Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Poliisijohtaja Kari Rantama: Rikostorjuntaan uusia keinoja



Poliisit ja syyttäjät saavat Tampereen huippukokouksesta uusia välineitä kansainvälisen organisoidun rikollisuuden torjuntatyössä, toteaa poliisijohtaja Kari Rantama sisäministeriöstä.


Rantama pitää merkittävänä päätöstä uuden Eurojust-yksikön perustamiseksi. Yksikössä työskentelisi syyttäjiä ja muita oikeusviranomaisia eri maista.

- Syyttäjät ja tutkinnanjohtajat työskentelisivät yhdessä paikassa Europolin analyysin pohjalta. Siellä käsiteltäisiin talous- ja huumerikoksia, ihmisten salakuljetusta ja naiskauppaa, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, korkean teknologian rikoksia, ympäristörikoksia sekä terrorismia, Rantama toteaa.

Rantama on tyytyväinen yhteistyön laajentamisen, sillä poliisitutkinnan jälkeisessä työssä on nykykäytännössä on ollut ongelmia.


Europol laajenee

Kokouksen loppupäätelmissä kehotetaan laajentamaan Europolin toiminta-aluetta rahanpesurikosten selvittelyyn riippumatta siitä, mihin rikoksiin rahanpesu liittyy. Ensimmäisen kerran näin korkealla tasolla on pureuduttu muun muassa veroparatiisien toimintaan.

Uutena mukaan tuli myös kehotus operatiivisessa johdossa olevien kansallisten poliisien verkoston muodostamisesta.

- Tämä voisi toimia siten, että Europol tekee analyysin jostakin rikosepäilystä, joka koskee useita maita. Operatiivisten päälliköiden verkosto sitoutuisi antamaan tutkintaan tietyn määrän voimavaroja, Rantama kuvailee.


Yhteistä poliisikoulutusta

Kokouksen loppupäätelmistä löytyy kehotus järjestää poliiseille yhteistä koulutusta. Yhteistyö aloitetaan jo toimivien poliisikoulujen tasolta.
- Koulutuksella haetaan yhteisiä toimintamenetelmiä, jotta saadaan aikaan yhtenäinen toimintakulttuuri, Rantama sanoo.

Hän pitää koulutusta askeleena samaan suuntaan kuin yhteisiä tutkintaryhmiä. Kun ihmiset oppivat tuntemaan toisensa ja toisten toimintatavat, he pystyvät työskentelemään tehokkaammin.

Rantama on tyytyväinen myös päätöslauselman kohtaan, jossa viranomaisia kehotetaan antamaan oikeusapua myös verorikoksiin liittyvissä asioissa. Rantama toteaa, että tähän asti monet maat ovat kieltäytyneet antamasta näitä tietoja.

Oikeudellisen yhteistyön alalla päätöslauselmaksi kirjattiin myös tuomioiden keskinäinen tunnustaminen. Tämä koskisi sekä siviili- että rikosasioita ja luultavasti myös esitutkintaa.

STT-IA
16.10.1999


Politiikka -sivulle