Viron poliittinen syksy on kuuma



Viron parlamentti kokoontuu 11. elokuuta ylimääräiseen istuntoon pohtimaan maanviljelijöiden vaatimusta noin miljardin kruunun ylimääräisestä maataloustuesta. Maatalous on ajautumassa Virossa katastrofin partaalle; sen myöntävät kaikki.


Maataloustuotteiden hinnat ovat romahtaneet ja esimerkiksi elintarvikevienti Venäjälle supistunut murto-osaan aiemmasta.

Presidentti Lennart Meri on neuvotellut maanviljelijöiden edustajien kansa ja yrittänyt löytää keinoja viljelijöiden tilanteen parantamiseksi.

Oppositio on esittänyt, että Euroopan unionin alueelta tuotaville maataloustuotteille ja elintarvikkeille asetettaisiin tuontitullit ensi vuoden alusta lähtien. Kysymys ei kuitenkaan ole yksiselitteinen, sillä EU:lta saattaa olla odotettavissa vastatoimia.

Toimista pahiten Viroon koskisi EU:n avun supistuminen. Virolaislaskelmien mukaan apu tullee lähivuosien aikana kaksinkertaistumaan, niin että summa olisi yli kuusi miljardia euroa vuodessa. Maatalouden osuus tästä olisi merkittävä, koska se on ainoa alue, jolle apua voi saada ilman Viron omarahoitusta.

Ylimääräisen parlamentin istunnon järjestäminen on muutoinkin Viron demokratian koetinkivi. Maatalousväki on ennustellut, että parlamenttia eli riigikogua ei saada päätösvaltaiseksi. Paikalla pitäisi olla yli puolet kansanedustajista eli vähintään 51 edustajaa parhaimpaan viljankorjuu- ja vaihtoehtoisesti loma-aikaan.

Ensi lokakuussa järjestetään Virossa kunnallisvaalit, joihin poliitikot ovat jo alkaneet valmistua. Esimerkiksi kaikkien ministereiden uskotaan olevan vaaleissa ehdokkaina.

Maksuvalmius paranemassa - talousskandaalit jatkuvat

Viron talouden tunnuslukujen mukaan joutunevat virolaiset kiristämään vyötä entisestään. Tämän vuoden talouskasvuksi ennustetaan vain 1,7 prosenttia.

Joitain valonpilkahduksiakin on näkyvissä. Kuluttajahinnat olivat heinäkuussa samaa tasoa kuin kuukausi aikaisemmin. Ulkomaankaupan vaje on nopeasti supistumassa. Kun viime vuoden kesäkuussa vaje oli vielä 2,2 miljardia kruunua, oli se tänä vuonna enää 0,8 miljardia.

Supistuminen johtuu ennen kaikkea tuonnin vähenemisestä. Sen sijaan vientipuolella on lasku ollut huomattavasti vähäisempää.

Eräiden laskelmien mukaan joutuu hallitus kuitenkin vielä vuoden loppuun mennessä joko hankkimaan miljardin lisätuloja tai kiristämään saman verran vyötä. Lupaavana tietona on kirjattu valtion kassaan kertyvien sosiaalimaksujen selvä kasvu viime vuodesta.

Hallitus onkin kerta toisensa jälkeen vakuuttanut pitävänsä kiinni suunnitelmastaan poistaa työnantajien tuloverot ensi vuoden loppuun mennessä. Tähän läheskään kaikki eivät jaksa uskoa.

Skandaaleilla on ollut oma osansa Viron yhteiskunnassa. Lainoja jätetään maksamatta ja säännöt on luotu rikottaviksi, tuntuvat monet päättäjätkin ajattelevan. Tilanteeseen yritetään saada parannuksia niin keppiä kuin porkkanaakin käyttämällä.

Internet avuksi

Uusimpana keinona on avuksi otettu internet. Jo nyt voi jokainen virolainen käydä internetissä katsomassa, kuka on jättänyt opintolainansa maksamatta. Tarjonta laajenee pian koskemaan myös liikennerikkomuksiin syyllistyneitä.

Ylätasolla ei kohu Tallinnan sataman ympärillä vaimene. Liikenneministeri Toivo Jürgenson erotti heti virkaan tultuaan Tallinnan satamajohtajan. Tällä viikolla sai hänelle tehdä seuraa sataman hallintoneuvoston puheenjohtaja Tarmo Ruben.

Aiemmin talousministeriön apulaiskansliapäällikkönä toiminut Ruben sai Era-pankin konkurssissa jostain syystä anteeksi ottamansa viiden miljoonan kruunun velat.

Erottuaan ministeriön palveluksesta viime vuoden lopulla hän pääsi edellisen hallituksen myötävaikutuksella sataman hallintoneuvoston johtoon.

Pienempiin skandaaleihin lukeutuu viikonvaihteessa Lontooseen matkalle aikoneen Boeing 737 -koneen uppoaminen pyörien akseleita myöten Tallinnan lentokentän kuumaan asfalttiin. Kaikki 91 matkustajaa selvisivät tilanteesta pelkällä hämmästelyllä.

Kenttä on parhaillaan täydellisen peruskorjauksen alla ja vastaavia yllätyksiä ei enää ensi vuoden puolella tapahtune.

Venäläisillä ongelmia

Viron ja Venäjän hallitusten välinen yhteistyöryhmä ehti pitää kokouksensa juuri ennen Venäjän pääministerin vaihdosta. Venäläisosapuolen neuvottelujen johtaja kansalaisuusministerin sijainen Vladislav Tumanov painotti, että Virossa elävillä venäläisillä on edelleen vaikeuksia.

Ajallisesti kokouksen yhteyteen liittyi myös Viron venäläispuolueen jäsenen Oleg Morozovin nälkälakko. Morozov on päätetty karkottaa Virosta, koska hänellä ei ole oleskelulupaa. Päätös astui voimaan jo 2. heinäkuuta.

Morozov on kuitenkin kieltäytynyt lähtemästä, koska katsoo, että ei tarvitse Virossa syntyneenä tilapäistä oleskelulupaa.

Virossa on nykyisin lähes 100 000 venäläiseksi rekisteröityä ihmistä. Kaksi vuotta sitten luku oli 24 000 suurempi. Venäjällä puolestaan elää 43 000 virolaista.

Tumanov arveli, että Viron ja Venäjän tämän vuoden tammikuussa laatima yhteistyömuistio voitaisiin pistää täytäntöön ja allekirjoittaa mahdollisimman nopeasti, jotta ongelmia voitaisiin vähentää. Pääministerinvaihdos Venäjällä saattaa kuitenkin jälleen kerran lykätä allekirjoittamista.

STT-IA
13.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE