Barakin vaalivoittoon ollaan tyytyväisiä maailmalla



Israelin työväenpuolueen johtajan Ehud Barakin maanantainen vaalivoitto on herättänyt maailmalla uusia toiveita Lähi-idän rauhasta.


Arabiliiton pääsihteeri Esmat Abdel-Meguid suhtautui uuteen pääministeriin myönteisesti. Hänen mukaansa merkit viittaavat siihen, että Barakin kaudella Lähi-idän rauha on mahdollinen. Se edellyttää kuitenkin todellisia, eikä vain kosmeettisia muutoksia Israelin politiikan suunnassa.

Myös palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on ollut tyytyväinen Barakin voitettua entisen pääministerin Benjamin Netanyahun. Arafat toivoo, että jumissa olleet rauhanneuvottelut käynnistyvät uudelleen Barakin pääministerikaudella.

Palestiinalaiset ovat suhtautuneet varovaisesti työväenpuolueen johtajaan Barakiin, joka on entinen kenraali ja Israelin asevoimien komentaja. Hän on maan historian eniten kunniamerkkejä saanut sotilas.

Toisaalta Barakia pidetään parempana vaihtoehtona kuin oikeistolaista Netanyahua, joka on osoittanut olevansa haluton noudattamaan Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanehtoja.

Netanyahu on allekirjoittanut pääministerikaudellaan kaksi väliaikaista rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa. Viime vuoden lopulla hän kuitenkin jäädytti Wye River -sopimukseksi kutsutun rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena oli Israelin vetäytyminen Länsirannalta.

Clinton onnitteli Barakia vaalivoitosta

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton osoitti maanantai-iltana "lämpimät onnittelunsa" Ehud Barakille ylivoimaisen vaalivoiton johdosta. Clinton sanoi lausunnossaan puhuneensa puhelimessa Barakin ja vaalit hävinneen pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa.

Clinton sanoi pyrkivänsä edelleen työskentelemään voimakkaasti Lähi-idän rauhanprosessin puolesta yhteistyössä Barakin ja tämän tulevan hallituksen kanssa. Samalla Clinton sanoi kiittäneensä pääministerin paikan jättävää Netanyahua tämän Israelin hyväksi tekemästään työstä.

Myös diplomaattilähteiden mukaan rauhanponnistelut uuden hallituksen kanssa aiotaan aloittaa välittömästi ja Yhdysvaltain Lähi-idän lähettilään Dennis Rossin odotetaan saapuvan Israeliin lähiviikkoina.

Barakilta odotetaan pikaisia toimia rauhan saamiseksi

Iranissa Israelin uuteen pääministeriin on suhtauduttu epäilevästi. Maan tiedotusvälineet epäilivät tiistaina, että Lähi-idän rauhanprosessissa tuskin tapahtuu suuria uudistuksia ja maailmalla esitetyt arviot Barakista ovat olleet liioitellun optimistisia. Iranin poliittinen johto ei ole tunnustanut juutalaisvaltiota.

Israelin rajanaapureista Jordania on osallistunut uuden pääministerin onnitteluihin. Tiedotusministeri Nasser al-Lawzi sanoi, että vaalitulos kertoo Lähi-idän tahdosta rauhaan Netanyahun jyrkän linjan jälkeen.

Ranskan presidentti Jacques Chirac lähetti Barakille onnitteluviestin, jossa hän toivoi edistystä jumissa olleeseen rauhanprosessiin sekä lupasi Ranskan täyden tuen rauhanponnisteluissa. Myös pääministeri Lionel Jospin lähetti Barakille omat onnittelunsa, joissa hän korosti Ranskan ja Israelin pitkäaikaisia ja hyviä suhteita.

Britannian lausunnossa toivottiin uudelta hallitukselta pikaisia toimia Netanyahun jäädyttämän Wye River -sopimuksen täyttämiseksi. Pääministeri Tony Blair sanoi tuntevansa aateveljensä, työväenpuolueen johtajan Barakin hyvin sekä ihailevansa häntä suuresti.

Myös Japanin ulkoministeri Masahiko Komura toivoi Israelin uuden pääministerin saavan aikaan rauhanprosessin pikaisen elpymisen.

STT-IA
18.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE