OAJ vieroksuu puheita väljästä raamituposta



Väljä raamitupo ei kiinnosta akavalaista Opettajien ammattijärjestöä. OAJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi ei pidä tulopoliittista sopimusta järkevänä, jos siinä "jo etukäteen sovitaan, että toiset saavat enemmän".


Samoin hän tyrmää esitykset jättää ansiokehityslauseke sopimuksesta pois. Kangasniemi muistuttaa maan talouden nousseen lamasta jaloilleen "yhteisillä uhrauksilla".
- Jos jaettavaa nyt löytyy, se on jaettava myös julkiselle sektorille, hän huomautti tiistaina Helsingissä.

OAJ:n valtuusto kokoontuu keskiviikkona kolmipäiväiseen kesäkokoukseen Porvooseen. Tupo-kantoja valtuustolta odotetaan vasta syksyllä.

Kangasniemi arvioi muutamien teollisuusliittojen liittokierrosta puoltaviin kantoihin viitaten, että tupon synty vaatii nyt aiempaa isompia ponnisteluja. Hän toppuuttelikin jatkamasta tupo-keskustelua vielä kovin tiiviinä.
- Pitkä neuvotteluaika ja siihen liittyvät julkiset kannanotot ja uhoaminen vain vaarantavat järkevän sopimuksen syntymisen.

Lomautukset huomioon ansiokehitystarkastelussa

OAJ haluaa myös ensi sopimukselta - minkä muotoinen se sitten onkin - nykyistä tiukemmat lupaukset siitä, etteivät opetusalan lomautukset jatku.

Kangasniemi myönsi, että tämän kirjaaminen sopimukseen on teknisesti hankalaa, sillä lomautuskieltoa sopimukseen ei voi tulla. Avuksi voitaisiin luoda esimerkiksi jonkinlainen sanktiojärjestelmä.

OAJ hakee tukea lomautusten vastaiselle kannalleen uusista koululaeista ja uudesta hallitusohjelmasta, jonka mukaan "lasten ja nuorten oikeus maksuttomaan opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen turvataan kaikkina koulupäivinä".

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt käyvät parhaillaan ansiokehitysneuvotteluja. OAJ ja muut kunta-alan pääsopijajärjestöt vaativat, että lomautusten vaikutus otetaan laskelmissa huomioon.

OAJ:n laskelmien mukaan opettajien viime vuoden lomautukset tiesivät koko opettajakuntaa kohti laskien noin 0,7 prosentin menetyksiä. Kunkin lomautetun opettajan kohdalla menetykset olivat keskimäärin 6-8 prosenttia.

Tämän vuosikymmenen oppituntimäärien leikkaukset ovat nekin Kangasniemen mukaan tienneet 6-8 prosentin palkanleikkausta. Viime vuonna lomautukset koskivat yli 10 000:ta opettajaa, tänä vuonna toistaiseksi vain noin 40:tä.

Pätkätyöt syyniin

OAJ:ssä murehditaan lomautusten lisäksi nyt myös opetusalan pätkätöitä. Kangasniemen mukaan pätkätyösuhteiden käyttö uhkaa kasvatus- ja koulutuspalvelujen laatua ja pitkäjänteistä kehittämistyötä.

Pätkätyöt kasautuvat erityisesti lastentarhanopettajille ja nuorille opettajille. Käytännössä töiden pätkiminen näkyy työttömien määrän tuplaantumisena kesäkuukausina.

Osa pätkätöistä on OAJ:n mukaan lain vastaisia. Järjestö on tarvittaessa valmis puuttumaan niihin kovinkin ottein, mutta Kangasniemi ei halunnut vielä yksilöidä odotettavissa olevia toimia.

OAJ arvostelee myös lähi- ja kontaktiopetuksen karsimista minimiin erityisesti ammatillisessa koulutuksessa.
- Säästöt naamioidaan puhumalla itsenäisestä opiskelusta ja opiskelumuotojen kehittämisestä, Kangasniemi arvosteli.

STT-IA
18.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE