Äärioikeisto haluaisi vähemmistöalueet takaisin emämaahan

Vojvodinan unkarilaisista poliittinen riita Unkarissa



Jugoslavian pohjoisessa maakunnassa asuvan noin 350 000 etnisen unkarilaisten kohtalo askarruttaa yhä enemmän Unkarissa.


Puoluepoliittinen kenttä on hajallaan, ja riita sai uutta puhtia viikonvaihteessa, kun oikeistolainen päähallituspuolue Fidesz-MPP ilmoitti puoluekokouksessaan, että se tukee nyt myös virallisesti Vojvodinan autonomisen aseman palauttamista.

Pääministeri Viktor Orban on tänä keväänä toistuvasti vaatinut, että Vojvodinan kysymys tulisi ratkaista Kosovon kriisin yhteydessä, mikäli etniset yhteenotot halutaan välttää Pohjois-Jugoslaviassa.

Fideszin kannanotto oli mannaa pienemmälle hallituspuolueelle, pienviljelijöitä edustavalle FKGP:lle, jonka varapuheenjohtaja Zsoltan Lanymeni askeleen pidemmälle puhuessaan Vojvodinasta "Kosovon tapaisena itsenäisenä valtiona".

Erityisen riemuissaan hallituspuolueiden puheista on ollut äärioikeistolainen oikeuden ja elämän puolue MIEP, joka kärkkyy rajarevanssia. Se on ehdottanut kansanäänestyksen järjestämistä, jossa päätettäisiin Vojvodinan palauttamisesta takaisin Unkariin.

Unkari sotkeutuu, tilanne pahenee?

Oppositiossa olevat sosialistit (MSZP) ja vapaat demokraatit (SZDSZ) haluaisivat jättää Vojvodinan tulevaisuuden siellä asuvien unkarilaisten päätettäväksi peläten, että Unkarin sotkeutuminen asiaan pahentaa tilannetta.

Unkari liittyi NATO:on maaliskuussa. SZDSZ on moittinut Fidesziä siitä, ettei se ole tehnyt selkeää pesäeroa omien tavoitteidensa ja MIEP:n ajaman rajarevanssin välillä.

Sosialistit ovat taas ehdottaneet, että parlamentin olisi keskusteltava uudelleen siitä, tulisiko NATO:lle yleensäkään sallia ilmatilan ja lentokenttien käyttöoikeus Unkarissa.

Vojvodinan autonomiaa ajavat puolueet eivät ole tarkentaneet, mitä ne autonomialla tarkoittavat. Puheissa ovat välähdelleet epämääräiset termit henkilöautonomia, alueellinen autonomia, kieli- ja kulttuuriautonomia sekä Jugoslaviaa vuoteen 1980 johtaneen marsalkka Titon aikainen itsehallinto-oikeus.

Vojvodinassa asuu 2 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa on joko Jugoslavian serbejä ja Bosniasta pakolaisina tulleita serbejä.

Unkarilaiset eivät halua ilmasotaan

Unkari on joutumassa Jugoslavian sotaan myös konkreettisesti. NATO on jo tuonut Budapestiin ilmaiskujen huoltotehtävissä tarvittavia lentotankkauskoneita.

Unkarin hallitus on ilmoittanut, että lähipäivinä Unkariin saapuu myös 24 hävittäjää, joita NATO aikoo käyttää saartaessaan Jugoslaviaa. Tähän asti NATO on iskenyt Adrianmereltä ja liittouman läntisistä tukikohdista. Jatkossa NATO aikoo pommittaa Jugoslaviaa Unkarin lisäksi myös Turkista.

Tavalliset unkarilaiset vastustavat jyrkästi ilmaiskujen aloittamista Unkarista peläten Jugoslavian ryhtyvän häätämään unkarilaisia Vojvodinasta ja mahdollisesti Unkarin joutuvan rajaselkkaukseen Jugoslavian kanssa.

STT-IA
14.5.1999


ULKOMAAT -SIVULLE