Viikon verovinkki

Vähäiset yksityisajot alentavat autoetua


Työsuhdeautolla ajavan kannattaa muistaa, että ajopäiväkirjan pito kannattaa, jos yksityisajoja on alle 18 000 kilometriä vuodessa.


Tämä johtuu siitä, että autoedun kaavamainen verotusarvo on laskettu olettaen työntekijän yksityisajojen olevan vuodessa 18 000 kilometriä.

Esimerkiksi vuonna 1998 käyttöön otetun auton, hinta 160 000 markkaa, vapaan autoedun arvo on 3 350 markkaa kuukaudessa silloin, kun selvitystä yksityisajoista ei verottajalla ole.

Jos yksityisajoja on esimerkiksi 500 kilometriä kuukaudessa, edun arvo laskee 835 markkaa kuukaudessa. Yksityisajoa ovat myös kodin ja varsinaisen työntekopaikan väliset matkat.

Myös paljon työmatkoja ajavan kannattaa pitää ajopäiväkirjaa. Jos työajoja on yli 30 000 kilometriä vuodessa, autoedun perusarvoa alennetaan 20 prosenttia. Edellisen esimerkin mukaisen autoedun arvo laskee vielä 420 markkaa kuukaudessa työajojen suuren määrän vuoksi.

Jos palkanlaskija ei ole huomioinut vähäisiä yksityisajoja tai suuria työajoja ennakonpidätystä toimittaessaan, palkansaajan täytyy esittää niistä selvitys veroilmoituksessaan tai veroehdotuksessa.

Koska vähäiset yksityisajot työsuhdeautolla alentavat verotusta, vastaavasti suuret yksityisajot nostavat veroja. Verottaja voi nimittäin myös nostaa autoedun verotusta.

Jos työntekijän kodin ja työpaikan välinen edestakainen matka on yli 80 kilometriä, riski verojen kiristymiseen on olemassa. Verottaja olettaa silloin että ajat vuodessa enemmän kuin 18 000 kilometriä omia ajojasi.

Veronmaksajain Keskusliitto, Verotieto Oy
14.5.1999


TALOUS -SIVULLE