"Nuoruus on out, seniorit tulevat"

Mainosguru ravistelee alan pelisääntöjä



Ranskalainen mainosalan guru Jean-Paul Tréguer saa sen kuulostamaan itsestään selvältä. Ensi vuosituhannen mainonta on viimein tyystin erilaista kuin nyt.


Autojen, ihonhoitotuotteiden ja kansainvälisten tuotemerkkien mainoksissa viilettävät energiset ja hyväkuntoiset yli 50-vuotiaat, sillä heidän määränsä lisääntyy räjähdysmäisesti, kun alle 50-vuotiaiden kuluttajien joukko pysyy vain niukassa kasvussa.

Ja mikä tärkeintä; yli viisikymppisillä on runsaasti rahaa, jota kuluttaa. Tai ainakin hän olettaisi järkevästi toimivien valmistajien suuntaavan toimintaansa sinne, missä on todellista ostovoimaa.

- Jo nyt yli 50-vuotiaat ostavat 45 prosenttia Euroopassa myydyistä autoista, 50 prosenttia ihonhoitotuotteita ja 80 prosenttia tunnetuimmista tuotemerkeistä, mutta näkyvätkö he mainoksissa? Eivät, hän selvitti.

Hänen mukaansa tämä on todellinen ongelma, sillä esimerkiksi kypsään ikään ehtineen naisen on vaikea mieltää ihonhoitotuotteen sopivan juuri hänelle, jos sitä on mainostamassa hänen lapsenlapsensa ikäinen tyttö.

Tréguer'n mukaan nyt vain Nivea on uskaltanut kohdentaa tuotteita myös yli viisikymppisille ja se on nostanut yhtiön tuotteiden kysynnän rajuun kasvuun.

Yritykset pelkäävät leimaantumista

Tréguer'n mukaan yritykset ja sitä mukaa mainonta ovat muuttuneet äärimmäisen hitaasti, vaikka yli 50-vuotiaiden määrän lisääntyminen on kaikkien tiedossa. Hänen näkemyksensä mukaan yritykset suorastaan pelkäävät, että tuote leimaantuu "vanhaksi" tai vanhanaikaiseksi.

Vielä nyt yli 50-vuotiaita ei vain pidetä tarpeeksi vetovoimaisena tai "seksikkäänä" kohteena, vaikka esimerkiksi Internetin käyttäjinä he ovat voimakkaimmin kasvava ryhmä.

- Internet avaa heille uusia mahdollisuuksia, sillä keskusteluryhmissä kukaan ei tiedä kenenkään ikää. Lisäksi se on merkittävä yhdysside senioreiden ja heille tärkeiden lastenlasten välillä.

- Monissa negatiivisissa sanoissa tai mielikuvissa esiintyy sana vanha. Vain viini parantuu vanhetessaan.

Juuri tästä syystä Tréguer ei puhu vanhoista tai ikääntyvistä, vaan senioreista.

Ei kilpailijoita

Tréguer'n mielestä hyvä esimerkki asenteiden jäykkyydestä on myös se, että Euroopassa hän ei ole saanut kilpailijoita yli 50-vuotiaiden mainontaan keskittyvään toimintaansa.

Alan konsulttitehtäviä nyt 44-vuotias Tréguer on hoitanut vuodesta 1989 ja ensimmäisen toimistonsa hän perusti kolmisen vuotta sitten Pariisiin. Sen jälkeen Senioragency-toimistot on avattu myös Brysselissä ja Amsterdamissa.

Nyt hän käy neuvotteluja toimiston perustamisesta Helsingissä toimivan mainostoimisto Creator-Greyn yhteyteen. Toimitusjohtaja Jyrki Ahlroosin mukaan asia ratkeaa lähiaikoina.

Hänen mukaansa yhtiön toiminnassa aiotaan joka tapauksessa panostaa entistä selvemmin yli 50-vuotiaisiin, sillä he ovat tulevaisuuden avaintekijä.

Unohda kaikki kuulemasi vanhuudesta

Creator-Greyn järjestämässä seminaarissa puhunut Tréguer muistutti, että toisen maailmansodan jälkeen syntyneet ovat tyystin toisenlaisia kuluttajia kuin heitä vanhemmat seniorit.

- Heidän elämänsä on ollut helppoa ennen sotia syntyneisiin verrattuna, sillä sodan jälkeinen rakennustyö ei enää varjostanut heidän elämäänsä. He ovat myös oppineet kuluttamaan. He ovat ensimmäinen sukupolvi, joka on voinut ajatella vain itseään, hän korosti.

Tréguer'n kultaisiin sääntöihin kuuluukin, että unohda kaikki, mitä olet joskus kuullut vanhoista ihmisistä.

- Seniorit ovat aivan uusi sukupolvi. He aloittavat uusia harrastuksia pitkälti yli 70-vuotiaina ja nauttivat täysin siemauksin sen tuomista mahdollisuuksista. He voivat toteuttaa unelmia, joihin heillä ei ollut aikaa ja rahaa aiemmin, hän muistutti.

Seniorit ostavat myös muille

Tréguer'n mukaan myös laskelmat senioreiden tarpeiden vähentymisestä on heitettävä romukoppaan. Vaikka varsinainen ydinperhe pienenee, seniorit avustavat monin tavoin lapsiaan ja lastenlapsiaan.

Hän puhuu kenguru- ja bomerang-sukupolvesta: nuoret lähteävät entistä myöhemmin kotoaan ja palaavat bomerangina takaisin senkin jälkeen kengurun lokoisaan pussiin, koska ulkopuolinen maailma on niin kova. Kenguruäiti ja -isä ovat aina valmiita paluuseen.

Tutkimusten mukaan seniorit käyttävätkin lastensa ja lastenlastensa hyvinvointiin keskimäärin yhden kuukauden eläkkeen verran rahaa, hän muistutti. Lisäksi he antavat heille korotonta lainaa tai takaavat lainoja.

- Jos heitä ei kohdella todellisina kuluttajina, he jättävät käyttämättä rahansa ja koko talous kärsii tästä, Tréguer selvitti.

Ikä ratkaisee

Tréguer'n mukaan senioreihin keskittymällä yritykset voivat moninkertaistaa tulonsa, sillä seniorit arvostavat tuotteiden ja palvelujen laatua, mukavuutta ja turvallisuutta ja valmiita maksamaan niistä.

Hän korosti, että jokainen käyttäytyy ikääntyessä samalla tavalla asuipa hän Pariisissa tai Rovaniemellä.

- Tarpeet ja käyttäytyminen muuttuvat samojen psykologisten lainalaisuuksien mukaan asuinpaikasta riippumatta, hän tiivisti.

Tréguer katsoo, että erojen osoittamiseen riittää, että seniorit jaetaan neljään alaryhmään. Niissäkin ikä ratkaisee. Sen sijaan hän on vakuuttunut, että senioreille sopivia tuotteita voi valmistaa ja mainostaa minkä ikäinen tahansa.

- On vain asetuttava heidän mieliinsä ja kroppaansa, hän selvitti.

Belgian ja Hollannin toimistojensa vetäjiksikin hän valinnut 32- ja 40-vuotiaat, jotta asiakkaat eivät katso johdon puhuvan vain omasta puolestaan.

- Kun itse olen seniori, voin hyvinkin keskittyä nuorille mainostamiseen.

STT-IA
15.1.1999


TALOUS -SIVULLE