Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Päätöksenteko joustavammaksi ja parlamentille lisää valtaa

Mittavaa uudistusta ajetaan EU:ssa nyt pikavauhtia



Euroopan unionin jäsenmaita kiirehditään sopimaan mittavista EU:n päätöksentekoon liittyvistä uudistuksista jo ensi vuoden loppuun mennessä.


Asiaa selvittänyt Belgian entisen pääministerin Jean-Luc Dehaenen johtama työryhmä ehdottaa maanantaina julkistetussa raportissaan perusteellisempaa uudistusta, kuin aiemmin on ollut esillä.

Dehaene perusteli mittavamman uudistuksen tekemistä kerralla ja nopeasti sillä, että unionin laajentumishanke on edistynyt vauhdikkaasti ja saattaa vieläkin nopeutua.

Työryhmän työllä on pohjustettu tulevaa hallitusten välistä konferenssia, missä on tarkoitus sopia niistä EU:n toimielimiin liittyvistä muutoksista, joita EU:ssa tarvitaan ennen uusien jäsenmaiden ottamista.

Kuuden maan yhteisölle 1950-luvulla luotua järjestelmää on kehitetty jonkin verran, mutta sen toimivuus on joutumassa toden teolla kyseenalaiseksi, jos nykyinen 15 maan EU laajenee jopa 25-30 maan yhteisöksi.

Komission puheenjohtajan Romano Prodin asettamassa työryhmässä olivat Dehaenen lisäksi Saksan entinen presidentti Richard von Weizsäcker ja Britannian entinen kauppaministeri David Simon.

Työryhmä ehdottaa mm., että päätöksiä tehtäisiin entistä enemmän määräenemmistöllä sen sijaan, että jäsenmaiden on hyväksyttävä ne yksimielisesti. Tämän tulisi EU:n laajentumisen jälkeen olla pääsääntö.

Samalla EU:n parlamentti saisi lisää valtaa, kun määräenemmistöpäätösten lisääminen toisi uusia asioita ns. yhteispäätösmenettelyyn.

Työryhmä ei esitä rajoituksia EU:n komission jäsenmäärään. Komission kasvaminen edellyttää työryhmän mielestä, että sen puheenjohtajalle annetaan lisää valtaa. Työryhmä selkeyttäisi myös komission jäsenten henkilökohtaista vastuuta.

Työryhmä arvioi myös, että jäsenmaiden äänivallan jakoa on tarkistettava, kun neuvostossa tehdään päätöksiä. Se ei kuitenkaan tee tästä tarkempia ehdotuksia.

Komission koko ja äänestysmenettelyt olivat esillä, mutta jäivät ratkaisematta, kun EU:n perussopimusten muutoksista neuvoteltiin ja sovittiin ns. Amsterdamin sopimuksessa. Määräenemmistöpäätöksiä tosin lisättiin eräiltä osin.


Perussopimuksiin vain tärkeimmät asiat

Uutena asiana ns. kolmen viisaan miehen ryhmä esittää, että osaa EU:n perussopimuksiin kuuluvista asioista voitaisiin muuttaa määräenemmistöpäätöksellä, kun niissä kaikista muutoksista jäsenmaiden on nyt päätettävä yksimielisesti.

Varsinaiseen perussopimukseen - ja aina yksimielisyyttä vaativiksi - jäisivät ehdotuksen mukaan vain asiat, jotka koskevat EU:n tavoitteita, yleisiä poliittisia suuntaviivoja, kansalaisten oikeuksia ja unionin toimielimiä.

Muista perussopimuksiin nyt kuuluvista asioista päätettäisiin neuvostossa asiasta riippuen yksimielisesti tai määräenemmistöllä.

Työryhmä ei tee uusia esityksiä unionin yhteisestä puolustuksesta. Se korostaa kuitenkin, että myös puolustuspolitiikka kuuluu ehdottomasti tulevan hallitusten välisen konferenssin asialistalle.

Jos aiemmin päätetty yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistaminen edellyttää uusia järjestelyjä, niitä on käsiteltävä tulevassa hallitusten välisessä konferenssissa.

Työryhmä haluaisi myös varmista, että tulevat hallitusten väliset neuvottelut sujuvat ripeästi. Siksi se ehdottaa, että EU:n komissio valmistelisi asiaa niin, että osapuolilla olisi luonnosteltu päätösehdotus käsissään jo neuvottelujen alkaessa.

STT-IA
18.10.1999


Ulkomaat -sivulle