Venäläisjärjestön kiistat käräjillä



Helsingin käräjäoikeus on ratkaissut osan Suomen venäjänkielisen väestön foorumin kiistakysymyksistä. Oikeuden päätöksen mukaan järjestön valtuuston puheenjohtajalla Boris Verikovilla ei ollut oikeutta viime vuoden toukokuussa kutsua koolle jäsenkokousta valitsemaan uutta valtuustoa.


Erimielisyydet ovat repineet venäläisyhdistystä jo puolisentoista vuotta. Osapuolet ovat syytelleet toisiaan mm. omavaltaisesta uusien toimielinten perustamisesta ja pyrkimyksistä käyttää järjestöä omien etujen ajamiseen.

Oikeus korostaa kuitenkin torstaina antamassaan päätöksessä, että aiemmin valitun valtuuston riitaisuus ei ole laillinen perustelu ryhtyä valitsemaan kesken toimikauden uutta. Lisäksi hallituksen toimintakyvyttömyys ei antanut Verikoville oikeutta kutsua jäsenkokousta koolle ohi hallituksen, vaan lain mukaan lupa olisi pitänyt hankkia lääninhallitukselta.

Suomen venäjänkielisen väestön foorumi on kulttuuri- ja edunvalvontayhdistys, johon kuuluu eri paikkakuntien venäläisyhdistyksiä ja jonkin verran henkilöjäseniä. Järjestö on ainakin aiempina vuosina saanut toimintaansa noin 500 000 markkaa valtionapua vuosittain.

Puheenjohtajat vastakkain

Näkyvimmin napit vastakkain ovat olleet Verikov ja järjestön hallituksen puheenjohtaja Mihail Novitsky. Sitä, kuinka paljon kilpailevilla puheenjohtajilla on jäsenkunnassa kannatusta, on vaikea arvioida.

Verikov on syyttänyt Novitskyä ja tämän sukua venäläisten kattojärjestön käyttämisestä lähinnä omaksi edukseen. Novitskyn mukaan taas Verikov on itse yrittänyt kahmia valtaa käsiinsä, minkä vuoksi tämä on jo alkuvuodesta erotettu luottamustehtävistään ja sittemmin koko yhdistyksestä.

Käräjäoikeus toteaa, että Verikovin erottaminen valtuuston puheenjohtajan tehtävästä ei järjestön sääntöjen valossa ollut laillinen päätös. Yhdistyksestä erottamiseen oikeus ei ottanut kantaa. Oikeuden päätöksessä järjestön toimielinten valtasuhteita luonnehditaan tulkinnanvaraisiksi.

Se, miten ja keiden mieleisiksi valtasuhteita tarkennetaan, jää nähtäväksi. Etelä-Suomen lääninhallitus on myöntänyt Verikoville luvan kutsua koolle jäsenkokous elokuun lopulla. Toisaalta yhdistysrekisterissä on vireillä sääntömuutos, joka tuntuvasti kaventaisi valtuuston puheenjohtajan valtaa.

Oikeusjuttuja ja konkurssihakemus

Helsingin käräjäoikeus on tänä ja viime vuonna käsitellyt muitakin Suomen venäjänkielisen väestön foorumin kiistoja, mm. kysymystä työntekijän irtisanomisen laillisuudesta. Runsas viikko sitten oikeudelle jätettiin myös järjestöä koskeva konkurssihakemus. Konkurssihakemuksen tekijänä on asianajaja Georg Pailen yritys.

Paile on eri oikeusjutuissa edustanut milloin järjestöä, milloin jotakuta sitä vastaan käräjöinyttä henkilöä. Se, kauanko konkurssihakemuksen käsitteleminen kestää, on epäselvää. Käräjätuomari Maritta Pakarisen mukaan on jokseenkin varmaa, että asiasta tullaan oikeudessa kiistelemään. Verikovin mukaan perusteilla olisi jo uusi Suomen venäläisten kattojärjestö, johon hän kertoo useiden foorumin jäsenten jo liittyneen.

Kulttuuria ja edunajamista

Suomen venäjänkielisen väestön foorumiin kuuluu eri paikkakuntien rekisteröityjä venäläisyhdistyksiä. Järjestön tavoitteena on edistää Suomessa asuvien venäläisten kulttuuria, ajaa heidän etujaan ja myös tukea heitä uuteen kotimaahan sopeutumisessa. Se on julkaissut mm. omaa Vestnik -lehteä.

Novitskyn mukaan foorumin jäseninä on myös järjestöiksi rekisteröitymättömiä kulttuuriryhmiä sekä toistasataa henkilöjäsentä. Henkilöjäsenet ja jäsenyhdistysten väki yhteen laskien foorumiin kuuluu Novitskyn arvion mukaan noin tuhat henkeä.

Kaikkiaan venäläisiä on Suomessa Tilastokeskuksen mukaan runsaat 23 000. Novitskyn mukaan lukuun tulisi lisätä vielä noin 5 000 kieleltään venäläistä henkilöä, jotka ovat Suomen kansalaisia.

STT-MH
13.8.1999


AJASSA -SIVULLE