Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Matkustajilla edelleen pulmia Venäjän tullin uusien määräysten takia



Venäjällä loppukesästä muuttuneet tullimääräykset aiheuttavat edelleen pulmia suomalaismatkustajille. Venäjän tulli on ottanut pois useilta maastalähtijöiltä suurempia rahasummia, joita nämä eivät ole huomanneet ilmoittaa maahan saapuessaan.


Pietarin pääkonsulinviraston varakonsulin, tulliasiantuntija Heli Kuusisto-Horttanaisen tietoon on tullut parikymmentä tapausta.

- Tulliselvitykseen kannattaa merkitä maahan tullessa kaikki setelirahat ellei ole varma, että ne kuluvat matkana aikana. Lisäksi selvitykseen pitää saada tullilta leima, muuten paperi ei ole pätevä, hän antaa yleisohjeen.

Matkustajat ovat joutuneet hankaluuksiin myös matkapuhelimien kanssa, joita koskevaa käyttölupaa tai kännykkämerkinnän sisältävää tulliselvitystä on perätty ainakin Moskovassa liikkuneilta suomalaisilta.

- Matkapuhelin samoin kuin kannettava tietokone kannattaa merkitä erikseen tulliselvitykseen, hän neuvoo.


Uudet määräykset

Sekaannusta ovat aiheuttaneet elokuun alussa voimaan astuneet uudet määräykset, joiden mukaan maahan saapuvan ulkomaalaisen matkailijan ei ole enää pakko ilmoittaa mukanaan olevaa valuuttaa.

Ongelmaksi tilanne muodostuu, jos tullimies löytää maasta lähtijältä kosolti rahaa.

- Periaatteessa maasta voi Venäjän valuuttakontrollia koskevan lain mukaan viedä 500 dollarin (noin 2 800 markan) edestä valuuttaa ilman, että sen ilmoittaa tullille. Käytäntö on osoittanut, ettei tämä aina pidä paikkansa. Siksi kaikki taskussa olevat setelirahat kannattaa ilmoittaa, Kuusisto-Horttanainen korostaa.

Jos matkailija on kertonut rahoista, mutta maastavientioikeutta ei ole, tulli voi ottaa rahat säilytykseen kahdeksi kuukaudeksi. Sinä aikana maahan palaava matkustaja voi saada ne takaisin samasta tullipisteestä.

Tilanne mutkistuu, jos lähtijä ei ole arvannut mainita rahoista tai on ilmoittanut tulliselvityksessä todellista pienemmän rahasumman.

Tuolloin tulli voi takavarikoida rahat, käynnistää rikostutkinnan ja määrätä 100-200 prosentin suuruisen sakon.


Kaavake sekava

Kuusisto-Horttanaisen mukaan päänvaivaa on aiheuttanut myös uusi tulliselvityskaavake, jota monet pitävät vaikeaselkoisena.

Lisäksi Suomen rajalla oleville tulliasemille ei ole vielä saatu virallisesti käännettyjä suomenkielisiä kaavakkeita. Jotkut matkatoimistot ovat itse kääntäneet kaavakkeita suomeksi.
- Käännöksissä on virheitä, ja riitatilanteessa tulli ei niitä välttämättä hyväksy, varakonsuli varoittaa.

Uusista tullimääräyksistä on koitunut ikäviä yllätyksiä myös mm. Pietarissa taajaan liikkuville matka-asentajille.

Nykyisin mukana kulkeva työkalupakki pitää tullata, koska kyse on "kaupalliseen tai tuotannolliseen" käyttöön tarkoitetusta tavarasta. Tullaus kestää pari päivää.


Katutaiteelle vientilupa?

Myös kaikenlaisten "taide-esineiden" takavarikoinnista on aika-ajoin valiteltu pääkonsulinvirastoon.

Kuusisto-Horttanaisen mukaan matkailijoilta on otettu pois katukaupustelijoilta tai hotellista ostettuja vesiväripiirroksia, tauluja tai maljakoita sen jälkeen kun matkailijalla ei ole ollut esittää tullille kulttuuriministeriön myöntämää maastavientilupaa.

Tullilain mukaan tullimies voi oman arvionsa perusteella ottaa pois tavaran, jonka hän katsoo taide-esineeksi, vaikka se olisikin matkailijan mielestä vaatimatonta laatua.

Jonkinlaista selkeyttä tilanteeseen on luvassa vuoden loppupuolella, kun tullikomitea saa valmiiksi taide-esineitä koskevat tarkemmat ohjeet.

STT-IA
18.10.1999


Kotimaa -sivulle