Turkkilaiset eivät piitanneet seismologien järistysvaroituksista

Turkin pelastajat kilpailivat aikaa vastaan



Pelastajat kävivät keskiviikkona epätoivoista taistelua aikaa vastaan etsiessään Turkin tiistaisen maanjäristyksen uhreja jopa paljain käsin rakennusten raunioista. Kuolonuhrien määrä nousi illansuussa jo lähes 3 800:aan. Yli 16 800 ihmistä loukkaantui.


Sadat ihmiset seisoivat tyrmistyneinä tuhoutuneiden talojen ulkopuolella. Oges, tehdastyöläinen, jonka vaimo ja veli olivat jääneet raunioihin, itki hillittömästi:
- Allah, missä he ovat, missä he ovat?

Monet ihmiset repivät tuskasta huutavia asukkaita raunioista. Samanlaisia näkymiä oli kaikkialla järistysalueella, jonka keskus oli Izmitin teollisuuskaupungissa Luoteis-Turkissa, noin 150 kilometriä Istanbulista itään.

Uhrien määrä pelättiin nousevan huomattavasti syrjäisillä alueilla, mm. Yalovassa Marmarameren rannikolla, jonne ei ole saatu pelastuskalustoa.
- Me olemme kokeneet Turkin tasavallan historian suurimman luonnonkatastrofin, sanoi asunto- ja yleisten töiden ministeri Koray Aydin Turkin parlamentin erityisistunnossa.

- Ensi kerran meillä on ollut näin laaja maanjäristys alueella, jolla asuu 45 prosenttia Turkin väestöstä.

Pelastustyöhön osallistui myös ulkomaisia pelastusryhmiä koirineen. Turkkiin oli iltapäivään mennessä saapunut 1 055 pelastajaa 19 maasta ja 300:aa odotettiin vielä.

Mutta murheen keskellä oli myös ilon hetkiä. Yalovan kaupungissa pelastajat kaivoivat keskiviikkona 10-vuotiaan tytön ja kaksi miestä elävinä esiin raunioista.

Sanomalehdet syyttivät rakennusliikkeitä, joiden työn huono laatu maksoi satojen ihmisten hengen kerrostalojen sorruttua nukkuvien asukkaiden päälle.

Yö ulkosalla

Tuhannet ihmiset viettivät pakosta, mutta myös jälkijäristysten pelossa yönsä teltoissa kylissä ja kaupungissa, myös Turkin suurimmassa kaupungissa, yli 10 miljoonan asukkaan Istanbulissa. Nurmikolla Hagia Sofian museokirkon ja Sinisen moskeijan edustalla ei ollut yhtää vapaata sijaa. Ainakin 290 ihmistä kuoli Istanbulissa.

Tiistaiaamun tuhoisaa 45 sekunnin järistystä seurasi Kandillin seismisen laitoksen mukaan 40 voimakkuudeltaan yli 4 richterin järistystä. Laitos varoitti keskiviikkona uusista, jopa 6 richterin jälkijäristyksistä.

Tiistaiaamun järistyksen voima oli Turkin johtavan asiantuntijan mukaan 7,4 richteriä, mutta Yhdysvaltain viranomaisten mukaan 7,8 richteriä. Eniten tiistain järistyksestä kärsi Marmarameren rannalla sijaitseva Izmitin kaupunki, jonka asukkaista ainakin 883 menehtyi.

Lähes yhtä monta, 721 ihmistä, sai surmansa raunioissa Sakaryan kaupungissa ja sen ympäristössä. Sakaryan alueen syrjäkylien asukkaat olivat järistyksen jälkeen vuorokauden ilman vettä ja ruokaa.

Öljyjalostamo liekeissä

Maanjäristyksen aiheuttama tulipalo riehui vielä keskiviikkona valtion omistamassa Turkin suurimmassa öljyjalostamossa Izmitissä. Liekit löivät päivällä yli 50 metrin korkeuteen.

Palo levisi yöllä viiteen jalostamon 30 öljysäiliöstä, ja sen pelättiin leviävän kaupungin asuinkortteleihin sekä muihin teollisuuslaitoksiin, mm. maakaasulaitokseen. Päivällä paloi vielä kolme säiliötä.

Sammutustöihin osallistui noin 1 300 ihmistä, pääasiassa työntekijöitä ja sotilaita. Paikalla saapui aamulla myös ranskalaisia ja israelilaisia sammutusryhmiä erikoiskemikaalein. Helikopterit yrittivät sammuttaa paloa ilmasta, Izmitin jalostamo tuottaa vuodessa 11,5 miljoonaa tonnia öljyä ja kattaa 86 prosenttia Turkin öljynkulutuksesta.

Puhelinlinjat tukossa

Turkin sisäiset ja ulkoiset puhelinlinjat olivat keskiviikkona täysin ylikuormitettuja. Tuhannet ihmiset yrittivät tavoittaa omaisiaan ja ystäviään. Puhelinkoppien edessä oli pitkiä jonoja, mutta usein kuului vain varattu-ääni.

Toiset yrittivät torjua katastrofin mielestään.
- En ole eilisen jälkeen enää katsellut uutislähetyksiä. En enää kestä, se on niin kauheaa, sanoi muuan istanbulilainen mies.

Turkkilaiset eivät piitanneet seismologien järistysvaroituksista

Turkin viranomaiset eivät piitanneet japanilaisten asiantuntijoiden varoituksista uhkaavasta maanjäristyksestä. Asiantuntijoiden mukaan maahan matkustaneet japanilaiset seismologit olivat varoittaneet uhkaavasta maanjäristyksestä.

- Emme pysty ennakoimaan maanjäristyksiä aivan tarkalleen. Monet seismologit ovat kuitenkin varoittaneet, että kyseinen alue on yksi maailman vaarallisimmista. Turkin hallitus ei kuitenkaan ole varoituksista piitannut, sanoi Japanin maanjäristyksiä ennustavan laitoksen johtaja Tsuneji Rikitake keskiviikkona.

- Tämä ei ollut luonnonkatastrofi, vaan inhimillinen katastrofi, hän jatkoi. Rikitaken mukaan suurin ongelma on rakentamisen heikko laatu. Järistyksen sattuessa huonosti tehdyt rakennukset romahtavat täysin kasaan kuin korttitalot.

- Ongelmana on raha. Köyhillä mailla ei ole varaa kalliisiin parannuksiin. Ja kun järistyksestä selviytyneet ihmiset muuttavat toiseen paikkaan, he rakentavat uuden talonsa yhtä heikoksi, Rikitake muistutti.

Japanilaiset seismologit ovat pyrkineet kehittämään entistä parempia maanjäristysten ennakointimenetelmiä sen jälkeen, kun vuonna 1995 Koben kaupunkiin iskenyt maanjäristys tappoi lähes 6 500 ihmistä. Monien seismologien mukaan on kuitenkin edelleen täysin mahdotonta ennakoida järistyksiä.

STT-IA
18.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE