Tuhkaa ja timantteja



Sierra Leonessa on vuodesta 1991 lähtien käyty julmaa sisällissotaa. Viime viikolla kapinalliset hyökkäsivät polttamaan maan pääkaupunkia Freetownia. Sodan taustalla on maan levoton kehitys itsenäistymisen jälkeen, maaseudun kauna kaupunkilaisia kohtaan, naapurimaiden mielenkiinto ja timanttikaivokset.


Freetowniin hyökänneen Vallankumouksellisen Yhdistyneen Rintaman (The Revolutionary United Front, RUF) päätavoitteena on vapauttaa vangittuna oleva johtajansa Foday Sankoh.

RUF:n perustaja, entinen armeijan valokuvaaja Sankoh on ollut vangittuna salaisessa paikassa Sierra Leonessa saatuaan viime lokakuussa kuolemantuomion maanpetoksesta. Sankoh osallistui presidentti Ahmed Tejan Kabbahin vastaiseen vallankaappaukseen vuonna 1997.

Kapinalliset ovat aiheuttaneet laajaa hävitystä pääkaupungissa, ja sadattuhannet ihmiset ovat olleet viikon ansassa kodeissaan ilman ruokaa ja vettä. Kaupunki on pahasti tuhoutunut tulituksen ja tulipalojen takia ja uhreja on paljon, tosin tarkkaa lukumäärää ei vielä tiedetä.

Nigerian johtamat Länsi-Afrikan interventiojoukot (Ecomog) onnistuivat vasta tällä viikolla työntämään kapinallisjoukot ulos kaupungista. Ecomog-joukot tukevat maan demokraattisesti valittua presidentti Kabbahia.

Taistelut kiihtyneet lokakuusta lähtien

Kapinallisten hyökkäykset ovat kiihtyneet viime vuoden lokakuusta lähtien, kun 24 vallankaappaukseen osallistunutta sotilasta teloitettiin ja RUF:n johtaja Sankoh sai kuolemantuomion.

Joulukuussa kapinalliset valloittivat Makenin, joka oli hallitusta tukevien Ecomog-joukkojen päämaja. Sen jälkeen kapinalliset ylittivät Freetownia suojaavan niemimaan ja asettuivat vuorille kaupungin lähelle.

Tammikuun 6. päivänä, useiden päivien raskaiden taistelujen jälkeen kapinalliset luikahtivat pimeän turvin kaupunkiin. Hallituksen ministeri kehotti ihmisiä piiloutumaan koteihnsa ja välttämään paniikkia. Hallituksen ministerit, ulkomaalaiset ja YK:n työntekijät pakenivat kaupungista.

Nigeria lähetti kiireesti vahvistuksia Ecomog-joukoille. Freetowniin tuotiin viikonloppuna lisää satoja sotilaita. Sunnuntaina kaupungin itäosa oli kapinallisten hallussa ja vielä tiistaina tilanne oli vielä hyvin epämääräinen, eikä selviä rintamalinjoja ollut näkyvissä.

Kapinalliset katkaisivat kaupungin sähkönjakelun. Tuhopolttojen, ryöstelyn ja väkivallantekojen lisäksi kapinalliset sytyttivät BBC:n tietojen mukaan palamaan YK:n sotilastarkkailijoiden rakennuksen, puhelinkeskuksen ja kaupungintalon.

Nälänhätä uhkasi Freetownia

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ilmaisivat alkuviikosta huolensa siviilien kohtalosta. UNHCR:n edustajan Kris Janowskin mukaan kaupunkia uhkaa inhimillinen katastrofi, jollei tulitaukoa saada aikaan ja kaupunkiin viedä välttämättömiä tarvikkeita.

Janowskin mukaan etenkin tavallisille ihmisille tilanne on hirvittävä. He piileskelevät kotona, eivät voi liikkua minnekään eivätkä uskalla lähetä pakoon.

Avustusjärjestö WFP:llä (World Food Program) oli elintarvikkeita valmiina jaettavaksi kaupungin asukkaille, mutta järjestö katsoi kaupunkiin menon liian vaaralliseksi. WFP:n tiedottajan Pauk Arresin mukaan kaupungin asukkaiden on pakko liikkua kaduilla joko etsimässä ruokaa tai siksi, että kapinalliset ovat polttaneet heidän kotinsa. Ruokaa ei kuitenkaan ole saatavilla, koska kaikki kaupunkiin johtavat tiet on katkaistu.

Neuvotteluja yritetään saada aikaan

Vangittu kapinallisjohtaja Sankoh toimitettiin tiistaina Guineaan tapaamaan Länsi-Afrikan maiden ulkoministereitä ja YK:n edustajaa Francis Okeloa. Pyrkimyksenä oli saada presidentti Kabbah ja kapinallisjohtajat neuvotteluihin. Sankoh vaati tapaamisessa vapauttamistaan ja virallista tunnustusta RUF:lle ehtoina suostumiselleen tulitaukoon.

Okelon mukaan Sankoh sanoi, että hän on valmis rauhaan, eikä usko sotilaalliseen ratkaisuun Sierra Leonessa. Kapinallisten komentaja Sam Bockarie ei kuitenkaan vielä tiistaina ollut halukas johtajansa toivomaan tulitaukoon ennen kuin hän näkee tämän kasvoista kasvoihin.

BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan kapinalliset harrastivat poltetun maan taktiikkaa. Kapinallisten kerrottiin myös käyttävän siviilejä kilpinään interventiojoukkoja vastaan. Kapinalliset kiistivät tällaiset väitteet.

Keskiviikkona Freetownissa jatkui vielä ammuskelu kapinallisten ja Ecomog-joukkojen välillä, mutta YK:n edustajan Okelon mukaan Ecomog-joukot ovat työntäneet suurimman osan kapinallisista pois kaupungista ja rauha on vähitellen palautumassa. Ecomog-joukot etenivät hitaasti talo talolta pyrkien välttämään omia miestappiota ja säästämään siviiliväestöä.

Seitsemän vuotta nuorten sisällisotaa

Sierra Leonen kaupungeista vain Bo ja Kenema ovat omine pyssymiehineen onnistuneet pitämään kapinalliset loitolla. Epäsuositut kapinalliset ja heidän liittolaisensa hallitsevat melkein koko muuta osaa maasta. Sisällissota alkoi 1991 ja sen seurauksena maan poliittinen järjestelmä on lakannut olemasta ja moraali on luhistunut.

The Economistin mukaan kyse ei ole poliittisten puolueiden tai etnisten ryhmien välisestä taistelusta. Se ei ole edes selkeästi hallituksen ja kapinallisten välistä sotaa, koska taistelijajoukkiot vaihtelevat puolia. Sotaa käydään osaksi nuorten ja vanhojen välillä, osaksi maaseudun ja kaupunkien välillä. Sisämaan asukkaat vihaavat heitä riistäviä rannikkoseutujen asukkaita, erityisesti Freetownin hyvinvoivia kaupunkilaisia.

Useimmat kapinallisten tai hallituksen paikallisesti värväämistä taistelijoista ovat murrosikäisiä lapsia. Jotkut heistä ovat vapaaehtoisia, toiset on houkuteltu lupauksilla voiton tuomista rikkauksista ja toiset yksinkertaisesti pakotettu palvelukseen. Nämä lapset ovat täydellisiä sotilaita: he ovat yhteisöjensä hylkäämiä, lukutaidottomia ja aivopestyjä.

Monien on käsketty ensialkuun tappamaan vanhempansa tai paikalliset päälliköt. Jotkut on otettu jäseniksi salaisiin seuroihin, joista monissa harrastetaan The Economistin mukaan rituaalista kannibalismia.

Naapureilla näppinsä pelissä

Naapurimaat, lähinnä Nigeria, ovat kaaoksen leviämistä pelätessään lähettäneet maahan joukkoja tukemaan vaaleilla valittua presidenttiä Kabbahia. Nämä Ecomog-joukot toimivat Länsi-Afrikan talousyhteisön mandaatilla. Nigerialla on maassa lähes 20 000 sotilasta, muiden Länsi-Afrikan maiden osuus Ecomog-joukoissa on nimellinen.

Demokratian palauttaminen Sierra Leoneen oli Nigerian viime vuonna sydänkohtaukseen kuolleelle sotilasjohtajalle, kenraali San Abachalle tärkeää. Hänen oma epädemokraattisen hallintonsa oli joutumassa kansainväliseen eristykseen ja tässä hänellä oli keino kirkastaa kilpeään. Lisäksi Nigerian sotilasjohtajat pitävät maataan alueen johtavana voimana.

Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, kun Nigeriaan saadaan siviilihallitus myöhemmin tänä vuonna. Kymmenientuhansien sotilaiden pitäminen Sierra Leonessa maksaa valtavasti, eikä voitto ole näköpiirissä.

Liberian presidenttiä Charles Tayloria on syytetty kapinallisten päätukijaksi. Hän oli RUF:n johtajan Sankohin liittolainen ollessaan Liberian kapinajohtajana vuonna 1991. Paikalliset johtajat haluavat Sierra Leonen sotaan ratkaisun pakolaistulvan takia ja samalla he ovat huolissaan Nigerian sotilaallisesta vaikutuksesta alueella.

Timantit kiihottavat

Länsi-Afrikan aluetta vaivaa yleinen epävakaus, mutta Sierra Leonen levottomuuksia ovat kiihdyttäneet myös maan kaivoksissa kimaltelevat timantit. Maan pohjoiset ja itäiset timanttialueet ovat ollet taistelujen pääkohteina, ja ne ovat myös huokutelleet maahan palkkasotilaita, joita taistelee molemmilla puolilla.

BBC:n vahvistamattomien tietojen mukaan kapinallisten puolella taistelee ukrainalaisia palkkasotureita. Eteläafrikkalaiset ja brittiläiset palkkasoturit puolestaan auttoivat Ecomog-joukkoja palauttamaan presidentti Kabbahin valtaan viime vuonna.

Sierra Leonen levoton itsenäisyys

Entinen Britannian siirtomaa Sierra Leone itsenäistyi vuonna 1961. Maan itsenäisyyden ajan historia on ollut levoton ja vallankaappaukset ovat seuranneet toistaan. Vuosina 1978-92 maassa oli yksipuoluejärjestelmä ja vallassa Koko Kansan Kongressi (The All People's Congress, APC).

Vuonna 1991 APC:n johtaja majuri Joseph Momoh järjesti kansanäänestyksen monipuoluejärjestelmästä, jota 60 % äänestäjistä kannatti. Samana vuonna RUF aloitti toimintansa Liberian rajan läheisyydessä 1991, ensin vain yhtenä kapinallisjoukkiosta, mutta houkuttaen riveihinsä ajan myötä yhä enemmän nuoria köyhältä maaseudulta.

Monipuoluejärjestelmää ei ehditty toteuttaa, sillä 26-vuotias kapteeni Valentine Strasser kaappasi vallan vuonna 1992. Saman vuoden joulukuussa entiset upseerit yritttivät vuorostaan vallankaappausta. Strasser teloitutti 9 kaappaussuunnitelmista epäiltyä ja 17 muuta vankia.

Britannia katkaisi vastalauseeksi taloudellisen tukensa maalle tammikuussa 1993. Kansainvälisen painostuksen takia kapteeni Strasser ilmoitti kahden vuoden siirtymäohjelmasta, jonka aikana poliittiset puolueet voisivat rekisteröityä ja vaalit voitaisiin järjestää.

Nykyinen tilanne alkaa kehittyä

Helmikuussa 1996 maassa pidettiin ensimmäiset monipuoluevaalit vuoden 1967 jälkeen. Sierra Leonen Kansanpuolue (The Sierra Leone People's Party) voitti vaalit ja sen johtaja Ahmed Tejan Kabbah voitti presidentinvaalit. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit olivat suurelta osin vapaat ja vailla vilppiä.

Äänioikeutetuista kuitenkin vain neljännes pääsi äänestämään. Sisällissota oli käynnissä, eikä kapinallisten hallitsemilla alueilla äänestetty. Kapinallisjoukkojen sotilaallinen nujertaminen ei ollut onnistunut. Neuvotteluja olisi tarvittu, mutta niihin ei kyetty. Uuden presidentin valta oli lähes olematon eikä Sierra Leone oikeastaan enää ollut mikään valtio.

Toukokuussa 1997 nuoret upseerit kenraalimajuri Johnny Paul Koroman johdolla syrjäyttivät presidentti Kabbahin. Kenraali Koroma lakkautti perustuslain, kielsi kaikki mielenosoitukset ja hajotti poliittiset puolueet.

Vallankaappaus oli seurausta alempien upseerien harmiintumisesta huonoihin palkkoihin, kurjiin olosuhteisiin ja turhauttavaan maastosotaan päättäväisiä kapinallisia vastaan. Vallankaapannut sotilasjuntta liittoutui kapinallisen RUF:n kanssa.

Nigeria puuttuu peliin

Presidentti Kabbah pakeni Guineaan ja alkoi hakea kansainvälistä tukea. Nigerian sotilashallitus lähetti rauhaturvajoukkoja Sierra Leoneen, muttei kyennyt kaatamaan kenraali Koroman hallitusta. Koroman vallankaapaus tuomittiin kansainvälisesti ja heinäkuussa 1997 Sierra Leonen jäsenyys Kansainyhteisössä laitettiin hyllylle.

Lokakuussa 1997 YK:n turvallisuusneuvosto päätti sanktiosta vallankaapannutta hallitusta vastaan. Aseiden ja öljytuotteiden maahanvienti kiellettiin. Samaan aikaan brittiläinen yritys Sandline International toimitti vallastasyöstyn presidentti Kabbahin vastavallankumosta varten maahan 35 tonnia bulgarialaisia AK-47 rynnäkkökivääreitä.

Helmikuussa 1998 Nigerian johtamat Länsi-Afrikan interventiojoukot valtasivat Freetownin, ja presidentti Kabbah palautettiin valtaan. Presidentillä ei kuitenkaan ole takanaan rahoitusta eikä hallussaan maan timanttikenttiä.

Juntan kukistuttua tuhansia armeijan sotilaita vetäytyi maaseudulle RUF:n nuorten taistelijoiden kanssa. BBC:n mukaan kapinalliset järjestäytyivät uudelleen Liberian ja kapinallisten itsensä ilmoituksen mukaan myös Burkina Fason avustuksella.

Hajaantumassa ollut armeija hajotettiin lopullisesti viime vuonna, eikä muistakaan valtion instituutioista ole The Economistin mukaan juuri mitään jäljellä. Presidentin on täytynyt tukeutua ulkomaisiin joukkoihin ja paikallisiin pyssymiehiin, jotka ovat pääasiassa murrosikäisiä lapsia, kuten kapinallistenkin puolella.

Hajanainen ja julma kapinaliike

Vallankumouksillinen Yhdistynyt Rintama (RUF) on varsin epäyhtenäinen. Yhdistävänä tekijänä on maaseudun asukkaiden viha Freetownin hyvinvoivia kaupunkilaisia kohtaan. RUF:n mukaan presidentti Kabbah edustaa ulkomaisia rosvoja, jotka ryöstävät maata Nigerian armeijan avulla.

Kapinaliike toimii yhteistyössä vuonna 1997 vallan kaapanneen sotilasjuntan jäljelläolevien jäsenten kanssa. RUF:n johtaja Sankoh on ollut vangittuna Freetownissa, eikä kukaan tiedä ketkä oikeastaan tällä hetkellä johtavat kapinallisliikettä.

Kapinalliset on tunnettuja julmuuksistaan. Viime vuosina väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet. YK:n pakolaistoimisto ja ihmisoikeusjärjestöt ovat keränneet todisteita kapinallisten tekemistä hirmuteoista. Pakolaiset kertovat raiskauksista, silpomisista ja murhista.

BBC:n lainaamien avustustyöntekijöiden ja hallituksen virkailijoiden mukaan viime kevään jälkeen tuhannelta ihmiseltä on leikattu irti raajoja ja tuhansia on silvottu tai teloitettu. Maanviljelijän jalan tai käden irtileikkaaminen johtaa koko hänen perheensä nälkiintymiseen.

Afrikan suurimpia pakolaisongelmia

Viime vuonna maasta pakeni satojatuhansia ihmisiä, mutta tänä vuonna pakolaisten määrä on ollut paljon pienempi, huolimatta kapinallisten hyökkäystoimista. Kapinalliset ovat ilmeisesti muuttaneet taktiikkaansa. Joukkosilpomiset on lopetettu ja kapinalliset yrittävät saada ihmiset pysymään valvomillaan alueilla.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maasta on lähtenyt tällä vuosikymmenellä yhteensä yli puoli miljoonaa pakolaista. Pääkaupunki Freetown on kärsinyt taisteluista kolme kertaa 18 kuukauden aikana.

Sierra Leonen tasavalta sijaitsee Afrikan länsirannikolla Guinean ja Liberian välissä. Maassa on asukkaita 4,9 miljoonaa. Pääkaupungissa Freetownissa oli asukkaita arviolta 669 000 vuonna 1990. Virallinen kieli on englanti. 60 % asukkaista on muslimeja, 10 % kristittyjä. Kansantuote oli asukasta kohden 960 dollaria vuonna 1994. Televisiota 1 per 91 asukasta, puhelimia 1 per 271 asukasta. Lukutaitoisia 31 % väestöstä. Miesten elinikä 45,1 vuotta, naisten 51,1 vuotta.

HEIKKI JANTUNEN
15.1.1998

(Lähteet: BBC, The Economist, STT, The World Alamanac 1998)


ULKOMAAT -SIVULLE