Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Tapakulttuurin tutkijalta kirja humalan iloista



Alkoholin juominen ei aina johda maksakirroosiin tai perheen ajamiseen kirveellä hankeen, huomauttaa tapakulttuuriin perehtynyt tietokirjailija Ari Turunen uudessa kirjassaan Humalan henki.


Turunen on kirjannut kepeällä otteella eurooppalaisten juomatapojen tarinaa aina viikinkien Edda -ruonoelmasta ja Kalevalasta näihin päiviin.

- Halusin esiin humalan seurallisen ja iloisen puolen, sillä alkoholin väärinkäyttöön liittyviä ongelmia on käsitelty varsin paljon. Tarkoitus ei ole puolustaa ryyppäämistä, vaan muistuttaa, millaisia tapoja meillä on ollut sen käytössä ainakin vielä 1800-luvulla, Turunen huomauttaa.

Turusen mukaan maaseutuyhteisössä alkoholin käyttöä kontrolloitiin, eikä 12-vuotiaiden julkijuopottelua olisi suvaittu.
- Silloin vielä valvottiin, missä viinaa otettiin ja missä ei.


Osa Euroopan kulttuuria

Turunen on etsinyt perinteisiä sääntöjä pohjoismaisista tarustoista ja kreikkalaisista klassikoista lähtien ja kiinnittänyt katseensa juomisen myönteisiin ja ihmisiä yhdistäviin piirteisiin.

Hän kertoo keskittyneensä eurooppalaiseen juomakulttuuriin siitä painavasta syystä, että eurooppalaiset eli kahdeksasosa maailman väestöstä kuluttaa puolet maailman alkoholista.
- Se on olennainen osa eurooppalaista kulttuuria, halusimme tai emme, Turunen sanoo.

Turunen myös kyseenalaistaa mielikuvia suomalaisesta viinapäästä ja riitaisista ryyppäämisestä.

- Kalevalan juomakulttuurissahan on kysymys iloisesta yhdessäolosta, laulamisesta ja tarinoimisesta hyvän oluen ääressä. Esimerkiksi Väinämöinen kutsutaan Pohjolan häihin laulamaan runojaan, ja kaikki ovat silloin naurusuulla, kirjailija korostaa.


Maljapuheet takaisin

Hän kummastelee iloisen yhdessäolon, laulamisen, runonlausunnan, maljapuheiden ja tarinoinnin katoamista suomalaisesta juomisesta ja toivoo niiden paluuta.

Puheen aikana ei voi juoda, joten se myös kontrolloi juomisen määrää, kohtuuden ystävä muistuttaa ja toivoo spontaanin laulun vielä viriävän suomalaisissakin ravintoloissa ja illanistujaisissa.

Alkoholiin liittyvistä ongelmista täysin tietoisena Ari Turunen myöntää olevansa hieman huolissaan kirjansa vastaanotosta.

- Voihan sen viestin ymmärtää väärinkin ja aiheuttaa jollekin perheongelmia. Enemmistö ihmisistä ei kuitenkaan ole humalassa aggressiivisia, epäsosiaalisia tai rikollisia. Alkoholilla on tärkeä tehtävä yhdistää ihmisiä, ei erottaa, hän uskoo.

Turusen kirja Humalan henki eli juomatapojen tarina julkistettiin viime viikolla Turun kirjamessuilla. Sen on kustantanut jyväskyläläinen Atena.

STT-IA
15.10.1999


Ajassa -sivulle