YK palauttaa yhteiskuntajärjestystä Kosovoon



Etnisten kostoiskujen ja joukkohautojen täyttäessä uutisten otsikot Kosovossa, YK yrittää kaikessa hiljaisuudessa palauttaa väliaikaishallintonsa avulla yhteiskuntajärjestystä maakuntaan.


Kosovosta puuttuu mm. toimiva poliisilaitos, julkiset rekisterit ja elämää ohjaavat säännöt, minkä vuoksi eloonjäämisen takaavatkin lahjonta, aseet ja klaanisiteet.

- Kansainvälinen yhteisö saapui Kosovoon kahdeksan viikkoa sitten ja sai käsiinsä maakunnan, jossa ei ole hallintoa, julkisia palveluja, toimivia yrityksiä, rahoitusta tai työvoimaa, kertoo YK:n väliaikaishallinnon UNMIK:n edustaja Dominique Vian.

Kuka, mitä ja missä

Yksi UNMIK:n haastavimmista tehtävistä on selvittää kuka asuu ja elää Kosovossa. Se on jo alkanut painaa rekisteröintikaavakkeita syntymiä, kuolemia ja avioliittoja varten. Näitä aletaan jakaa jo ensi viikolla.

Syyskuun loppuun mennessä UNMIK alkaa todentaa kosovolaisten henkilöllisyyksiä ja asuinpaikkoja uutta keskusrekisteriä varten. Pian sen jälkeen Kosovossa ryhdytään myöntämään henkilökortteja.

Keskusrekisterin kokoamisen jälkeen maakunnassa voidaan ryhtyä myös rekisteröimään ajoneuvoja, myöntämään passeja sekä keräämään äänestyslistoja tulevia vaaleja varten.

Kosovon kriisin aikana serbien turvallisuusjoukot riistivät Kosovon albaaneilta heidän henkilötodistuksensa ja tuhosivat julkiset rekisterit ennen kuin he vetäytyivät maakunnasta kesäkuussa.

Posteja auki

Pristinassa oli määrä avata vielä tällä viikolla viisi postitoimistoa, joiden pääasiallisena työnä tulee olemaan eläkerästien maksaminen. UNMIK on lisäksi merkinnyt miljoonia dollareita Kosovon puhelinjärjestelmän korjaamiseen ja uudistamiseen.

UNMIK maksaa myös aluksi palkkaa lakimiehille, terveydenhoitohenkilöstölle, palomiehille, jätehuoltotyöntekijöille, opettajille ja muille julkisen alan työntekijöille.

Työssään UNMIK soveltaa Kosovon lainsäädäntöä, ja Euroopan neuvoston asiantuntijat tutkivat samalla rikoskaarta ja sisäistä turvallisuuta koskevaa säädäntöä sekä rangaistusmääräyksiä, että ne vastaavat kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

UNMIK:n mukaan lait korvataan tai muutetaan, jos ne eivät vastaa kyseisiä määräyksiä.

YK:n lisäksi Kosovossa toimii noin 190 hyväntekeväisyysjärjestöä, jotka UNMIK:n ja NATO:n rauhanturvaajien kanssa yhteistyössä tekevät osansa yhteiskuntaelämän palauttamiseksi Kosovoon.

STT-IA
13.8.1999


ULKOMAAT -SIVULLE