Viikon EMU-uutiset lyhyesti


Käteiseuron käyttöönottoa ei nopeuteta

Käteisen euron ottaminen käyttöön jo suunniteltua nopeammassa aikataulussa on täysin epärealistinen ajatus, tyrmää finanssineuvos Seppo Moisio valtiovarainministeriöstä.

Nykyisten kaavailujen mukaan käteinen euroraha tulee käyttöön ja korvaamaan kansalliset valuutat 1. tammikuuta 2002 alkaen. Silloin muuttuvat myös hinnat, pankkitilit ja palkat lopullisesti euromääräisiksi.

Moisio totesi perjantaina, ettei asia ole valtiovarainministereiden esityslistalla ensi viikon kokouksessa, eikä edes Belgian hallitus tue esitystä.

Ehdotuksen toi viikon alussa julki Belgian valtiovarainministeri Jean-Jacques Viseur, mutta idea näyttää menevän yksityisajattelun piikkiin. Moision mukaan euroseteleiden ja kolikoiden tuotannossa saatettaisiin pystyä nopeampaan aikatauluun, mutta pahempi ongelma tulee eteen tietojärjestelmien uusimisessa.

Ennen käteiseuroon siirtymistä vaihtuu vuosituhat, ja sen aiheuttamia ongelmia tietojärjestelmille ei vielä pystytä tarkkaan arvioimaan. Seuraavat kaksi vuotta menevät eurosiirtymän kanssa kamppailtaessa. Kolmen vuoden siirtymäkaudesta sovittiin jo 1995 Madridissa, ja lakitekstien muuttaminen olisi hirmuinen urakka, Moisio huomautti.

Samalla menisi tietenkin makulatuuriksi myös melkoinen pino euro-oppaita, -ohjeita ja -lehtisiä, joilla on koitettu saada kansalaisille viestiä perille siitä, että euro tulee lompakkoon 2002.

Nopeampi tahti olisi ikävä yllätys myös Kreikalle, joka haluaisi saada taloutensa EMU-kuntoon vuonna 2001 voidakseen ottaa käteiseuron käyttöön samalla kun nykyiset euromaat.


Kokoomuksen europarlamentaarikot esittävät euron vauhdittamista

Kokoomuksen neljä europarlamentaarikkoa esittävät eurosetelien ja kolikoiden ottamista käyttöön jo vuotta suunniteltua aiemmin. EU:n komissiolle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä euroedustajat toteavat, että euroon siirtyminen on sujunut kaikissa 11 jäsenmaassa erittäin hyvin.

Myös yleinen valmius uusien rahojen ripeämpään käyttöönottoon on selkeästi suurempi kuin luultiin aikataulusta sovittaessa vuonna 1995.

Kysymyksen allekirjoittajat Marjo Matikainen-Kallström, Raimo Ilaskivi, Jyrki Otila ja Kirsi Piha perustelevat vaatimustaan sillä, että kuluttajille jäisi yhä kaksi vuotta aikaa totutella uuteen rahayksikköön.

Strasbourgin parlamentin istunnossa jättämässään kysymyksessä mepit muistuttavat, että sopeuttamista auttaa se, että kaupat ovat jo nyt siirtyneet kaksoihinnoitteluun, ja pankeissa on mahdollista avata euromääräisiä tilejä.

Elinkeinoelämä on ollut alunperinkin nopeamman siirtymisajan kannalla. Parlamentaarikot korostavat, että päätös tulisi tehdä nopeasti, jotta setelit ja kolikot ehdittäisiin painaa.


Ruotsin sosiaalidemokraattien johdolta tukea EMU:un liittymiselle

Enemmistö Ruotsin sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän johtoryhmästä kannattaa Ruotsin liittymistä Euroopan talous- ja rahaliittoon EMU:un, ilmenee Svenska Dagbladet -lehden tekemästä kyselystä.

Lehti kysyi 18:lta ryhmän jäseneltä kantaa EMU:un ja 12 kannatti liittymistä. Kuusi ryhmän jäsentä ei vielä ollut lyönyt lukkoon kantaansa. Kaikkiaan johtoryhmässä on jäseniä 23.

Useimmat ryhmän jäsenistä kannattivat kansanäänestyksen järjestämistä EMU:un liittymisestä syksyllä 2000. Jos liittymistä kannatettaisiin kansanäänestyksessä, voisi Ruotsi liittyä EMU:un vuonna 2002.


Rasmussen: Liian aikaista EMU-kansanäänestykselle

Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen sanoi tiistaina, että vielä on liian aikaista asettaa päivämäärä kansanäänestykselle, joka koskisi Tanskan osallistumista Euroopan yhteiseen talous- ja rahaliittoon EMU:un.

Yhteisvaluuttaan osallistuminen merkitsisi Tanskan itsemääräämisoikeuden menetystä, hän sanoi lehdistötilaisuudessa.
- Keskustelu eurosta on vasta alkanut... Se on suuri päätös, joka tehdään aikanaan. Se on päätös, jonka seurauksena tanskalainen yhteiskunta antaa pois itsemääräämisoikeutensa, Rasmussen korosti.

Hänen mukaansa tanskalaisten tulisi ensin katsoa, kuinka yhteistyö yhteisvaluutalla toimii käytännössä ja oppia, kuinka siihen liittyminen vaikuttaa heidän omaan maahansa.

Kaikkiaan 11 EU:n jäsenmaata liittyi EMU:un heti vuoden alusta. Tanska sai jo aiemmin itselleen oikeuden jättäytyä pois EMU:sta.

Nyrup Rasmussen ilmoittautui uudenvuodenpuheessaan Emun kannattajaksi. Hän on jo aiemmin todennut, että kansanäänestys Emuun liittymisestä voitaisiin järjestää vuonna 2001.

EMU:n kannatus on viime kuukausina kasvanut Tanskassa. Kaikkien mielipidemittausten mukaan EMU:n kannattajia on tällä haavaa enemmän kuin sen vastustajia.


Belgia haluaa eurosetelit jo vuonna 2001

Belgia ehdottaa, että eurosetelit ja -kolikot otettaisiin käyttöön jo vuonna 2001, vuotta suunniteltua aiemmin. Belgian valtiovarainministeri Jean-Jacques Viseur aikoo ottaa asian esille EU:n valtiovarainministereiden kokouksessa ensi viikon maanantaina.

Ehdotuksen taustana on, että Belgian hallituksen mukaan ihmisten ei tarvitse odottaa peräti kolme vuotta siirtymistä uuteen rahaan.

EU:n komission edustaja muistutti maanantaina, että uuden rahan käyttöönoton aikaistaminen vuodella tarvitsee yhdentoista euromaan yksimielisen päätöksen. Syynä pitkään siirtymäkauteen on, että euroseteleiden ja -kolikoiden valmistaminen ja jakaminen vie aikaa. Lisäksi tavalliselle kansalle on annettava tietoa uudesta valuutasta.

Komission edustaja sanoi julkisen hallinnon ja yritysten eri puolilla Eurooppaa lisäksi jo asennoituneen siihen, että seteleiden ja kolikoiden vaihto aloitetaan vuoden 2002 alussa.


Vanhala: Euroalueen rahapolitiikan liikkumavara vähäinen

Euroalueen rahapolitiikan liikkumavara on Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan mukaan vastedes vähäinen.

Näin on siinäkin tapauksessa, että talousnäkymät muuttuvat arvioitua heikompaan suuntaan, totesi Vanhala Suomen Pankin viime vuoden tilinpäätöksestä maanantaina antamassaan lausunnossa. Vanhala muistutti, että korkotaso on nyt hyvin alhainen.

- Euroalueella vallitseva hintavakaus ja talouskasvun vaimeneminen ovat mahdollistaneet Euroopan keskuspankin ohjauskoron aloitustason asettamisen hyvin alhaiseksi, sanoi Vanhala.

Inflaatiota on hidastanut etenkin öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen lasku. Myös lähiajan hintavakaus näyttää hänen mukaansa suotuisalta.

Suomi siirtyi Vanhalan mukaan talous- ja rahaliittoon hyvistä lähtökohdista. Talous on vuosikymmenen vaihteen kriisin jälkeen rahataloudellisesti vakautettu ja talouden rakenne on voimakkaan nousukauden aikana monipuolistunut ja vahvistunut.

- Rahapolitiikan kannalta siirtyminen talous- ja rahaliittoon on tapahtunut suotuisissa oloissa. Euroopan keskuspankille säädetyn ensisijaisen hintavakaustavoitteen ja talouspolitiikan muiden tavoitteiden välille ei ole syntynyt ristiriitaa. Keveä rahapolitiikka on tukenut tuotantoa ja työllisyyttä, Vanhala totesi.

Suomen inflaatiovauhti on EKP:n hintavakaustavoitteen mukainen eikä deflaatiokaan uhkaa taloutta. Kun kasvu- ja inflaationäkymät Suomessakin syksyn mittaan vaimenivat, yhteinen rahapolitiikka sopii Vanhalan mukaan varsin hyvin Suomen tämänhetkiseen suhdannetilanteeseen.

Talouden keskeinen ongelma on Vanhalan mukaan tänä päivänä työttömyys, joka on juurtunut ja muuttunut pääosin rakenteelliseksi.

- Ongelma on koko Euroopan laajuinen. Kun lisäksi ennusteet kertovat talouskasvun vaimenevan ainakin vuonna 1999, näkymät suurtyöttömyyden poistamiselle Euroopassa eivät ole lähivuosina lupaavia, arvioi Vanhala.


Euron menestys tärkeää Britannialle

Pääministeri Tony Blairin mukaan yhteisvaluutta euron menestyminen on hyvin tärkeää myös Britannialle, vaikka maa ei toistaiseksi olekaan liittynyt euroalueeseen. Blair kutsui sunnuntaina radiohaastattelussa mielettömäksi ajatusta, jonka mukaan manner-Euroopan tapahtumat eivät koskettaisi Britanniaa.

Blair toisti lupauksensa, jonka mukaan Britannian EMU-jäsenyydestä järjestetään aikanaan kansanäänestys. Hän myönsi samalla, että brittien taivuttaminen euron kannattajiksi on vaikeaa, koska valtaosa Britannian lehdistöstä suhtautuu yhteisvaluuttaan kielteisesti.

Blairin mukaan Britannian täytyy jatkaa valmisteluja euroon liittymiseksi, jotta maalla on aikanaan mahdollisuus valita liittymisen tai poisjäämisen välillä.

Koonnut: IA
14.1.1999


TALOUS -SIVULLE