Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Mielenterveystyössä ongelmien ennaltaehkäisy jää usein suunnittelematta



Mielenterveysongelmien jatkuvasti yleistyessä ja vaikeutuessa korostuu ongelmien ennaltaehkäisyn tarpeellisuus. Ongelmiin varhaisessa vaiheessa puuttumisen merkitys mielenterveystyössä on kuitenkin jäänyt liian vähälle huomiolle, korostaa psykologi, psykoterapeutti Kirsti Kivinen.


Ennaltaehkäisyllä voidaan estää työuupumuksen, yksinäisyyden, ihmissuhdeongelmien, masennuksen ja muiden yleistyvien ongelmien kehittymistä vakaviksi mielenterveyshäiriöiksi.

- Kunnissa ei tehdä ehkäisevää mielenterveystyötä suunnitelmallisesti. Se johtuu laman seurauksena tehdyistä säästöistä, joilla leikattiin mielenterveyspalveluja, Kivinen painottaa.

Kirsti Kivinen on tutkinut Lasse Kivisen kanssa kirjoittamassaan Auttamisen murros -kirjassa mielenterveystyön uusia haasteita. Mielenterveysseuran julkaisemassa kirjassa tarkastellaan julkisen- ja Mielenterveysseuran auttamisjärjestelmän kehittymistä.

- Paikallisten mielenterveysseurojen tulisi nostaa esille kysymys, onko julkisilla mielenterveyspalveluilla suunnitelmia ongelmien ennaltaehkäisyyn, Kirsti Kivinen painottaa.

Kivisen mukaan vapaaehtoistyöhön perustuvien mielenterveysseurojen työssä autettava saa kokonaisvaltaista apua. Julkisella sektorilla apu on usein pirstoutuneempaa.


Työuupumus uhkaa myös mielenterveyshoitajia

Mielenterveysongelmien vaikeutuessa hoitajat työskentelevät Kivisen mukaan jaksamisen äärirajoilla. Mielenterveystyöntekijöiden uupumuksesta kuitenkin usein vaietaan.

- Työkiireen kasvaessa järjestötyössä ja mielenterveystyön kentällä monet hoitajat uupuvat. Mielenterveystyö on raskasta, koska siinä on työvälineenä oma persoona ja työntekijä joutuu jatkuvasti kohtaamaan vaikeita asioita, Kirsti Kivinen sanoo.

Auttajien kiire näkyy myös mielenterveysseuroissa, jotka toimivat pääosin vapaaehtoisten voimin.

- Mielenterveysseurojen työntekijöiden on joustettava, sillä asiakasta autetaan aina tarpeen mukaan. Varsinkin traumoissa asiakkaan kanssa vietettävä aika venyy usein pitkäksi, Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Sirpa Tapio kuvailee.

Mielenterveysseuran työ on näkyvintä kriisikeskuksissa, joissa autetaan kaikkia apua tarvitsevia, myös nimettöminä asioivia. Traumat, yksinäisyys, ihmissuhdeongelmat ja taloudelliset vaikeudet ovat usein apua hakevien ongelmina.

Seurat toimivat myös yhteistyössä julkisen sektorin kanssa ja toiminnassa on mukana mielenterveysalan ammattilaisia vapaaehtoisten auttajien tukena.

- Mielenterveysseura auttaa heti apua tarvitsevaa. Mielenterveysseurat ovat yleensä myös edelläkävijöitä ongelmien ratkaisumalleissa, Kirsti Kivinen sanoo.

STT-MH
15.10.1999


Kotimaa -sivulle