Söderman vaatii Euroopan keskuspankilta lisää selvityksiä avoimuudesta



EU:n oikeusasiamies Jacob Söderman vaatii Euroopan keskuspankilta lisää selvityksiä asiakirjojen julkisuudesta. Söderman ei pidä hyväksyttävänä pankin aikeita pitää rahapoliittisten neuvottelujen pöytäkirjat salaisina kahden johtokunnan toimikauden ajan, eli 16 vuotta.


Pankki on ottanut käyttöön samankaltaiset säännöt kuin edeltäjänsä, Euroopan rahapoliittinen instituutti.

Niistä ei suoraan käy ilmi, miten sääntöjä sovelletaan rahapolitiikan pöytäkirjoihin. Söderman on siksi pyytänyt keskuspankilta lisäselvitystä toukokuun loppuun mennessä. Seuraavaksi Söderman aikoo vaatia lisätietoja EU-maiden poliisiyhteistyötä koordinoivalta Europolilta.

Oikeusasiamies on vaatinut kaikilta EU:n instituutioilta selvitystä, onko niillä säännöt asiakirjojen julkisuudesta ja ovatko säännöt helposti yleisön saatavilla. Europolin hallinnon seuranta tuli osaksi oikeusasiamiehen toimivaltaa, kun Amsterdamin sopimus astui voimaan toukokuun alussa.

- Kysymys ei ole siitä, että haluttaisiin poliisityöhön ja tutkimuksiin liittyvät asiat julkisiksi, vaan siitä, että hallinnon on oltava avointa, Söderman sanoi.

Söderman odottaa Europolin vastausta heinäkuun loppuun mennessä.

Avoimuussäännöissä puutteita

Söderman ruoti samassa yhteydessä yleistä kehitystä EU-toimielinten avoimuuspolitiikassa. Komissio antanee lähiaikoina asetusehdotuksensa avoimuudesta, vaikka se joutui eroamaan maaliskuussa. Amsterdamin sopimus edellyttää, että asetus on pantu täytäntöön kahden vuoden kuluessa.

Södermanin mielestä suurimpia puutteita ovat se, että säännöissä käsitellään vain toimielinten itse tuottamia asiakirjoja - muualta tulleet kirjeet pitäisi pyytää lähettäjältä. Toinen puute on se, että esimerkiksi komissiolta puuttuvat vieläkin asiakirjadiaariot.

Södermanin mukaan parjattu EU-byrokratia ei ole niin muutosvastahakuinen kuin väitetään. Päinvastoin, virkamiehet ovat uudistusmielisiä, Söderman totesi, ja muistutti, että EU:n hallintokulttuuri on lopulta hyvinkin nuorta, ja on toiminut vasta noin 40 vuotta.

Komission eroon johtanut kriisi on Södermanin mielestä itse asiassa hyvä tilaisuus edistää uudistuksia ja lisätä avoimuutta. Vanha komissio ehti jo aloittaa työt vuoden alussa.
- Jos Romano Prodin uusi komissio jatkaa tästä ja korjaa puutteet, pääsemme hyvin eteenpäin, Söderman sanoi.

Söderman harkitsee jatkokautta oikeusasiamiehenä

Söderman on valmis harkitsemaan jatkoa nykyisessä tehtävässään, mikäli häntä ei valita SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Söderman huomautti maanantaina Helsingissä, ettei hän voi antaa lopullista vastausta ennen kuin uusi EU-parlamentti on valittu.

Ainoastaan parlamentin jäsenet voivat asettaa ehdokkaita oikeusasiamieheksi, ja he myös valitsevat tämän syksyn mittaan. Söderman arveli antavansa vastauksensa, kunhan uusi parlamentti on järjestäytynyt, sikäli kun häntä pyydetään jatkamaan.

Nykyinen oikeusasiamiehen toimikausi päättyy heinäkuun lopulla, mutta Söderman arveli, että ehdokkaiden kuulemisiin ja valintaan menee niin kauan, että hän hoitaa tehtäväänsä joka tapauksessa vuoden vaihteeseen. Hän arvioi, että valinta tapahtuu loka-marraskuussa.

Esivaaleja vähäteltiin

Söderman pohdiskeli myös syitä siihen, ettei SDP:n esivaali herätä suurta innostusta sen paremmin kansalaisten kuin puolueen jäsenten keskuudessa.

Yhtenä syynä tähän Söderman näki presidentti Martti Ahtisaaren lausunnon, jossa tämä ilmoitti, ettei hän jouda osallistumaan sosialidemokraattien esivaaleihin.
- Esivaalit joutuivat sen takia vähän epämääräiseen valoon, Söderman sanoi.

Toinen oli kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomiojan (sd.) lausunto maatalousnäyttelyiden avaamisesta presidentin keskeisimpänä tehtävänä. Kolmanneksi Söderman nosti pääministeri Paavo Lipposen (sd.) moitteet keskustalle siitä, että puolue pitää presidentin virkaa liian tärkeänä.

- Minä en ymmärrä, mitä Tuomiojalla on maatalousnäyttelyitä vastaan, Söderman ihmetteli, ja muisteli lämmöllä omia kokemuksiaan maatalousnäyttelyn suojelijana takavuosina.

Pääministeri Kalevi Sorsaa (sd.) odoteltiin vierailulle, rankkasade muutti pellon mutavelliksi johon autot vajosivat, sonni karkasi ja juuri pääministerin saapuessa katkesivat sähköt, Söderman muisteli.

- Silloin minä kyllä pelkäsin, että Sorsa kysyy, kuka on tämän näyttelyn suojelija, Söderman kertoi.

STT-IA
17.5.1999


POLITIIKKA -SIVULLE