Suomessa uusiutuvien energialähteiden osuus tuotannosta suurin

EU:n energiaministerit haluavat lisää vihreää sähköä



EU:n energiaministerit haluavat lisää vihreää sähköä. Tällä haavaa EU-maiden sähköntuotannosta vain muutama prosentti tuotetaan vihreästi eli uusiutuvilla energialähteillä, jos isoja vesivoimaloita ei lasketa.


Vesivoiman kanssa osuus on 14-15 prosenttia. Uusiutuvien energialähteiden pulmana on, että niillä aikaansaatu sähkö on paljon kalliimpaa kuin perinteisin keinoin tuotettu. Siksi kaikissa EU-maissa valtio tukee vihreän sähkön tuotantoa.

Jos ja kun EU tekee vihreän sähkön edistämisestä direktiivin, siihen pitää ottaa mukaan valtion tuet. Tuki voi olla verovähennystä, verosta vapauttamista, investointiavustusta tai vastaavaa.

Tuen tasosta yksimielisyyden löytäminen jäsenmaiden kesken voi olla hankalaa, koska maittain tarpeet sekä energiatuotannon rakenne vaihtelevat suuresti.

Britanniassa uusituvilla energialähteillä tuotetaan prosentin verran sähkön tuotannosta. Suomessa uusiutuvien energialähteiden osuus sähköntuotannossa on EU-maiden suurin. Ilman vesivoimaa osuus on noin 11 prosenttia. Se koostuu lähinnä puuperäisistä aineksista.

Vesivoimakin on uusiutuva ja sillä tuotettiin Suomen sähköstä 17 prosenttia vuonna 1996. Suomen koko energiatuotannosta, jossa sähkön lisäksi on mukana lämmitys, puupohjaisten energialähteiden osuus on noin viidennes.

- Kansallisena tavoitteenamme on lisätä puupolttoaineen käyttöä erityisesti sähkön ja lämmön yhdistetyssä tuotannossa sekä taajamien kaukolämmityksessä, kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) totesi ministerikokouksen jälkeen.

Tilanne EU-maissa vaihtelee

EU-komissio julkisti muutama vuosi sitten uusiutuvista energialähteistä ns. valkoisen kirjan, johon unionin tavoitteita oli kirjattu.

Silloin unionin tavoitteena oli kaksinkertaistaa uusiutuvien energialähteiden osuus EU-maiden energiatuotannosta. Tällä haavaa osuus on noin kuusi prosenttia ja tavoitteena on nostaa se 12 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Suomessa toivotaan, ettei asiaa koskevaan direktiiviin kirjata tavoitteeksi, että jokaisessa jäsenmaassa uusiutuvien energialähteiden osuus tulisi kaksinkertaistaa. Pitäisi riittää, kun tavoite saavutetaan EU-tasolla.

EU-komissio on ainakin kertaalleen valmistanut direktiivin uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön pääsystä markkinoille, mutta sitä ei ole hyväksytty poliittisista syistä. Siis ilmeisesti siksi, että maiden intressit asiaa kohtaan ovat niin erilaiset.

Suomessa tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä eniten, Britanniassa noin prosentti, Saksassakin perin vähän. Ydinvoiman osuus maittain vaihtelee. Tanskassa tuotetaan paljon hiilivoimalla, Britanniassa ja Tanskassa taas on maakaasua omasta takaa. Välimerenmaissa lämmitykseen ei energiaa juurikaan tarvita.

Näiden maiden pitäisi löytää sopu siitä, minkä verran valtio uusiutuvia energialähteitä tukee, miten ratkaisut sertifioidaan ja millaisia säädöksiä näitä varten tarvitaan.

Tuomiojan mukaan kaikki energiaministerit lähtivät kuitenkin siitä, että EU-komission tulee antaa asiasta direktiiviluonnos. Komission edustaja ilmoitti antavansa ehdotuksen ensi tilassa ja Suomi taas lupautui viemään asiaa eteenpäin puheenjohtajakaudellaan.

STT-IA
14.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE