Ota maltilla -kehotus sopii niin terassille kuin aurinkotuoliin



Syöpäjärjestöt kehottavat kohtuulliseen auringonpalvontaan Ota maltilla -tempauksellaan. Se sopii yhtä hyvin niin kaljaterassille kuin uimarannallekin.


Lisäksi maakunnalliset syöpäyhdistykset järjestävät pääosin toukokuun loppupuolella "luomihuolitapahtumia" eri puolilla Suomea. Niissä erikoissairaanhoitajat tarkastavat luomia maksutta yhdistysten luomihuolipoliklinikoilla.

- Suurin osa ihosyövistä on ehkäistävissä. Tärkeimpiä asioita on liiallisen auringon välttäminen ja erityisesti lasten ihon suojaaminen palamiselta, muistuttavat järjestöt.

Lapset suojaan

Pikkulapsen ja miksei aikuisenkin hyviä varusteita uimarannalla ovat aurinkovoiteen lisäksi T-paita ja hattu. Uimaleikkejä ei tarvitse sentään perheen pienempien kanssa hylätä auringon aiheuttaman vaaran vuoksi, kunhan vaan muistaa suojatoimet.

Auringonsuojavoiteiden käyttöön liittyy ongelmia, jotka vähentävät ja jopa vaarantavat voiteiden hyötyjä. Pahin suojavoiteiden käyttöön liittyvä ongelma on käsitys, että ne suojaisivat ihoa täydellisesti kaikilta UV-säteilyn haitoilta.

Suojavoiteen ensisijainen tarkoitus on pidentää aikaa, jonka ihminen voi olla auringossa polttamatta ihoaan.

- Jos voiteen suojakerroin on esimerkiksi 15, voi sen antaman suojan turvin olla auringossa 15 kertaa pitemmän ajan kuin ilman voidetta ennen kuin iho alkaa punottaa. UV-säteily vaikuttaa kuitenkin koko ajan ihoon, mutta hitaammin, järjestöt korostavat.

Toisaalta ihon punoitus syntyy UVB-säteilyn vaikutuksesta, joten suojakerros liittyy ensisijaisesti tähän UV-säteilyn aallonpituusalueeseen.

Suurin osa iholle tulevasta UV-säteilystä on kuitenkin UVA:ta. Voiteiden suojeluteho UVA-säteilyä kohtaan ei ole yhtä hyvä kuin kertoimella ilmoitettu teho.

- Jos "UV-hälytin" eli ihon punoitus kytketään pois päältä suojavoiteella, iho voi saada huomaamatta suuren annoksen haitallista UVA-säteilyä, syöpäjärjestöt muistuttavat.

Tarpeeksi suojakerrointa

Ihotautilääkäri Håkan Granlund HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta kehottaa käyttämään sellaista auringonsuojavoidetta, jonka suojakerroin on 15 tai siitä yli.

Granlund muistuttaa myös, että joissakin tilanteissa lääkeaineet herkistävät UV-säteilylle; näin saattavat tehdä mm. psyykelääkkeet, särkylääkkeet ja antibiootit.

STT-IA
14.5.1999


AJASSA -SIVULLE