Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Lue laajempi artikkeli aiheesta: Cosa Nostra, Andreotti ja politiikka

Andreottin mafiaoikeudenkäynnissä odotetaan tuomiota



Italian seitsenkertaisen pääministerin Giulio Andreottin yli kuusi vuotta kestänyt oikeudenkäynti yhteistyöstä Sisilian mafian - Cosa Nostran - kanssa lähenee loppuaan Palermossa.


Oikeus on vetäytyi tiistaina harkitsemaan kysymystä syyllisyydestä tai syyttömyydestä ja antaa tuomionsa ehkä viikon sisällä. Tutkinta Andreottin, 80, väitetyistä mafiayhteyksistä alkoi vuonna 1993 kahden mafioson - Tommaso "don Masino" Buscettan ja Francesco Marino Mannoian - paljastuksista, ja oikeuskäsittely syyskuussa 1995.

Oikeutta on istuttu 250 kertaa, kuultu 350 todistajaa, joista 27 on entisiä mafiosoja, jotka ovat sittemmin kääntäneet kelkkansa ja ryhtyneet kruununtodistajiksi. Asiakirja-aineistoa on kertynyt 800 000 sivua.

Syytteen mukaan Italian kristillisdemokraattisen puolueen (DC) ikiaikainen voimahahmo Andreotti on ollut 60-luvun lopulta saakka yhteistyössä mafian kanssa. Mafian ja sen intressien suojelemisen vastapainoksi Sisilian mafia on taannut hänelle tukensa vaaleissa ja näin lisännyt Andreottin poliittista valtaa.

Toiselta puolen syytteen mukaan mafia on saattanut Andreottin suojeluksessa "harjoittaa laittoman valtiovallan suvereniteettia". Syyttäjien mukaan tästä ovat todisteena sekä kruununtodistajien lausunnot että asiakirjat.

Mafian ja Andreottin läheinen suhde syntyi 60-luvun lopulla kansanedustaja, myöhemmin europarlamentaarikko Salvo Liman tuella. Mafian ryhtyi tuolloin tukemaan kontrolloimillaan äänillä Andreottin fraktiota puolueessa.

Myöhemmin Liman aktiivisen paikan peri Palermon pormestari Vito Ciancimo (DC), joka on jo aiemmin tuomittu vankeuteen yhteistyöstä mafian kanssa. Mafia murhasi Liman Palermossa 1992.

Syyteessä yksilöidään etenkin Andreottin suhde mahtavaan mafiapäällikköön don Stefano Bontadeen, joka aikoinaan oli yksi Cosa Nostran korkeimmista johtajista ja myös sen älykkäimmistä päälliköistä. Samoin syytteessä korostetaan sitä, että Andreottilla oli läheiset suhteet Ignazio ja Nino Salvoon, jotka molemmat olivat vaikutusvaltaisia Cosa Nostran jäseniä.

Lisäksi Andreottia syytetään tapaamisesta päälliköiden päällikkö Salvatore "don Totò" Riinan kanssa, joka yritti Andreottin avulla vesittää Palermon suuren mafiaoikeudenkäynnin tuomiot (350 tuomittua) siinä kuitenkaan onnistumatta.


Vaarallisessa seurassa

Syyttäjien keskeisenä aineistona ovat kruununtodistajien eli entisten mafiosojen lausunnot. He ovat kertoneet Andreottin ja mafiajohtajien tapaamisista, joita heidän mukaansa on ollut ainakin neljä.

Francesco Marino Mannoia on kertonut ensimmäisestä tapaamisesta, joka hänen mukaansa tapahtui Palermossa maaliskuussa 1979. Tuolloin Andreottin väitetään tavanneen Stefano Bontaden. Tapaamisessa keskusteltiin erään Sisilian DC:n johtohenkilön murhasta.

Toinen tapaaminen Bontaden kanssa oli syytteen mukaan niinikään Bontaden kanssa mafiapäällikkö Salvatote "don Totuccio" Inzerillon huvilalla heinäkuussa 1980. Tuolloin keskusteltiin mafian tekemästä Sisilian maakuntaparlamentin puhemiehen murhasta.

Kolmas tapaaminen oli syytteen mukaan Cataniassa paikallisen mafiajohtajan Bendetto "don Nitto" Santapaolan kanssa kesäkuussa 1979. Santapaola kohosi sittemmin yhdeksi mafian korkeimmista johtajista.

Neljäs tapaaminen oli syyskuussa Palermossa päälliköiden päällikkö Riinan kanssa Ignazio Salvon kotona syyskuussa 1987. Tuolloin Riinan ja Andreottin väitetään vaihtaneen mafiakulttuuriin kuuluvat ja suurta kunnioitusta osoittavat poskisuudelmat. Tästä tapaamisesta on kertonut Baldassare Di Maggio, Riinan autonkuljettaja, joka sanoo olleensa läsnä suuteluhetkellä.

San Cataldon mafiaperheen johtohenkilöihin kuulunut Leonardo Messina jopa todisti, että Andreotti olisi Cosa Nostran riittien mukaan järjestön jäseneksi otettu "kunnian mies" (uomo d'onore). Eli suomeksi sanottuna aito ja ehta mafioso. Andreotti ja hänen puolustuksensa ovat kiistäneet syytteet viimeistä pilkkua ja pistettä myöten.


Toimittajan murhauttamisesta vapauttava tuomio

Andreotti oli syytettynä myös toimittaja Carmine Pecorellin murhauttamisesta Perugiassa. Syytettyinä hänen lisäkseen olivat entinen kansanedustaja Claudio Vitalone (DC) sekä Porta Nuovan mafiaperheen päällikkö Giuseppe "don Pippo" Calò ja Cosa Nostran entinen päälliköiden päällikkö Gaetano "don Tano" Badalamenti.

Heitä syytettiin murhan toimeksiannosta. Varsinaisesta murhatyöstä oli asetettu vastaamaan Rooman alamaailman (banda della Magliana) johtohahmo Massimo Carminati ja mafioso, sittemmin mafiapäällikkö Michelangelo La Barbera.

Murhan motiivi liittyi syyttäjien mukaan mafian ja korkea-arvoisten poliitikkojen suhteisiin. Syytteen mukaan toimittaja Pecorelli aikoi paljastaa Andreottista ikäviä tietoja liittyen mm. puoluerahoitukseen ja kadonneeseen "Moron muistioon".

Punaisten prikaatien kaappaaman ja surmaaman pääministeri Aldo Moron väitetään kirjoittaneen vankeusaikanaan muistion, jossa oli selvityksiä mm. Andreottin ja mafian puuhista sekä laittomasta puoluerahoituksesta.

Osia tai koko muistio joutui Pecorellin käsiin ja hän uhkasi julkaista siinä olevia Andreottia koskevia tietoja. Mafia oli kuitenkin nopeampi ja surmasi hänet Roomassa 30. maaliskuuta 1979. Muistiota ei sen koommin ole nähty.

Syyttäjä vaati Andreottille elinkautista vankeusrangaistusta, mutta kaikki syytetyt vapautettiin syytteestä syyskuun lopussa. Tuomion perusteella monet ovat ennakoineet myös Palermon oikeudenkäynnistä vapauttavaa tuomiota.

ILKKA AHTOKIVI
15.10.1999


Ulkomaat -sivulle