Jugoslaviaan oppositio vasta kun Milosevic on syrjäytetty



- Serbit ovat joutuneet valitsemaan NATO:n pommien ja presidentti Slobodan Milosevicin välillä. He ovat valinneet Milosevicin, kärjistää Belgradissa ilmestyvän Vreme -lehden kolumnisti ja toimittaja Stojan Cerovic selvittäessään, miksi Jugoslaviassa ei tällä hetkellä ole poliittista oppositiota.


Cerovicin mukaan oppositio on olemassa, mutta sille ei juuri nyt ole tilaa, sillä NATO on kirjaimellisesti vallannut taivaan ja Milosevic maan.

- NATO:n olisi pitänyt sanoa heti (ennen ilmaiskujen alkua), ettei se neuvottele mistään Milosevicin kanssa. Silloin Milosevic ja hänen lähipiirinsä olisivat joutuneet miettimään tulevaisuuttaan. Mutta NATO ja länsimaat eivät sano sitä vielä tänäkään päivänä, Cerovic toteaa korostaen, että Jugoslaviaan syntyy oppositio vasta sitten kun Milosevic on syrjäytetty.

- Jos Milosevic pysyy vallassa, hän on voittanut sodan ja serbien tulevaisuus on mustaakin mustempi, Cerovic varoittaa.

Myös Unkarissa asuvan serbiyhteisön johtaja Sztojan Vujicsics kyselee, pommittaako NATO todella Milosevicia ja mikä on lännen suhde serbioppositioon.

Hän muistuttaa, että länsimailla olisi ollut oiva tilaisuus käyttää hyväkseen vuosien 1996-97 laajoja Milosevicin vastaisia mielenosoituksia Belgradissa vahvistaakseen Jugoslavian oppositiovoimia.

- Sellaista ei kuitenkaan tapahtunut. Nyt Bill Clinton puhuu, että Milosevic voi jatkaa vallassa kunhan hän vain hyväksyy Naton ehdot eikä hän enää edes mainitse Haagin sotarikostuomioistuinta, Vujicsics arvostelee.

Vojvodina ja Montenegro seuraavat

Professori Tibor Varady Keski-Euroopan yliopistosta Budapestista sanoo, että Kosovon ongelma olisi pitänyt nostaa neuvottelupöytään jo Daytonin rauhanneuvotteluissa, jotka päättivät Bosnian sodan runsaat 3 vuotta sitten.

- Seuraavaksi tulevat Montenegro ja Vojvodina, ja ne olisi ratkaistava nyt, kun ne vielä ovat neuvotteluteitse ratkaistavissa. Kahden vuoden kuluttua ne ehkä eivät enää ole neuvoteltavissa, Varady varoittaa.

Vojvodinasta kotoisin olevana ja alueen etnisen rakenteen hyvin tuntevana Varady varoittaa Unkaria sotkeutumasta liiaksi maakunnan asioihin.

Unkarissa poliitikot ovat ottaneet alueen autonomian ja siellä asuvan unkarilaisvähemmistön kohtalon poliittiseksi käsikassarakseen. Jopa itsenäisen Vojvodinan perustamista on väläytetty.
- Ehdotus on täyttä puppua ja vain haitaksi meille, Varady sanoo.

Katkeruus kasvamassa

Varadyn mukaan alueen autonomian romuttuminen on katkeroittanut mieliä Vojvodinassa, mutta siellä kuitenkin osallistutaan Jugoslavian politiikkaan toisin kuin Kosovossa, joka on elänyt täysin irrallaan serbihallinnosta lähes koko 1990-luvun.

Vojvodinan unkarilaisvähemmistön määrästä ei ole tarkkoja tietoja, koska Jugoslavian hajoamissodat ovat ajaneet ihmisiä pakosalle.

Varadyn arvion mukaan alueen 2 miljoonasta asukkaasta 20 prosenttia on unkarilaisia, 57 prosenttia serbejä ja loput mm. slovakkeja, montenegrolaisia ja kroaatteja.

STT-IA
14.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE