Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Palkkakierros suurin kotimainen kysymysmerkki

PT uskoo vireään talouskasvuun



Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna varsin hyvää neljän prosentin vauhtia, uskoo Palkansaajien tutkimuslaitos PT. Keskiviikkona julkistetussa ennusteessaan PT povaa tälle vuodelle 3,8:n ja ensi vuodelle 4,2 prosentin kokonaistuotannon kasvua.


Mittavia ulkoisia riskejä talouskehitykseen ei PT:n mukaan sisälly, kun kansainväliset suhdanteet kohenevat.

Ennusteessa oletetaan Euroopan ja Aasian kitukasvuisten talouksien vertyvän sekä Yhdysvaltain pitkän nousukauden taittuvan hallitusti ilman romahdusta.

Talouden suurimpana kotimaisena kysymysmerkkinä PT:n ennustepäällikkö Eero Lehto pitää tulevaa palkkakierrosta. Hän ei kuitenkaan jaksa uskoa, että liittokohtainen kierros johtaisi talouden voimavarat ylittäviin korotuksiin.

- Liitoissa tiedostetaan varsin hyvin, minkälaisia ratkaisuja yhteisvaluutta euron oloissa vaaditaan, Lehto toteaa.

Maltillinen palkkaratkaisu eli keskimäärin noin kolmen prosentin sopimuskorotus nostaisi PT:n mukaan ansiotasoindeksiä ensi vuonna neljä prosenttia. Tänä vuonna ansiot kohonnevat 2,8 prosenttia.

Kotitalouksien reaalitulojen PT arvioi nousevan tänä ja ensi vuonna noin 3,5 prosenttia, kun ne viime vuonna kasvoivat 5,7 prosenttia. Vaikka reaalitulojen lisäys hidastuu, PT arvioi yksityisen kulutuksen pysyvän edelleen hyvänä ja tukevan vireää talouskehitystä.

Teollisuustuotanto, jonka kasvu on pitkään levännyt Nokian ja muun sähköteknisen teollisuuden varassa, kantaa vastedes laajemmalla rintamalla.

Maailmantalouden näkymien koheneminen antaa potkua metsä- ja metalliteollisuudelle, mikä näkyy PT:n mukaan ensi vuonna seitsemän prosentin kasvuna teollisuustuotannossa.

Alkuvuodesta koettua viennin ja tuonnin supistumista PT pitää yllättävänä. Molemmissa käänne on kuitenkin jo käsillä, joten vuoden loppupuoliskolla nähtäneen selvää viennin ja tuonnin kasvua.


Työllisyys kohenee odotettua nopeammin

Työllisyyden kehitys on PT:n mukaan ollut viime aikoina jopa odotettua parempaa. Tänä vuonna työllisten määrä näyttäisi kasvavan 71 000 henkilöllä viime vuoden keskimääräisestä tasosta. Työllisyyden koheneminen alkaa vähitellen supistaa myös pitkäaikaistyöttömien määrää.

- Työttömyyslukumme ovat nyt painuneet Euroopan keskitasolle. Tämä kertoo siitä, että työllisyys on meillä kohentunut muuta Eurooppaa paremmin, Lehto tähdentää.

Parasta tahtia työllisyys kohenee tätä nykyä kotimarkkinavetoisilla aloilla, kuten kaupassa, palveluissa ja rakentamisessa. PT laskee työllisyysasteen nousevan tänä vuonna 66,4 prosenttiin vuoden takaisesta 64,6 prosentista.

Nykyinen hallitus on ottanut tavoitteekseen, että kuluvan vaalikauden lopussa 70 prosenttia työikäisistä olisi töissä. Jos PT:n ennuste käy toteen, hallituksen tavoite on ensi vuonna taas hiukan lähempänä, kun työllisyysaste kipuaa 67,5 prosenttiin.

Ennusteessa tosin tähdennetään, että työllisten määrän lisäystä jarruttaa ensi vuonna palveluiden ja rakentamisen kasvun hidastuminen. Työttömyysasteen PT ennakoi tippuvan tänä vuonna 10,1:een ja ensi vuonna 9,1 prosenttiin.


Yhdysvallat riski maailmantaloudessa

Kansainvälisessä taloudessa PT mainitsee useimpien muiden ennustelaitosten tavoin Yhdysvallat suurimpana riskinä. Talouden nousukautta on jatkunut Yhdysvalloissa yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1991, eikä selviä hiipumisen merkkejä ole näkyvissä.

Yhdysvaltain taloutta varjostaa kuitenkin joukko epävarmuustekijöitä. Vaihtotase pysyttelee rajusti pakkasella, kotitaloudet elävät yli varojensa ja huippukorkeat pörssikurssit hirvittävät monia asiantuntijoita.

Eero Lehdon mukaan maailmantalouden kehityksen kannalta on ratkaisevaa se, kuinka Yhdysvaltain ylikuumeneminen purkautuu. PT:n ennusteessa uskotaan pehmeään laskuun eli kasvun asteittaiseen hidastumiseen.

Pahemminkin tosin voi käydä.
- Ääritapauksessa pörssi romahtaa, dollari heikkenee rajusti ja korot nousevat, Lehto huomauttaa.

Tällainenkaan skenaario ei tosin hänen mukaansa merkitse Euroopan kannalta suoranaista katastrofia. Jos asiat valtameren takana menevät huonoimman kaavan mukaan, seurauksena olisi euron vahvistuminen, mikä laimentaisi vanhalla mantereella hintapaineita.

Näin Euroopan keskuspankki voisi pitää ohjauskorkonsa matalla.
- En usko siihen, että Euroopan ja Yhdysvaltain alamäki toteutuisi yhtäaikaa, Lehto korostaa.

STT-MH
15.10.1999


Talous -sivulle