Kylmäketju ja huolellisuus estävät ruuan pilaantumisen



Kesällä ruokaa kuljetetaan auton takakonteissa ja veneissä, ja grillijuhlissa ruoka-aineetkin hikoilevat. Liha-alan tiedotus on koonnut muistin virkistämiseksi "jokamiehen kesäkäskyt" lihan, lihavalmisteiden ja makkaroiden ostamiseen ja käsittelyyn, jotta yllättäviltä harmeilta vältyttäisiin.


Elintarvikkeiden tuoreus, katkeamaton kylmäketju ja hyvä keittiöhygienia ovat turvallisen ruuanlaiton a ja o.

Liha ja lihavalmisteet pilaantuvat herkästi, joten elintarvikkeen viimeinen käyttöpäivä tai viimeinen käyttöajankohta on syytä varmistaa ostohetkellä kaupassa. Arviointia auttaa myös lihan pakkauspäivä-merkintä.

Viimeisen myyntipäivän tuote ei enää kestä kuljetuksia epävarmoissa oloissa, vaan se tulee valmistaa kotona välittömästi ruuaksi. Viimeisen käyttöajankohdan ylittänyttä tuotetta ei saa myydä eikä sitä kannata sen yli kotonakaan säilyttää.

Käytä omia aistejasi: tuore liha ja erityisesti jauheliha on raikkaan tuoksuista sekä raakana että kypsyessään. Suojakaasupakkausta avattaessa voidaan tunnistaa hiukan epämiellyttävää tuoksua, joka kuitenkin häviää samantien. Raakaa jauhelihaa ei suositella edes maistettavaksi.

Kaupassa pakatut lihatuotteet on yleensä tarkoitettu valmistettaviksi jo samana tai seuraavana päivänä, sillä suojana on vain tavallinen kelmu. Teollisuudessa tuotetut lihapakkaukset säilyvät huomattavasti pidempään, koska tuotantotiloissa noudatetaan äärimmäisen tarkkaa hygieniaa, ja pakkaukset ovat aina joko tyhjiöpakkauksia tai suojakaasulla varmistettuja.

Säilyvyyttä parantava suojakaasu on hiilidioksidia, johon osa ilman hapesta on vaihdettu.

Kuljetus vaatii kylmälaukun ja varaajat

Kylmät ruokatavarat tulee pitää katkotta kylminä käyttöhetkeen saakka, eikä edes vakuumiin pakatun makkarapaketin paikka ole keittiön pöydällä vaan jääkaapissa.

Sekä hyviä että haitallisia mikrobeja on kaikkialla, myös ruoassa. Niistä tulee terveille ihmisille yleensä vaarallisia vasta, kun bakteerien määrät kasvavat suuriksi.

Pääsääntöisesti alle 5-7 asteen kylmyys pitää haitallisia mikrobeja kurissa, mutta siitä ylöspäin on riskilämpötilan aluetta aina 60 asteeseen saakka. Kaupassa lihan ja lihavalmisteiden lämpötila saa olla enintään 7 astetta, ja liha varastoidaan korkeintaan 6 asteessa.

Helposti pilaantuvien ruoka-aineiden pakkausteksteistä voi tarkistaa niiden säilytyslämpötilat ja -ohjeet. Jääkaapin lämpötilan voi varmistaa sijoittamalla mittari vesilasissa jääkaapin keskiosaan muutamaksi tunniksi.

Lämpötila on jääkaapin alaosassa lähellä nollaa eli ihanteellisen kylmä lihalle ja kalalle, jos mittari näyttää viittä astetta.

Kuljetusmatka "maalle tai merelle" vaatii kylmälaukun ja varaajat. Hyvä konsti on kuljettaa kylmälaukussa myös pakastepakkauksia, jotka sulaessaan ylläpitävät kylmyyttä.

Kuuma kuumana, kylmä kylmänä

Vanha tapa seisottaa ruokia lieden reunalla odottamassa ruokailijoita on syytä jo unohtaa. Liharuoka kypsennetään täysin kypsäksi ja tarjotaan heti. Kun ruoka kuumennetaan niin, että se tuntuu polttavan kuumalta ja sisälämpötila nousee vähintään 70 asteeseen, tuhoutuvat myös tauteja aiheuttavat bakteerit.

Noutopöydässä lämpimän ruoan tulee pysyä kunnolla kuumana eli vähintään 60 asteessa koko ruokailun ajan.

Tähteeksi jäänyt ruoka tai seuraavaa päivää varten varattu ruoka jäähdytetään välittömästi jääkaappilämpötilaan, säilytetään kylmänä ja lämmitetään tarvittavan suuruisena annoksena yli 60 asteiseksi.

Padan tai kattilan jäähtymistä voi jouduttaa pitämällä sitä esimerkiksi tiskialtaassa kylmässä vedessä. Monessa taloudessa on nykyään kinkun paistoa varten hankittu lihamittari, jolla voi mitata muidenkin ruokien lämpötilat.

Raaka ja kypsennetty ruoka pidetään erillään

Ruoka on kunnollisen kypsennyksen jälkeen mikrobiologisesti turvallista. Jotta se myös pysyy sellaisena, se pidetään erillään kypsentämättömästä lihasta, kalasta tai raaoista kasviksista.

Jos olet leikannut työlaudalla lihaa raakana ennen kypsennystä, älä laita kypsennettyä lihaa samalle laudalle ilman, että peset laudan. On hyvä, jos keittiössä on leikkuulaudat tai -alustat erikseen lihalle, kalalle, kasviksille ja leivälle. Myös jääkaapissa ruoka-aineet peitetään ja pidetään erillään.

Haiskahtava pyyhe on bakteeripommi

Pidä työpöytä, -välineet ja kädet puhtaina, ja pese veitset heti käytön jälkeen. Ruoka-aineista ja etenkin pakasteista valuu helposti nesteitä pöydälle ja jääkaappiin. Ne toimivat kasvualustoina bakteereille. Pöytärätit ja -pyyhkeet pestään ja vaihdetaan usein.

Ahkera, huolellinen käsien pesu ei ole hysteriaa vaan viisautta. Kesäkauden riennoissa kannattaa pitää mukana desinfioivia kosteuspyyhkeitä.

Erityistä tarkkuutta kysytään kaikilta niiltä, jotka valmistavat ruokaa toisille ihmisille, ja ennen kaikkea riskiryhmiin kuuluville henkilöille kuten vauvoille, vanhuksille ja potilaille. Heidän ruokansa ja juomansa tulee olla erityisen huolella valittua ja valmistettua, koska heille pienempikin määrä mikrobiologisesti arveluttavaa ruokaa voi olla kohtalokasta.

Koko ruokaketju on yhdessä vastuussa turvallisesta ruoasta ja juomasta. Viimeisenä, vaan ei vähimpänä lenkkinä, vastuussa on jokainen ruoankuluttaja itse.

Kaupalle saa ja tuleekin kertoa, jos tuotteet eivät ole ajan tasalla tai kunnossa. Tarvittaessa palautetta annetaan myös teollisuudelle: sitä varten pakkauksissa on valmistajien nimi- ja osoitetiedot.

FF-IA
14.5.1999


AJASSA -SIVULLE