Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







EU väärillä jäljillä - oikeusaluetta rakennetaan vain valvontaa tiukentamalla



EU vain pahentaa rikollisuutta ja ongelmia tiukentamalla rajavalvontaa ja yrittämällä kaikin keinoin estää laitonta siirtolaisuutta. Näin sanoi Fortress Europe -lehden päätoimittaja Nicholas Busch torstaina.


Busch oli yksi osanottajista Tampereen erityishuippukokousta ruotivassa seminaarissa, jonka osanottajista monet katsoivat EU:n käyttävän vääriä keinoja yrittäessään rakentaa "oikeuden, vapauden ja turvallisuuden aluetta".

Seminaariväen mielestä EU painottaa poliisitoimintaa ja poliisien valtuuksien lisäämistä aivan liikaa.

- Laillisen maahanmuuton pysäyttäminen edistää laitonta maahanmuuttoa. EU-maihin syntyy maan alla eläviä väestöryhmiä, joita ei ole virallisesti olemassa. Tämä se vasta lisääkin rikollisuutta, väkivaltaa ja turvattomuutta, Busch huomautti.

Brittiläisen Statewatch-lehden päätoimittaja ja avoimuusaktivisti Tony Bunyan hämmästeli, että EU-maiden johtajilta on kestänyt näin kauan edes aloittaa keskustelu kansalaisten oikeusturvasta, kun oikeudellista yhteistyötä on kehitetty jo vuosien ajan.

Tämä on hänen mukaansa seuraus siitä, että demokraattinen valvonta ei toimi eivätkä kansalaisjärjestöt pääse vaikuttamaan asialistaan.

- Johtajat tapaavat ja tekevät päätöslauselmansa, mutta missään vaiheessa kansalaisyhteiskunta ei pääse esittämään mielipidettään, Bunyan moitiskeli.

Brittiläisen juristien ihmisoikeusjärjestön edustaja Peter Noorlander piti periaatteessa myönteisenä Tampereellakin käsiteltävää alun perin Saksan tekemää aloitetta EU:n perusoikeuskirjan laatimisesta. Hän kuitenkin epäili, että tulos lopulta vesittyy.

- Jos tämä asiakirja koskee vain EU:n kansalaisia, ei turvapaikanhakijoita ja muita, ja jos siitä ei tule oikeudellisesti sitovaa, jää se vain sanahelinän asteelle, Noorlander arvioi.


YK:n asema heikkenee

Sveitsiläinen filosofi Marie-Clair Caloz-Tschopp katsoi EU:n toimien turvapaikkapolitiikan alalla murentavan YK:n sääntöjä. Esimerkiksi Bosnian ja Kosovon pakolaisille myönnetty "tilapäinen suojelu" on hänen mukaansa yritys vesittää Geneven pakolaissopimuksen määräyksiä.

Hän kaipasi myös EU:n perusarvojen joukkoon solidaarisuutta maailman kaikkien kuuden miljardin ihmisen kesken.

Belgialainen ihmisoikeusaktivisti, professori Lode van Outrive katsoi, että pahimmat ongelmat kohdataan EU:n ja Schengenin alueen rajoilla.

Ihmisiltä saatetaan jonkin hämäräperäisen Schengenin tietojärjestelmään syötetyn tiedon perusteella evätä pääsy EU-alueelle, mutta heille ei anneta mitään käytännön mahdollisuutta valittaa päätöksestä tai vaatia väärien tietojen oikaisua.

- Valta jää rajaviranomaisten käsiin, demokraattisen valvonnan ulkopuolelle, van Outrive arvosteli.

STT-MH
15.10.1999


Politiikka -sivulle