Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Nuorten ulkonaliikkumiskiellosta ei apua Yhdysvaltain rikoslukuihin



Yhdysvalloissa kiistellään edelleen siitä, onko nuorten öisestä ulkonaliikkumiskiellosta todellista apua rikostentorjunnassa. Kieltojen puoltajat ovat ehdottomasti sitä mieltä, että tilastot osoittavat rikoslukujen laskua niillä alueilla, joilla ulkonaliikkumiskielto on pidetty voimassa. Erityisesti jengitappelut ja huumerikokset ovat vähentyneet.


Yhdysvaltojen ensimmäinen nuorten öinen ulkonaliikkumiskielto säädettiin Dallasissa, Texasissa vuonna 1993. Monet paikkakunnat seurasivat perässä ja nyt ulkonaliikkumiskieltoja on voimassa jo yli 300 alueella eri puolilla maata.

Los Angelesin tilastot osoittivat, että kiellon voimaantulon jälkeen rikosluvut romahtivat 40 prosenttia lyhyessä ajassa. Toisaalta, kun nuorten ulkonaliikkumiskielto San Franciscossa parin vuoden voimassaolon jälkeen kumottiin, niin rikosluvut jatkoivat laskuaan.

Kiellon vastustajat ovatkin sitä mieltä, että rikosten määrä kautta maan on laskussa, olipa nuorten ulkonaliikkumiskieltoja olemassa tai ei. Väkivallastaan kuuluisan Washingtoninkin kaduilla väkivaltaluvut ovat jo parin viimeisen vuoden ajan laskeneet, vaikka ulkonaliikkumiskielto saatiin lopullisesti voimaan vasta kesällä.


Washingtonissa vasta kokeillaan

Ulkonaliikkumiskieltoja valvotaan myös eri tavoin eri alueilla. Washingtonin tuoretta kieltoa valvotaan vielä kohtuullisen löysästi - sakkoja ei ole toistaiseksi jaettu ja kieltoaikaan kaduilla liikkuvia nuoria on lähinnä kuskattu kotiin.

Joitakin nuoria on viety tilapäisesti lastenkoteihin, jos kotona ei ole ollut ketään vastaanottamassa kiellon rikkojaa. Washingtonin säädösten mukaanhan arkisin alle 17-vuotiaiden pitäisi pysyä kotosalla kello 23 jälkeen, viikonloppuisin ulkosalla saa liikkua puoleenyöhön saakka.

Kiellon rikkomisesta nuorten vanhemmille voidaan määrätä 500 dollarin eli noin 2 700 markan sakko. New Orleansissa puolestaan on paljon tiukempaa: tämän vuoden aikana jo 3 000 kiellon rikkojaa on viety sosiaalityöntekijöiden huostaan.

Kiellon rikkojat vanhempineen joutuvat sosiaaliviranomaisten tarkkaan seurantaan. Kaupungin viranomaisten mukaan nuorisorikollisuus on laskenut dramaattisesti sen jälkeen, kun kielto tuli voimaan vuonna 1994.


Kielto uhkaa perusoikeuksia

Siitä saakka, kun ensimmäiset ulkonaliikkumiskiellot tulivat voimaan, niiden oikeutuksesta on kiistelty. Dallasin kielto pidettiin voimassa korkeimman oikeuden päätöksellä, mutta silti kansalaisoikeusjärjestöt yrittävät yhä testata kieltojen pätevyyttä eri oikeusasteissa.

American Civil Liberties Union (ACLU) on taistellut Washingtonin kieltoa vastaan, sillä kansalaisoikeusjärjestön mukaan on täysin vanhempien asia päättää siitä, mihin aikaan lapset liikkuvat ulkona. Vetoomustuomioistuin asettui kuitenkin kiellon laillisuuden kannalle.

Monet vanhemmat ovat raivoissaan ulkopuolisten puuttumisesta perheiden sisäisiin asioihin.

Kaupungin viihdeteollisuus on puolestaan valitellut kiellon mukanaantuomia ongelmia, sillä monissa diskoissa, konserteissa ja iltakahviloissa on nyt huomattavasti vähemmän nuoria kuin ennen kiellon voimaantuloa. Monet yrittäjät valittavatkin menevänsä konkurssiin nuorten asiakkaiden puuttuessa.

STT-VT
15.10.1999


Ulkomaat -sivulle