Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Portugalin vaaleissa ei muutoksia



Portugalin hallituksesssa istuvat sosialistit voittivat viime sununtaiset vaalit, mutta eivät saavuttaneet parlamentissa enemmistöä. Äänestysvilkkaus oli alhainen. Suuria poliittisia riitoja ei ole ja maan talouskehitys on hyvä.


Sosialistien kannatus jäi 43,9 prosenttiin, ja he saivat parlamenttiin vain yhden lisäpaikan. 230 paikasta sosialistit saivat 113 eli he jäivät 3 paikan päähän parlamentin enemmistöstä.

Heidän päävastustajansa konservatiivinen sosialidemokraatinen puolue PDS säilytti paikkalukunsa 88 ennallaan. Oikeistolainen PP sai 15 paikkaa, samoin kuin kommunistipuolueen ja vihreiden demokraattinen liitto CDU.


Vähemmistohallituksella jatketaan

Sosialistit ovat hallineet pääministeri Antonio Guterreksen johdolla maata neljä vuotta, mutta ilman parlamentaarista enemmistöä. Tämä on pakottanut pääministerin kalastelemaan tukea parlamentissa ja tekemään kompromisseja, erityisesti budjettityössä.

Vaikka enemmistöä ei tullutkaan, aikovat sosialistit silti muodostaa seuraavankin hallituksen. Heillä on kaikenlaisia uudistussuunnitelmia koskien niin verotusta, sosiaaliturvaa, oikeuslaitosta kuin terveydenhoitoakin.

Toisaalta kampanjan aikana pääministeri Guterres varoitteli kannattajiaan, että ilman enemmistöä sosialistien hallitus tuskin tulee selviämään täyttä neljää vuotta eikä kykene toteuttamaan taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksiaan. Vielä lauantaina viimeisessä vaalitilaisuudessaan hän varoitti, että hallitustyöstä tulee paljon vaikeampaa kuin edellisellä vaalikaudella.


Vaali-into laimeaa

Vaalien äänestysvilkkaus jäi alhaiseksi, 68 prosenttiin, huolimatta siitä että pääministeri Guterres ja presidentti Jorge Sampaio yllyttivät äänestäjiä ilmestymään vaaliuurnille.

Mielenkiinnon vähäisyyteen on monta syytä. Neilikkavallankumouksesta on jo kulunut aikaa, ja ihmisten poliittinen innostus on lopahtanut. Hyvä taloudellinen tilanne ei ruoki poliittisia intohimoja, vaan vaurastuva keskiluokka on kiinnostunut enemmän rahantekemisestä kuin politiikasta.

Sosialisteilla ja sosiaalidemokraateilla ei myöskään ole mitään suuria linjaeroja tai erimielisyyksiä. Sosialistien tiukka budjettipolitiikka ja maan vieminen euroaikaan on saanut vankan hyväksynnän myös oikealta.

Oppositiopuoleiden, konservatiivisten sosiaalidemokraattien ja oikeistolaisen PP:n asemia on heikentänyt viime vuonna kasaan lysähtänyt yhteinen rintama. Myös molempien puolueiden johtajat vaihtuivat viime vuonna.


Yleisön ja median mielenkiinto oli muualla

Tiedotusvälineiden ja suuren yleisön mielenkiinnon kohteena on vaalien sijasta ollut koko alkusyksyn maan entisen siirtomaan Itä-Timorin tilanne. Vaalit pääsivät pääotsikoihin ainoastaan ennen Itä-Timorin kansanäänestystä elokuussa, joka ikävä kyllä sattui olemaan lomakuukausi.

Kun Itä-Timorin tilanne viimein alkoi rauhoittua, kuoli tunnettu fado-laulajattar Amalia Rodrigues. Vaalikampanjan loppuhuipennus hukkui kolmepäiväiseen maansuruun ja laulajattarelle järjestettyihin valtaviin valtionhautajaisiin.

Sekä Itä-Timorin tilanne että kansallipyhimyksen kuolema saatoivat lisätä hallituspuolueen kannatusta. Joidenkin pisteliäiden arvioijen mukaan myös maan jalkapallojoukkueen menestys lauantaina Euroopan mestaruuskisojen karsinnoissa lisäsi hallituksen kannatusta.


Suosittu pääministeri

Vuonna 1995 valtaan noussut pääministeri Guterres on ensimmäisiä eurooppalaisia uuden tyylin sosialistijohtajia. Hän on ollut varsin suosittu sopuisan ja sympaattisen luonteensa takia.

Hänen aikanaan maan talous on kasvanut, ja hänen sai Portugalin täyttämään euroalueelle pääsyn ehdot. Myös hänen aktiivinen toimintansa Itä-Timorin kysymyksessä on lisännyt hänen kansansuosiotaan.

Viime vuonna Guterres tosin kärsi takaiskun, kun äänestäjät hylkäsivät hänen alueuudistuksensa. Vuoden 1995 vaaleissa sosialistien kampanjan yhtenä pääteemana oli alueellinen kehitys.

Portugalin suuri ongelma on alueellinen eriarvoisuus: rannikkoseudut ovat rikkaita, mutta sisämaa on hyvin köyhää. Viime vuonna pääministeri olisi halunnut jakaa maan kahdeksaan alueeseen, joissa olisi omat alueparlamenttinsa.

Hallituksen mukaan kansalaiset olisivat voineet uudistuksen jälkeen vaikuttaa enemmän alueelliseen suunnitteluun, julkisiin investointeihin ja EU-rahojen käyttöön. Oppositiossa oleva oikeisto onnistui kuitenkin vakuuttamaan ihmiset siitä, että hallituksen ehdotukset olisivat tuhonneet kansallisen yhtenäisyyden ja budjettikurin sekä lisänneet byrokratiaa.


Köyhän maan hyvä talouskehitys

Portugalin suhdannekehitys poikkeaa EU:n suhdanteista. Tilanne on sama kuin Irlannissa, Englannissa ja Pohjoismaissa. Portugalin kansantuotteen kasvu oli viime vuonna Eurostatin mukaan 4 prosenttia ja työttömyys oli vain 5,1 prosenttia.

Tänä vuonna puhutaan arviolta 3,3 prosentin vauhdista ja 4,9 prosentin työttömyydestä. Budjettivaje on supistunut kymmeniä prosentteja.

Portugalin reipas talouskehitys voi kuitenkin aiheuttaa myöhemmin ongelmia. Euroalueen korkojen pysyessä alhaalla, on ylikuumenemisen vaara olemassa. Viime vuonna inflaatio oli kahden ja puolen prosentin luokkaa, mikä oli yli hallituksen 2 prosentin tavoitteen.

Lähes 10 miljoonan asukkaan Portugali on EU:n köyhin maa, ja sen kansantuote henkeä kohti on 70 prosenttia alle EU:n keskitason. Maan koulutustaso on alhainen, ja lukutaitoprosenttikin on vain 85.

Portugalin voi osaksi kiittää kasvustaan runsaita EU-tukia. Portugali hyötyy muutenkin yhteismarkkina-alueen synnystä, sillä maan ulkomaankaupasta 80 prosenttia suuntautuu EU-maihin.

HEIKKI JANTUNEN
15.10.1999


Ulkomaat -sivulle