Suomalainen syö 25 kiloa makkaraa vuodessa



Suomalainen söi viime vuonna reilut 32 kiloa lihavalmisteita: ruoka-, leikkele- ja kestomakkaraa sekä kokolihaleikkeleitä.


Lihavalmisteiden kulutus on kasvanut neljän viime vuoden aikana melko tasaista parin prosentin vuosivauhtia. Nyt kulutuksen kasvu on hieman nopeutunut, ja se myötäilee lihan vuotuista viiden prosentin kasvua. Lihaa keskivertokansalainen söi viime vuonna lähes 66 kiloa.

Kokolihaleikkeleet kiilasivat makkaran ohi

Suhteessa eniten on lisääntynyt kokolihaleikkeleiden kuten palvi-ja keittokinkkujen suosio, joita suomalainen syö vuodessa seitsemän kiloa. Leikkelemakkaroiden, joista suosituimpia ovat lauantai- ja balkanmakkarat, kulutus oli viime vuonna kuusi kiloa henkeä kohti. Metvurstia suomalainen söi keskimäärin 1,6 kiloa.

Myös ruokamakkaroiden suosio on kasvussa. Lenkki-, grilli- ja nakkimakkaroita suomalainen popsi viime vuonna yhteensä 17 kiloa eli 2,5 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Lihavalmisteista ainoastaan erikoisleikkeleiden, joihin kuuluvat mm. lihahyytelöt ja pasteijat, kulutus on pudonnut edellisvuodesta.

Laaja valikoima lisää kysyntää

Liha-alan tiedotus ry:n Eeva Hannukaisen mukaan lihavalmisteiden tarjonta on muuttunut reipasta vauhtia. Valikoiman monipuolistuminen on myös tuonut uusia ihmisiä makkaran kulutuksen pariin.

- Markkinoille on tullut lihaisempia makkaroita, ja lähes jokaisella valmistajalla on vähäsuolaisia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Makkaraa ei koeta enää rasvaiseksi tuotteksi, jota syödessä tulee huono omatunto, joten mielikuva makkarasta on muuttunut lähemmäs todellisuutta.

Tavalliset lenkkimakkarat sisältävät rasvaa noin 16-18 prosenttia rasvaa, mutta vähärasvaisissa lenkki- ja nakkimakkaroissa rasvaa on enää kymmenen prosentin verran. Kokolihaleikkeleiden rasvapitoisuus jää usein alle viiden prosentin, ja joissain valmisteissa rasvan osuus on pudotettu yhden prosentin pintaan.

Kesäkuukaudet ovat ruokamakkaroiden ehdotonta sesonkia, ja grillimakkaroista yli 60 prosenttia myydään touko-elokuun aikana.

- Kesä-heinäkuussa grillimakkaroiden kulutus jopa viisinkertaistuu keskitalven lukemista. Ilmoista riippuen kysyntä voi nousta korkealle jo toukokuussa, jolloin makkara maistuu esimerkiksi pihatalkoissa.

FF-IA
14.5.1999


AJASSA -SIVULLE