksi juuri näinä päivinä on taivalla nähtävissä Perseidien meteoriparven maksimi. NASA pyrkii kaappaamaan parvesta kosmista materiaalia ilmapallon avulla.


Perseidit ovat pieniä avaruuden kiertolaisia, meteorideja, jotka ilmakehään osuessaan aiheuttavat tähdenlentoparven. Johtuen perspektiivistä, ne näyttävät tulevan samasta pisteestä. Tuo säteilypiste näkyy taivaalla Perseuksen tähdistössä.

Perseidit saapuvat Maan ilmakehään vuosittain elokuussa ja ovat tyypillisesti näkyvissä 20.7.- 8.8. Meteorien maksimi nähdään 12.8. yöllä. Mikäli meteoriparvea haluaa tarkkailla, sen voi tehdä hyvin vielä seuraavanakin yönä.

Meteoriparvea tarkkaillakseen kannattaa hakea mahdollisimman pimeä paikka, josta näkyy mahdollisimman iso osa taivasta. Tarkkailuun tarvitaan aikaa vähintään puoli tuntia ja siksi on helpointa käydä maahan makaamaan.

Jos olosuhteet ovat hyvä ja Kuu ei häiritse valollaan liikaa, voi perseidejä nähdä jopa 40-70 kappaletta tunnissa. usein jäädään kuitenkin pienempään määrään.

NASA lähettää ilmapallon Perseidejä vastaan

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA pyrkii saamaan Perseideistä lähikuvia lähettämällä ilmapallon meteoriparvea vastaan. Samalla yritetään ottaa koppi taivallaa lentävistä hiukkasista. Todennäköisyys on kuitenkin pieni, sillä alue, jolla hiukkasia saattaa esiintyä on suuri, mutta itse laite pieni.

The Perseids Live! -ilmapallon on tarkoitus kohota 33,5 kilometrin korkeuteen. Kyseessä on NASA/Marshallin kolmas yritys saada talteen kosmista materiaalia ennen kuin hiukkaset saapuvat Maan ilmakehään. Kaksi ensimmäistä lentoa toteutettiin marraskuussa 1998 Leonidien meteoriparven yhtydessä sekä huhtikuussa 1999.

Ilmapallon mukana on myös tätä tarkoitusta varten suunniteltu valoherkkä CCD-kamera, jolla pyritään saamaan hyviä kuvia meteoriparvesta. Pallon matkaa seurataan käyttäen hyväksi GPS-järjestelmää. Pallon paikka pystytään määrittämään jalkapallokentän kokoiselle alueelle avaruudessa. Kuvia on myös nähtävissä www:ssä NASA:n sivuilla.

Meteori, meteoriitti, meteoridi...

Meteoridi on planeettojen välisessä avaruudessa liikkuva pieni kappale, joka Maan ilmakehään saapuessaan aiheuttaa meteorin eli tähdenlennon.

Meteori on yleensä massaltaan vain gramman luokkaa oleva kappale. Jos tuo kappale pääsee maanpinnalle asti, kutsutaan sitä meteoriitiksi. Perseidien kaltaiset meteoriparvet liittyvät yleensä johonkin komeettaan. Perseidit ovat peräisin Swift-Tuttlen komeetasta.

Lähteet:

VILLE TENHUNEN
13.8.1999


AJASSA -SIVULLE