Suomalaisedustajat vaihtuvat EU-parlamentissa vilkkaasti



Monet edellisten eurovaalien ääniharavista jättäytyvät pois kesäkuun 13. päivän vaaleista. Heidän jäljiltään on "vapaana" noin 600 000 ääntä.


Kolme ehdokasta, jotka keräsivät yli 100 000 ääntä vaaleissa lokakuussa 1996, ovat nyt ehdokaslistoilta poissa. Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.), Kirsi Pihan (kok.) ja Pertti Paasion (sd.) äänestäjät saavat nyt etsiä uutta ehdokasta.

Edellisten vaalien kaksi äänikuningasta, Paavo Väyrynen (kesk.) ja Esko Seppänen (vas.), ovat jälleen ehdolla. Kumpikin sai viimeksi yli 150 000 ääntä Väyrysen voittaessa kilvan muutamalla tuhannella äänellä.

Väyrysen ja Seppäsen lisäksi vain viisi muuta istuvaa europarlamentaarikkoa pyrkii takaisin, mikä merkitsee, että vaihtuvuus 16 suomalaisparlamentaarikon joukossa jatkuu suurena.

Ensimmäiset 16 suomalaista europarlamentaarikkoa valittiin suoraan eduskunnasta, ja he ehtivät toimia vajaat kaksi vuotta.

Muutamat jäivät ensikokemuksen jälkeen pois vapaaehtoisesti, jotkut putosivat. Uudelleenvalituksi tuli vain neljä vanhaa edustajaa.

Mirja Ryynäsen (kesk.) palatessa eduskuntaan kesäkuun vaaleissa on ehdolla enää kolme edustajaa, jotka ovat istuneet parlamentissa vuodesta 1995 alkaen. Nämä ovat vihreiden Heidi Hautala, SDP:n Riitta Myller sekä Väyrynen.

Kolme pyrkii takaisin

Kokoomuksen ehdokkaiden joukossa on uudelleenvalintaa tavoitteleva ensimmäisen kauden edustaja Ritva Laurila, joka jäi rannalle syksyn 1996 vaaleissa. Samaan pyrkii SDP:n Ulpu Iivari. Seppo Pelttari ei ollut ehdolla 1996, mutta pyrkii nyt takaisin keskustan listoilla.

Heistä Laurila on noussut nyt parlamenttiin varasijalta. Myös kaksi muuta varasijalta noussutta edustajaa, vasemmistoliiton Inna Ilitvitzky ja keskustan Samuli Pohjamo, ovat ehdolla vaaleissa.

Suomalaiset edustajat ovat jakaantuneet puolueen mukaan parlamentin eri ryhmiin.

Suomalaisia on eniten liberaaliryhmässä, johon kuuluvat keskustan ja RKP:n yhteensä viisi edustajaa. Sosialidemokraatteja on neljä ja neljä kokoomuslaista on liittynyt konservatiiviryhmään. Vasemmistoryhmässä on kaksi suomalaista, vihreissä yksi.

STT-IA
14.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE