Siimes haluaa selvittää kisabudjetin pitävyyden

Siimes: Helsingin talvikisahankkeen valtiontakaus ehkä uuteen harkintaan



Urheiluasioista vastaava kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes ilmoitti keskiviikkona, että Helsinkiin haettavien 2006 talviolympialaisten valtiontakauspäätös saattaa joutua uuteen harkintaan.


Siimes haluaa selvittää, miten Kansainväliseen olympiakomiteaan KOK:hon ja Salt Lake Cityn 2002 talvikisahankkeeseen liittyvä lahjusskandaali vaikuttaa KOK:n tv- ja sponsorisopimuksiin.

- Päätös valtion tappiotakuista on puhtaasti tekninen päätös. Kun se aikoinaan tehtiin, arvioitiin, ettei se koskaan laukea. Se tehtiin, koska sellainen tarvittiin hakemuksen tueksi, Siimes muistutti kahden miljardin markan tappiotakuun taustasta.

- Nyt täytyy selvittää, millaisia KOK:n sponsorisopimukset ovat, siis millä perusteella niitä voidaan sanoa irti. Täytyy selvittää ovatko ne taloudelliset edellytykset, joihin Valtioneuvoston periaatepäätös perustuu, edelleen olemassa, Siimes jatkoi.

- KOK:n sponsorisopimukset kattavat pääosan meidänkin kisabudjetin tulopuolesta, Siimes korosti.

Olympiakomitean suomalaiseen jäseneen Pirjo Häggmaniin kohdistuvat epäilyt ovat Suomen kisahankkeen kohtalon kannalta toissijainen kysymys.

- Häggmanin tapaus ei liity Helsinki 2006 hankkeeseen millään tavalla. Häneen kohdistuvat epäilyt eivät liity epäselvyyksiin meidän kisahankkeessa vaan hänen aikaisemmassa toiminnassa, Siimes muistutti.

- Toisaalta nämä epäilyt ovat osa jatkuvasti paisuvaa lahjusskandaalia, joka KOK:n ympärillä on esiintynyt. Nyt onkin selvitettävä, nauttiiko KOK edelleen sellaista uskottavuutta, että olympiarenkailla on se haluttu mainosarvo, joka KOK:n sponsorointisopimuksiin liittyy.

Vyyhti alkaa selvitä loppukuussa

Siimes on kuitenkin tutustunut myös Häggmanin tapaukseen, sillä hänellä oli keskiviikkona jo aiemmin muihin asioihin liittyen sovittu tapaaminen Häggmanin kanssa. Häggman on antanut Siimekselle hänelle osoitetun selvityspyynnön ja oman selontekonsa.

- Olen käymämme keskustelun jälkeen vakuuttunut, että Häggmanin tapauksessa pelataan avoimilla korteilla ja se onkin ainoa mahdollisuus. Kaikki osapuolet ovat sitoutuneet siihen, Siimes vakuutti.

Ministeri Siimes on pyytänyt Suomen hakukomitean välityksellä KOK:n lausuntoa sopimustensa irtisanomisehdoista ja sponsorien suhtautumisesta KOK:n sekä Salt Lake Cityn 2002 kisahankkeen paljastuksiin ja epäselvyyksiin.

KOK käsittelee jatkuvasti paisuvaa skandaalia kokouksessaan 24. tammikuuta. Siimes uskoo, että Helsingin hankkeeseen liittyviin kysymyksiin saadaan vastauksia vasta sen jälkeen.

Siimes haluaa selvittää kisabudjetin pitävyyden

Kulttuuriministeri Siimes on antanut Suomen vuoden 2006 talviolympialaisten hakukomitealle tehtäväksi selvittää, onko kaavailtu kisabudjetti edelleen voimassa. Budjetti on myös hallituksen alustavasti myöntämän tappiotakuun perustana.

Siimes muistutti torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että budjetissa on paljon riskejä. Noin 70 prosenttia sen rahoituksesta tulee kansainvälisen olympiakomitean sponsorisopimuksista. Ne voivat olla lahjusskandaalin vuoksi vaarassa.

Asiasta kysynyt kristillisten Toimi Kankaanniemi halusi tietää, voidaanko kahteen miljardiin markkaan saakka ulottuvasta takuusta luopua.

Siimes korosti, että eduskunnalla on täysi päätösvalta takuusta. Hallituksen periaatepäätökseen sisältyy ns. eduskuntaehto. Pauli Saapunki (kesk) piti Suomeen kytkettyjä lahjusepäilyjä sen verran pienenä asiana, ettei hänen mielestään hallituksella ole mitään syytä lähteä olympiahankkeen takaa.

Siimes huomautti, että hänen selvityspyyntönsä liittyy laajempaan kansainvälistä olympiakomiteaa koskevaan vyyhteen.

Pirjo Häggman antaa oman selvityksensä kansainväliselle olympiakomitealle tammikuun 19. päivään mennessä.
- Kun olen saanut selvityksen tiedoksi katsomme, antaako se yksittäisenä asiana aihetta toimenpiteisiin, Siimes sanoi.

SDP:n Mikko Elo esitti, että opetusministeriö loisi eettisen säännöstön. Se vaikuttaisi mm. siihen, miten eri urheilun alat saisivat valtiontakuita tai valtion tukea.

Siimes korosti, että jo nykyisin valtion avustusten jakoperusteissa on yhtenä kriteerinä lajiliittojen omaehtoisesti järjestämä dopingtestaus. Urheiluväen piirissä on lisäksi toiminut eettinen toimikunta.

Opetusministeriö kannattaa Siimeksen mukaan puhdasta linjaa. Doping tai lahjonta ei ole tietenkään sallittua. Mitään tutkintaelintä ei ministeriön yhteyteen ole kuitenkaan perusteilla.

STT-IA
15.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE