Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Komission mielestä uudistusten vauhti hidastunut monessa maassa

EU-hakijamaat edistyneet vaihtelevasti



Euroopan unioniin pyrkivät maat ovat edistyneet vaihtelevasti yrityksissään kohentaa itsensä EU-kelpoisiksi. Komission mielestä hakijamaiden aloittama lakien muuttaminen vastaamaan EU:n säännöksiä on monissa tapauksissa hidastunut.


EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi totesi kuitenkin keskiviikkona, että hakijamaat ovat edistyneet hyväksyttävästi toimivan talousjärjestelmän rakentamisessa.

EU:n komissio julkisti keskiviikkona hakijamaita koskevat katsauksensa. Oheisessa koosteessa maat ovat aakkos-, vaan eivät paremmuusjärjestyksessä.

"Ensimmäisen aallon" maat eli jäsenyysneuvotteluissa jo mukana olevat:

  • Kypros

    Kyproksen valmistautuminen ei saa erityistä kiitosta. Huomattava osa lainsäädäntöä on muuttamatta. Tämä koskee erityisesti ympäristö-, sosiaali-, oikeus- ja sisäasioita. Eräät merkittävät EU:n sisämarkkinoihin liittyvät lainuudistukset odottavat vielä hyväksymistään.

  • Puola

    Sisäisiin uudistuksiinsa keskittynyt Puola ei ole edistynyt merkittävästi lakiensa sovittamisessa. Tämä koskee mm. eräitä sisämarkkinoihin liittyviä lakeja ja ympäristöasioita.

    Kiitosta Puola saa uudistuksista, jotka tehostavat julkista hallintoa. Myös oikeusasioissa on edistytty, mutta poliisin ja rajavartioston toiminta lainvalvojana kaipaa tehostamista.

  • Unkari

    Unkari saa kiitosta siitä, että se on edistynyt lakiensa muuttamisessa useimmilla aloilla. Merkittävää edistymistä on tapahtunut mm. valtion tukien ja yrittäjyyden osalta.

    Hidasta eteneminen sen sijaan on ollut mm. maataloudessa, työllisyys-, terveys- ja työturvallisuusasioissa. Tulliasioissa edistymistä ei ole tapahtunut lainkaan ja ympäristöasioissakin vain vähän.

  • Slovenia

    Slovenia on jo toteuttanut merkittävän osan EU:n sisämarkkinoiden lainsäädännöstä. Myös omaisuuslakeja on selvennetty ja ympäristöasioissa on edistytty.

    Pientä edistymistä on tapahtunut myös julkisen hallinnon uudistuksissa sekä oikeusasioissa. Monien lakien toteutus edellyttää kuitenkin eri aloille omaa hallintoa. Komissio kiirehtii niiden luomista.

  • Tsekki

    Tshekin tasavallassa kehitys on ollut epätasaista eri asioissa. Parasta se on ollut EU:n sisämarkkinoihin liittyvissä asioissa, joskin eräissä kohdin muutostyö on jäänyt kesken.

    Mitään edistystä ei ole tapahtunut työelämään, terveyteen eikä työturvallisuuteen liittyvissä asioissa. Ongelmia on myös mm. liikenteessä ja maataloudessa. Oikeus- ja sisäasioissa muutokset ovat pääosin viivästyneet.

  • Viro

    Virossakin kehitys, vaikka rakentuukin vakaalle pohjalle, on hidastunut monella alueella, mm. maataloudessa sekä työllisyys- ja sosiaaliasioissa. Erityisenä huolena komissio mainitsee tullin.

    Komissio kiinnittää huomiota myös vaikeuksiin saada pätevää henkilöstöä hallintoon ja oikeuslaitokseen. Vakavia puutteita on mm. valtionapujen valvonnassa, meriliikenteessä ja sosiaalialalla. EU-tukien käsittelyä varten Viron tulisi vahvistaa aluehallintoaan.

"Toisen aallon maat" eli pääsyä jäsenyysneuvotteluihin vielä odottavat maat:

  • Bulgaria

    Bulgaria on useimmilla aloilla edistynyt lakiensa mukauttamisessa, joskaan sitä ei vielä voi pitää markkinatalousmaana. Komissio mainitsee mm. telemarkkinoiden vapauttamisen, piraattituotannon ehkäisemisen sekä parannukset oikeusasioihin ja maahanmuuttolakeihin.

    Moitteita Bulgaria saa viivyttelystä Kozlodujin ydinvoimalan sulkemiseksi. Edistyminen on ollut hidasta myös sosiaaliasioissa, jossain määrin maatalouden alalla sekä talousasioiden valvonnan järjestämisessä.

  • Latvia

    Latvia saa kiitosta merkittävästä edistymisestä niin lainsäädännössä kuin sen toimeenpanossa. Parannusta on tapahtunut erityisesti EU:n sisämarkkinoihin liittyvissä asioissa, sen sijaan julkisen hallinnon reformi takeltelee.

    Lisäponnistuksia Latvialta odotetaan mm. telekommunikaation osalta, maataloudessa, kalastuksessa, terveydenhuollossa, työturvallisuudessa, aluepolitiikassa sekä talouden valvonnassa. Latvialta odotetaan lisätoimia kielivähemmistöjen aseman turvaamiseksi.

  • Liettua

    Liettuaa ei vielä voi pitää toimivana markkinatalousmaana, vaikka se onkin edistynyt mm. pääomien ja palveluiden liikkumisen vapauttamiseksi sekä kilpailuun liittyvissä asioissa.

    Maalla on vielä paljon tekemistä mm. taloutensa sekä verotuksen uudistamisessa, talouden valvonnassa, audiovisuaalisissa asioissa sekä kalastuksessa.

  • Malta

    Maltan valmistautuminen EU-jäsenyyteen on ollut rajallista. Komission raportista ei löydy juuri myönteistä. Edistyminen on ollut vähäistä mm. omistusta, kilpailua ja tavaroiden sekä ihmisten vapaata liikkumista koskevien lakien uudistamisessa.

    Ympäristöasioissa ei ole tapahtunut minkäänlaista edistymistä. Malta tarvitsee EU-oloissa myös uudet laitokset tullia ja useita muita toimintoja varten.

  • Romania

    Romaniassa ei voi puhua toimivasta markkinataloudesta. Sielläkin, missä edistymistä on tapahtunut, komissio mainitsee varsin varoen.

    Moitteita Romania saa erityisesti ympäristöuudistusten hitaasta toteuttamisesta. Vakavia ongelmia on ilmasto- ja vesiasioissa sekä jätteidenkäsittelyssä.

    Vaille riittävää huomiota ovat jääneet myös taistelu järjestäytynyttä rikollisuutta ja korruptiota vastaan sekä poliisin ja rajavartioston eriyttäminen armeijasta.

  • Slovakia

    Slovakia on edistynyt hyvin demokratian vahvistamisessa, mutta vielä sitäkään ei voi pitää markkinatalousmaana. Komissio on tyytyväinen Slovakian päätökseen sulkea Bohunicen ydinvoimala vuosina 2006-2008.

    Slovakiassa huomiota kiinnitetään erityisesti puutteisiin toimivan hallinnon luomisessa.

STT-MH
15.10.1999


Ulkomaat -sivulle