Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mielenterveys on maailmanlaajuinen kysymys



Mielenterveys on maailmanlaajuisestikin tärkeä osa kansanterveyttä, korostaa Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja, norjalainen Gro Harlem Brundtland. Hän osallistui keskiviikkona Tampereella yhteiseurooppalaiseen mielenterveyskonferenssiin.


Maailmassa arvioidaan olevan kaikkiaan noin kolme-neljäsataa miljoonaa ihmistä, jotka kärsivät vakavista mielenterveyden häiriöistä.

Hoidossa on puutteita etenkin kehitysmaissa: esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa alle viisi prosenttia tarvitsevista saa hoitoa vakavaan masennukseensa.

WHO tunnetaan ehkä parhaiten työstään erilaisten tartuntatautien voittamiseksi etenkin kehitysmaissa. Brundtland on kuitenkin nostanut myös mielenterveyskysymykset korkealle järjestön toiminnassa.

- Ei ole mahdollista asettaa vastakkain työtä mielenterveyden hyväksi ja toisaalta esimerkiksi taistelua tuberkuloosia tai malariaa vastaan. Molempia tarvitaan, sanoo Brundtland.


Köyhyys tuo sairauksia

Brundtlandin mukaan taistelu köyhyyttä vastaan on keskeisessä asemassa kansanterveyden ja mielenterveyden edistämisessä.
- Köyhyys ja huonot olot aiheuttavat sairauksia, ja toisaalta sairaus tuo usein köyhyyttä tullessaan, hän toteaa.

Maailman terveysjärjestö aloittaa lähiaikoina Mielenterveys 2000 -tutkimuksen, johon osallistuu 19 maata eri puolilla maailmaa. Tarkoitus on koota tietoa sekä fyysisistä että psyykkisistä sairauksista ja vammoista, niiden hoidosta sekä erilaisista sairastumiseen vaikuttavista riskitekijöistä.

Tampereella pidetty kolmipäiväinen mielenterveyskonferenssi oli yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden virallisista kokouksista. Sen järjestivät sosiaali- ja terveysministeriö, STAKES ja EU:n komissio.

Brundtland kiitteli Suomea siitä, että se on painokkaasti ajanut mielenterveyden tuomista EU:n asialistalle. Yhteistyötä WHO:n ja EU:n kesken on hänen mukaansa syytä kehittää.


Yhteistyö saa vauhtia

Peruspalveluministeri Eva Biaudet'n (r.) mukaan tavoitteena on huolehtia siitä, että mielenterveyden edistäminen myös pysyy EU:n asialistalla. Biaudet tapasikin konferenssin yhteydessä tulevien puheenjohtajamaiden eli Portugalin, Ruotsin ja Ranskan terveysministereitä.

- Tämä on hyvä alku. Marraskuussa on EU:n terveysministerien kokous, ja EU:n komissiota on pyydetty valmistamaan sitä varten mielenterveyskysymyksiä käsittelevä raportti, kertoo Biaudet.

Biaudet'n mukaan ministerit olivat yhtä mieltä laaja-alaisen yhteistyön ja tutkimuksen tarpeellisuudesta.

Konferenssin hyväksymässä suosituksessa kehotetaan jäsenmaita edistämään mielenterveyttä mm. lainsäädännön ja mielenterveysohjelmien avulla. Suosituksen mukaan huomiota tulee kiinnittää ainakin mielenterveyspalvelujen kehittämiseen sekä alan arvostuksen lisäämiseen.

STT-MH
15.10.1999


Kotimaa -sivulle