Ympäristövaikutuksia ei voi etukäteen täysin selvittää
Geenimuuntelun etuja ja haittoja
Kuluttaja on geenimuunneltujen elintarvikkeiden edessä neuvoton, eikä asiantuntijoillakaan ole tarjota yksiselitteistä vastausta niiden riskeistä.
Biotieteen päivillä viime viikolla Helsingissä asetettiin toiseen vaakakuppiin
geenitekniikan hyödyt: maailman nälkäongelman helpottuminen,
torjunta-aineiden käytön väheneminen, uusien
tuotantomahdollisuuksien avautuminen esimerkiksi
suomalaisviljelijöille sekä elintarvikkeiden laadun ja terveellisten
ominaisuuksien kohentuminen.
Toisaalta päivillä muistutettiin, että geenitekniikalla
muunnettujen kasvien ympäristövaikutuksia ei etukäteen saada
varmasti selville. Mahdolliset haitat ilmenevät vasta sitten, kun
geeniteknisesti muunneltu kasvi on ollut laajasti viljelyssä.
Ympäristövaikutukset voivat tulla näkyviin vasta pitkien aikojen
kuluttua, kertoi tutkija Elina Häikiö Kuopion yliopistosta
geenitekniikkafoorumissa.
Geenimuunneltujen kasvien ympäristöriskit arvioidaan aina
erikseen kunkin kasvin kohdalla, ja ympäristövaikutukset
liittyvät siirrettyyn ominaisuuteen. Jos kasviin siirretty geeni
parantaa sen kilpailukykyä, se saattaa levittäytyä
tehokkaammin ja runsastua muiden lajien kustannuksella.
Esimerkiksi torjunta-aineita kestävät rikkaruohot voivat levitä
viljelmillä torjunta-aineiden käytöstä huolimatta.
Allergisoivat
ominaisuudet
Geenitekniikalla tuotettujen elintarvikkeiden terveysvaikutukset
askarruttavat kuluttajia, mutta ravitsemustieteen tutkijan,
professori Hannu Mykkäsen mielestä väärästä syystä.
Kuluttaja kokee ongelmaksi elintarvikkeeseen lisätyt vieraat
geenit, kun taas asiantuntijan mukaan ongelmana ovat geenien
mahdolliset tuotteet kuten allergisoivat proteiinit. Tämä
ongelma voidaan välttää hänen mukaansa siten, ettei siirretä
geenejä tunnetusti allergeenisista tuotteista.
Mykkänen jaotteli geenitekniikalla tuotetut elintarvikkeet
kolmeen ryhmään, joista kahdessa elintarvikkeet eivät sisällä
geenimuunneltuja organismeja (GMO), vaikka niiden
valmistuksessa on käytetty GMO:ta.
Ympäristö hyötyy
Geenitekniikkaa soveltava asiantuntija, professori Eija Pehu
puolusti Biotieteen päivillä geeniteknologian tarjoamia
mahdollisuuksia.
Hän muistutti, että perinteiseen
kasvinjalostukseen verrattuna siirtogeeninen tekniikka on
nopeaa: siinä siirretään vain haluttu ominaisuus. Siirtogeeninen
kasvi voidaan tuottaa puolessa vuodessa, kun perinteinen
jalostusprosessi vie 15-30 vuotta.
Geenitekniikan hyödyntämistä puoltaa Pehun mukaan se, että
sen avulla voidaan vähentää torjunta-aineiden käyttöä ja
parantaa siten ympäristön tilaa.
Siirtogeenitekniikan alkuvaiheessa on kehitetty erityisesti
tuottajalle tärkeitä kasvin viljelyominaisuuksia: tautien,
hyönteisten ja rikkakasvihävitteiden kestävyyttä. Esimerkiksi
hyönteisiä kestävä siirtogeeninen puuvilla on vähentänyt
hyönteisten torjuntatarpeen viidennekseen.
Geenitekniikkaa hyödynnetään Pehun mukaan eniten
Yhdysvalloissa, ja sen käyttö yleistyy myös muualla Euroopan
ulkopuolella. EU on jarruttanut geenimuunneltujen tuotteiden
viljelyä ja tuontia, mutta viljelyssä tarvittavia kenttäkokeita
tehdään muun muassa Ranskassa.
STT-IA
15.10.1999
Ajassa -sivulle
|