Kuluttaja-asiamies: Puheluiden kokonaishinta esiin



Liikenneministeriön ehdotus puheluidun hinnoittelurakenteen uudistamiseksi ei tyydytä sellaisenaan ketään, mutta ministeriö pitää kiinni suunnitellusta hintojen sääntelystä.


Kuluttaja-asiamies Erik Mickwitz vaatii edelleen, että puheluiden kokonaishinnan ilmoittamisesta on saatava selkeä määräys, jotta kuluttajat voivat vertailla helposti hintoja. Nyt esimerkiksi kauko- ja ulkomaanpuhelujen hintojen päälle tulee paikallisverkkomaksu.

- Odotamme, että soittaja tietää, mitä puhelu maksaa. Minusta tämä on hyvin simppeli asia, hän tiivistää.

- Ei makkaraakaan myydä ilmoittamalla, että kilohinta on 8,90 markkaa plus tukkuhinta tai muu lisämaksu, hän jatkaa.

Kotimaiset suuret teleoperaattorit - Sonera ja Finnet-liiton yhtiöitä edustanut HPY - taas varoittavat kaavaillusta sääntelystä ylipäätään, joskin kummankin terävin arvostelu kohdistuu eri asioihin. Näiden ruotsalainen kilpailija Telia olisi toivonut ministeriöltä järeämpiä otteita.

Sonera vastustaa matkapuheluihin puuttumista. HPY:n mielestä taas paikallisverkkoa ei pitäisi rasittaa lisäsääntelyllä ja hintakatoilla, koska matkapuhelimia on jo enemmän kuin lankapuhelimia.

LM: Kritiikki täysin odotetun kaltaista

Neuvotteleva virkamies Päivi Rokkanen liikenneministeriöstä piti kritiikkiä täysin odotetun kaltaisena. Hänen mukaansa niiden perusteella ei ole syytä luopua kaavaillusta hintasääntelystä.
- On luonnollista, että täsmennyksiä ehdotukseen joudutaan tekemään, hän lisää.

Rokkasen mukaan jo nyt on selvää, että muutos ei tule voimaan vielä huhtikuun alussa, koska suurin osa teleyhtiöistä laskuttaa kahden kuukauden välein eikä muutosta ole järkevä ajoittaa keskelle laskutuskautta.

Ministeriö otti asian omiin käsiinsä, kun teleoperaattorien itsensä laatima malli olisi johtanut joidenkin puheluiden hintojen huomattaviin korotuksiin.

Ministeriö on nyt puuttumassa teleyritysten toisiltaan perimiin hintoihin. Lisäksi se on pistämässä katon tietyille maksuille.

Teleoperaattorit joutuvat käyttämään toistensa verkkoja, koska puhelut kulkevat entistä useammin toisen omistajan verkosta toiseen. Tätä on vain lisääntynyt matkapuhelinten suosion valtaisa kasvu.

Ministeriön malli pilkkoo puhelut

Ministeriön mallissa kaikki puhelut "pilkottaisiin" selkeisiin osiin ja yhtiöiden olisi hinnastoissaan ilmoitettava kunkin osan hinta. Tämän uskotaan myös lisäävän kilpailua ja avaavan aivan uusia mahdollisuuksia mm. erilaisille palveluoperaattoreille.

Esimerkiksi Oulusta Helsinkiin päätyvässä puhelussa on kolme osasta: Oulun paikallisverkon osuus, kaukopuhelun tarjoavan operaattorin osuus ja Helsingin paikallisverkon osuus.

Hintaa säänneltäisiin osittain, koska puhelun lähtö- ja vastaanottajapäässä veloitettava paikallisverkkomaksu saisi olla korkeintaan puolet lähipuhelun hinnasta. Yhteensä ne voisivat siis maksaa saman verran kuin lähipuhelu.

Pilkkomalla yhteen hintaan?

Yli-insinööri Antti Kohtala ministeriöstä kertoo, että samalla malli mahdollistaisi kuluttaja-asiamiehen kaipaaman kokonaishinnan ilmoittamisen. Se olisi ilmoitettavissa, kun osat koottaisiin yhteen.

Mickwitzin mielestä mahdollisuus ei takaa, että teleyhtiöt myös näin tekisivät.
- Kun alalle lähdetään tekemään erityislainsäädäntöä, siinä pitäisi samalla selkeästi sanoa, että kuluttajalta perittävät hinnat on kerrottava eikä vain viitata kuluttajansuojalakiin.

Lisäksi hän pitää parempana, että hinta sidotaan aikayksikköön eikä epämääräisempiin sykäyksiin.

"Tekohengitystä kiinteälle verkolle"

Kehitysjohtaja Tapani Pökkä Sonerasta sanoo kärjistäen, että mallilla ollaan antamassa tekohengitystä kiinteälle puhelinverkolle. Hän mukaansa mallin vaarana voi myös olla matkapuheluiden hinnoitteluoikeuden siirtyminen "lankaoperaattoreille".

- Tämä olisi iso periaatteellinen muutos. Matkapuhelinoperaattorit ovat koko ajan kilpailleet, kun lankaoperaattorit ovat käytännössä alueellisia monopoleja, hän huomauttaa.

Hänen näkemyksensä mukaan kiinteällä verkolla on "loistava" tulevaisuus laajakaistapalveluiden tarjoajana, kun matkapuhelinverkoista on kehittymässä puhelinverkko.

- Markkinoiden pitäisi antaa kehittyä luontevasti nykyisen rakenteen avulla. Sääntelyllä se helposti vääristetään, hän sanoo.

HPY varoittaa hintakaton seurauksista

Helsingin Puhelimen HPY:n varatoimitusjohtaja Jukka Alho katsoo, että ylipäätään sääntelyn lisääminen tuntuu nurinkuriselta, koska Suomessa telemarkkinoiden vapauttamisella on päästy hyviin tuloksiin.

- Suomessa puheluiden kokonaishinta on laskenut enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Hänen mielestään kiinteää verkkoa ei pitäisi rasittaa lisäsääntelyllä etenkään nyt, kun matkapuhelimia on enemmän kuin lankapuhelimia.

Alho arvostelee myös kaavailtuja hintakattoja, sillä se johtaa helposti siihen, että tavallisten kuluttajien puheluiden hintoja joudutaan nostamaan.

Tämä vaara on, jos kilpailijoille on myytävä paikallisverkon käyttöä paikallispuhelun hintaan suhteutetulla hinnalla, hän sanoo.

Hänen näkemyksensä mukaan kilpailijoille myytävien "osuuksien" määrä tulee vain lisääntymään.
- Sääntö veisi kiistämättä siihen, että puhelinverkon tuotot alenisivat. Siitä seuraa taas aivan automaattisesti hinnankorotuspaine tavallisiin puheluihin, hän arvioi.

Alho muistuttaa, että nyt ollaan hakemassa EU-vaatimusten mukaista kustannusvastaavuutta ja parhaiten tasapainotus tapahtuu teleyhtiön omin toimin.

Niin Alho kuin Pökkä uskovat ministeriön ottavan esitetyn kritiikin lopullisessa päätöksessään huomioon, koska aikaisemmat näytöt alan itsesääntelystä ovat niin hyviä.

Mickwitzin mukaan kuluttajaviranomaisen kannalta on tärkeää, että kuluttajat hyötyvät kilpailusta.

STT-IA
18.1.1999


TALOUS -SIVULLE