Grilliin vaihteeksi kalaa ja kasviksia



Grillaaminen on yksi niistä kesäisistä nautinnoista, joista tulee erityisen hyvä mieli. Ruoka valmistuu ulkona ja hyvässä seurassa kuin huomaamatta. Grilliin kannattaa vaihtelun ja keveyden vuoksi kokeilla tänä kesänä myös kalaa ja kasviksia. Kaikki kotimaiset kalalajit sopivat grilliin.


Kotimaisista kasviksista erityisen sopivia grillattavaksi ovat pikkusipulit, paprikat, tomaatit, kesäkurpitsat, maissin tähkät ja herkkusienet sekä keitetyt perunat.

Kala ja kasvikset kuuluvat olennaisena osana terveyttä edistävään ruokavalioon, muistuttaa Kotimainen Kala ry:n toiminnanjohtaja Raija Kara.

Viimeisten ravitsemussuositusten mukaan kalan ja kasvisten kulutusta tulisi lisätä edelleen, esimerkiksi kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Kalasta ja kasviksista saa ravintoaineet luonnollisessa muodossa, eikä pillereitä tarvita, huomauttaa Kara.

Kalan kulutus tuntuu olevan hienoisessa kasvussa, vaikka useat nuoret eivät vielä ole ottaneet kalaa omakseen. Grillaamisella haluamme innostaa erityisesti nuoria löytämään herkulliset kotimaiset kalamme, kertoo Kara.

Kasvisten sato valmistuu tasaisesti

Kasvisten kulutus kasvaa jatkuvasti, iloitsee Kotimaiset Kasvikset ry:n markkinointipäällikkö Anne Vuori. Toinen selkeä trendi on lisääntynyt kiinnostus puutarhaelämään. Grillaaminen tarjoaa loistavat mahdollisuudet yhdessäoloon puutarhassa.

Vuoren mukaan kasvisten sato on valmistumassa tänä vuonna tasaisesti. "Kuraa ja aina vaan kuraa" on useiden viljelijöiden mielipide tilanteesta runsaslumisen talven ja kylmän kevään jälkeen.

Kosteuden vuoksi pelloille on päästy eri aikoihin eri puolilla Suomea, joten sadotkin valmistuvat eri aikoihin. Uutta perunaa voidaan odotella juhannukseksi, päälajike on edelleen Timo.

Grillaamisessa on omat niksinsä

Kaloista ja kasviksista voi valmistaa herkullisia vartaita. Pienet kalafileet kannattaa laittaa vartaisiin rullina. Kätevä apuväline herkästi rikkoontuville raaka-aineille on halsteri.

Keittiömestari Janek Bjurström suosittelee koko aterian valmistamista grillissä. Tämä onnistuu ottamalla keittiöstä avuksi esimerkiksi valurautainen paistinpannu.

Bjurströmin mukaan luonnollisuus on tänä päivänä valttia ruoanlaitossakin.
- Porkkana saa näyttää porkkanalta, eikä siitä tarvitse kaivertaa enää venettä".

Grillaaminen on lisääntynyt viime vuosina, vahvistaa Oili Sassi kotimaisia hiiliä valmistavasta Hiilipeikko Oy:stä. Tähän on vaikuttanut vuonna 1994 alkanut kaasu- ja sähkögrillien suosion kasvu. Näiden rinnalla on pitänyt pintansa hiiligrilli, joka antaa ruoalle aidon aromin.

Sassi muistuttaa, että hiilien raaka-aineena on käytettävä lehtipuuta, jossa ei ole pihkaa. Hyvä hiili on napakka, kiiltävä ja siinä on syyt näkyvissä.

FF-IA
14.5.1999


AJASSA -SIVULLE