Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Indonesian presidentinvaaleissa ei selvää voittajaehdokasta



Kun indonesialaiset 7. kesäkuuta valitsivat uuden parlamentin 40 vuoteen ensimmäisen kerran vapaissa ja rehellisissä vaaleissa, maalle näytti koittavan uusi aika. Neljä kuukautta myöhemmin tunnelma on toinen. Demokratian luoman innostuksen tilalle on tullut lahjusskandaali - toiminta kaduilla on saanut väistyä kähminnän tieltä.


Tätä taustaa vasten maassa pidetään keskiviikkona jälleen vaalit. Tällä kertaa 700-jäseninen kansan neuvoa-antava kokous MPR, eräänlainen laajennettu parlamentti, valitsee uuden presidentin.

Presidentinvaalissa ei ole ketään ilmiselvää voittajaa. Virallisia ehdokkaita on kolme: nykyinen presidentti Bacharuddin Jusuf Habibie (kuvassa), 63, oppositiojohtaja Megawati Sukarnoputri, 52, ja muslimioppinut Abdurrahman Gus Dur Wahid, 59.


Habibie "varma häviäjä"

Pari päivää ennen vaaleja Habibie näytti olevan "varma häviäjä". Presidentti puolusti vuoden ja neljä kuukautta kestänyttä hallintokauttaan MPR:lle sunnuntaina, pyysi anteeksi puutteitaan ja kyvyttömyyttään olla täydellinen.

Puhe oli eräänlainen tilinteko, joka hänen oli lakisääteisesti pidettävä, mutta se ei vakuuttanut MPR:n jäseniä. Nämä asettivat komission päättämään, voidaanko tilinteko hyväksyä, mutta komissio palautti sen takaisin MPR:n täysistuntoon ja sitä käsitellään myöhemmin uudelleen.

Habibien mainetta on tahrannut pankki- ja lahjusskandaali, jossa maan talouden elvyttämiseen tarkoitettuja rahoja sanotaan siirtyneen presidentin Golkar-puolueen jäsenten tileille.

Niillä oli tiettävästi tarkoitus ostaa ääniä Habibielle - väitetään, että MPR:n kullekin jäsenelle olisi tarjottu miljoona dollaria siitä hyvästä, että hän äänestäisi Habibieta.

Monet indonesialaiset katsovat myös Habibien olevan henkilökohtaisesti vastuussa Indonesian Itä-Timorissa kärsimästä "häpeälliseksi" katsotusta tappiosta. Itätimorilaiset päättivät kansanäänestyksessä 30. elokuuta itsenäistyä Indonesiasta.

Habibien mahdollisuuksia heikensi keskiviikkona sekin, että armeijan komentaja, kenraali Wiranto kieltäytyi asettumasta hänen aisaparikseen varapresidenttiehdokkaaksi. Wiranto sanoi televisiossa keskittyvänsä mieluummin turvallisuuteen ja viittasi maan epävakaaseen tilanteeseen.

Tarkkailijoiden mukaan tämä merkitsee, ettei Habibie saa MPR:ssä olevien armeijan edustajien tukea.


Megawati Sukarnoputri - suosittu, mutta ei varma voittaja

Habibien tähden laskiessa vaalin voittajaksi on ennustettu populistista oppositiojohtajaa Megawati Sukarnoputria, joka on Indonesian perustajan Sukarnon tytär. Hän nauttii kannatusta niin Indonesian kaupunkiköyhälistön kuin varakkaiden kiinalaistenkin keskuudessa.

Toisaalta Megawati on ollut pettymys monille. Hän on ollut passiivinen ja hiljaa huolimatta parlamenttivaalien jälkeisen ajan dramaattisista tapahtumista.
- Maa on viime kuukausina kokenut väkivaltaisia yhteenottoja ja mielenosoituksia hallitusta vastaan.

Kolmas ehdokas on vaikutusvaltainen, mutta puolisokea muslimioppinut Gus Dur Wahid. Kannattajien mukaan hän olisi hyvä valinta vammastaan huolimatta.

MPR ei ollut maanantaina edes selvillä siitä, miten menetellä jatkossa, jos keskiviikkona ei ilmesty selvää voittajaa. Osa jäsenistä haluaa uuden äänestyksen kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä, osa taas haluaisi kolme uutta äänestystä.

STT-IA
18.10.1999


Ulkomaat -sivulle