Viikonlopun politiikkaa lyhyesti


Heinonen esittää aluetukea maatalouden tuotantoketjuille

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen (kok) esittää, että aluekehitysmäärärahoja ohjattaisiin pienimuotoiseen elintarvikkeiden jalostamiseen ja yrittäjien liittoutumiseen maatiloilta tuotantolaitoksiin.

Heinonen sanoi sunnuntaina Huittisissa, että keskeiset keinot elintarviketalouden ketjun kehittämiseksi ovat osaaminen ja yrittäjien yhteistyö. Huipputeknologian hyödyntäminen antaa mahdollisuuden säilyttää ja luoda uusia työpaikkoja jopa perusmaataloudessa, mutta se edellyttää kuitenkin elintarvikeosaamisen keskuksia.

Heinosen mielestä eteläisestä Satakunnasta voi kehittyä merkittävä elintarviketalouden osaamisen keskus koko Suomen mittakaavassa. Heinonen pyrkii uusimaan eduskuntapaikkansa Satakunnasta.


Lundh: Porvarihallitus ei halunnut turvata omistusta

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh katsoo, että keskusta on muuttanut kantaansa yritysten suomalaisomistukseen.

Lundh sanoi sunnuntaina Tampereella, että porvarihallitus ei halunnut turvata suomalaisomistusta valtionyhtiöitä yksityistettäessä, vaan torjui esitykset Valmetin pitämisestä yhdellä kolmasosalla suomalaiskäsissä.

Lundhin mielestä ei olisi yllätys, vaikka keskusta valtaan päästessään muuttaisi mieltään. Lundhin mielestä yksityistämisestä saatavia varoja olisi käytettävä korkean teknologian uusille innovatiivisille yrityksille.


Vehviläinen lisäisi aluepoliittista rahoitusta

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen vaatii tulevalta hallitukselta omaa kansallista strategiaa aluekehityksen tukemiseksi.

- Tärkeää on, että Suomi EU:n jäsenmaana itse sitoutuu maakuntien tekemien tavoiteohjelmien toteuttamiseen. Kansallista aluepoliittista rahoitusta on lisättävä, jotta EU:n tarjoamat mahdollisuudet voidaan hyödyntää täysimääräisesti, Vehviläinen sanoi sunnuntaina Joensuussa.

Vehviläisen mielestä hallitusohjelmassa on varmistettava, että mm. Tekesin kehittämisrahoista suuntautuu riittävä osa yrityksille koko maahan. Alueiden tietoliikenneyhteyksiä ja peruspalvelujen saatavuutta on parannettava. Yritysten kehitys- ja riskirahoitusta sekä markkinointikykyä on vahvistettava.

- Nuorten ja osaajien kannalta kannustuskeinoina voivat olla esimerkiksi helpotukset opintolainojen takaisinmaksussa, ylimääräinen verovähennys, oikeus korkotuettuun asuntolainaan ja työmatkakulujen korotettu verovähennys, Vehviläinen esitti.


Haavisto haluaa lisää vuokra-asuntoja

Ympäristöministeri Pekka Haaviston (vihr) mielestä valtion ja kuntien olisi lisättävä voimakkaasti vuokra-asuntojen ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa pääkaupunkiseudulla.

Eduskuntaan pyrkivä Haavisto sanoi sunnuntaina vaalitilaisuudessaan Helsingissä, että pääkaupunkiseudun asuntomarkkinat ovat kehittymässä kohti hullujen vuosien tilannetta eli hinnat ja vuokrat ovat nousussa kaiken aikaa.

Pääkaupunkiseudun kuntien ja valtion olisi Haaviston mielestä tehostettava yhteistyötään asunto- ja työpaikkarakentamisen, kaavoituksen ja liikenteen kehittämisessä.

Kaavoitettu rakennusmaa ei kaikki ole hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä eli asuntorakentaminen saattaa lisätä yksityisautoilua keskustaan. Haavisto kannatti mm. metron jatkamista Espooseen.


RKP lykkäsi euroehdokkaiden nimeämisen

Ruotsalainen kansanpuolue päättää virallisesti eurovaaliehdokkaistaan vasta 27. helmikuuta Pietarsaaressa. Lauantaina Porvoossa koolla ollut RKP:n puoluehallitus lykkäsi päätöksentekoa, koska kolmas ehdokas ei ole vielä selvillä.

RKP asettaa keskustan ja kristillisten kanssa solmittuun vaaliliittoon kolme ehdokasta, joista kaksi tiedetään jo. He ovat europarlamentaarikko Astrid Thors ja puolueen nuorisojärjestön ehdokas Rurik Ahlberg. Kolmatta ehdokasta etsitään Pohjanmaalta.


RKP tavoittelee kuuden prosentin kannatusta

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, sisäministeri Jan-Erik Enestam arvosteli lauantaina puolueensa vaalikampanjan avajaisissa Porvoossa lääniuudistusta, joka hänen mukaansa on aiheuttanut suurimmat sisäiset vaikeudet hallituksessa tällä vaalikaudella.

- Luvatut säästöt jäivät toteutumatta, ihmisiltä riistettiin lääni, joka ainakin tietyissä osissa maata, esimerkiksi Pohjanmaalla, oli tärkeä identiteetille. Perustettiin työvoima- ja elinkeinokeskuksia, joista ainakin puolet toimii vielä tänäänkin huonosti, Enestam sanoi.

RKP:llä on eduskuntavaaleissa kuusi pääteemaa: talouspolitiikka, hyvinvointipolitiikka, lähiympäristön turvallisuus, alue- ja kaupunkipolitiikka sekä maailmanlaajuiset kysymykset.

RKP:n puoluehallitus hyväksyy lauantaina iltapäivällä puolueen vaalijulistuksen sen jälkeen, kun puolueneuvosto ja kansanedustajaehdokkaat ovat keskustelleet siitä. Iltapäivällä on tarkoitus nimetä myös puolueen kolme eurovaaliehdokasta. RKP on eurovaaleissa vaaliliitossa keskustan ja kristillisten kanssa.

Enestam nosti Porvoossa RKP:n tavaramerkiksi lauseen Ajattele ensin.
- Meidän tavoitteemme ja päämäärämme on edetä edessä olevissa eduskuntavaaleissa.

- Aiomme saada kuusi prosenttia äänistä, mikä antaa meille vahvan eduskuntaryhmän ja paikan niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään. Eikä vain paikan, vaan me uskomme, että saame myös ihmiset kuuntelemaan, mitä meillä on sanottavaa, Enestam sanoi.


SDP:n Rajamäki korottaisi pääomaveroa

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Kari Rajamäki (SDP) vaatii, että tulevassa hallitusohjelmassa korotetaan pääomaveroa nykyisestä 28 prosentista 30 prosenttiin.

Rajamäki torjui lauantaina Kuopiossa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajien keskiviikkona esittämän näkemyksen, että pääomaveroa ei koroteta. Rajamäen mielestä korotus tarvitaan, koska sillä saataisiin valtiolle 1,7 miljardia markkaa lisää rahaa vuodessa.

Kansalaisten oikeustajukaan ei hyväksy, että suurituloiset kierrättävät tulojaan alemman pääomaverotuksen kautta.

Rajamäki asettui myös vastustamaan yksityisen rahoitusmallin käyttöä julkisissa hankkeissa. Hänen mukaansa mm. Lahden moottoritien yksityisrahoituksen edut ja haitat selvitetään.


Vasemmistoliiton Korhonen korjaisi eläkepolitiikkaa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen vaatii, että seuraava hallitus korjaisi eläkepolitiikkaa.

Korhonen sanoi lauantaina Turussa, että hallitusneuvotteluissa on tarkasteltava uudelleen kansaneläkkeen pohjaosan leikkaamista. Nykyisellä mallilla eläke ei alene, mutta jää Korhosen mukaan alhaisimmissa tuloryhmissä polkemaan vuosiksi paikalleen.

- 65 vuotta täyttäneiden ikäsyrjintä tulisi lopettaa. Työeläkkeissä ns. taitettu indeksi tulee kumota ja palata entiseen indeksijärjestelmään. Nurinkurista on myös se, että pieniä kansaneläkkeitä tarkistetaan heikommalla indeksillä kuin työeläkkeitä. Kansaneläkkeitä on korotettava samalla TEL-indeksillä kuin ansioeläkkeitä, Korhonen sanoi.

Korhonen haluaisi myös eläkeläisten sairausvakuutusmaksun palkansaajien maksun tasolle. Muutosten vastapainoksi Korhonen haluaisi työelämässä toimia, joilla nostettaisiin eläkkeelle siirtymisikää.

Koonnut: IA
18.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE