Tiitinen: Yleissitovuudelle kolmikantainen vahvistusmenettely



Työsopimuslakikomiteaa johtava professori Kari-Pekka Tiitinen säätäisi työehtosopimusten yleissitovuudelle vahvistusmenettelyn. Näin yleissitovuuskiistoja ei nykyiseen tapaan tarvitsisi viedä tuomioistuimen ratkottaviksi.


Hän myös säilyttäisi yleissitovaksi määriteltävällä sopimuksella jonkinlaisen yleisyysvaatimuksen. Se voisi olla suuruudeltaan 40-50 prosentin luokkaa eli tuon verran alan työntekijöistä olisi oltava sopimuksen piirissä.

- Jos joku työehtosopimus julistetaan koko alalla sovellettavaksi - myös järjestäytymättömien työnantajien noudatettavaksi - niin täytyyhän sillä olla joku yleisyysvaatimus.

Tiitinen ei siis lämpene mallille, jossa yleissitovaksi otettaisiin edustavin työehtosopimus ilman määrittelyä vähimmäiskattavuudesta.
- Itse en voi ainakaan lähteä siitä, että ihan pienellä vähemmistöllä pystytään määräilemään koko kenttää. Se ei olisi kovin sopusoinnussa demokratian kanssa.

Nykyisin työehtosopimus on yleissitova silloin, kun sopimuksen piirissä on vähintään puolet alan työntekijöistä. Kattavuus lasketaan sen mukaan, kuinka paljon alan kaikista työntekijöistä on työnantajaliittoon järjestäytyneiden yritysten palveluksessa. Sääntö perustuu korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen vuodelta 1974.

Prosenttiraja ei riitä

Pelkkä prosenttimääritelmä ei näytä riittävän, koska tarvitaan tuomioistuimen ratkaisuja siitä, onko työehtosopimus yleiseksi katsottava vai ei.
- Ongelma säilyy, nostetaan tai lasketaan prosenttilukua mihin tahansa, Tiitinen huomauttaa.

- Tällä hetkellä tuntuisi parhaalta, että olisi joku vahvistusmenettely: jokin arvovaltainen elin vahvistaisi luettelon yleissitovista työehtosopimuksista. Tämä sitoisi myös tuomioistuimia.

Suomalaisen työmarkkinakäytännön mukaisesti menettely olisi kolmikantainen eli mukana olisi joku puolueeton elementti sekä edustus työntekijä- ja työnantajapuolelta. Tiitinen hakisi mallia vaikka työtuomioistuimen tai työneuvoston rakenteesta.

Myös Kansainvälisen työjärjestön ILOn yleissopimus edellyttäisi kolmikantaista menettelyä.

Kestämätön tilanne

Meillä on nyt noin 130 yleiseksi katsottavaa työehtosopimusta. Niistä valtaosa on kiistattomia.

Tiitisen mukaan oikeusvaltion periaatteet kuitenkin edellyttävät, että jotakin muutoksia tehdään. Hän pitää kestämättömänä sekä työntekijöiden että työantajien kannalta, että noudatettavista työehdoista on vähäistäkin epävarmuutta.

Yleissitovuuden määrittelyä hankaloittaa, etteivät virallisten tilastojen ammattiluokitukset vastaa työehtosopimusten soveltamisaloja. Tilastot myös laahaavat aika lailla jäljessä.

Visainen kysymys

Tiitisen johtama komitea valmistelee parhaillaan työsopimuslain kokonaisuudistusta. Tehtävänä on mm. määritellä yleissitovuus ja paikallinen sopiminen.

Tiitinen odottaa yleissitovuudesta yhtä komitean visaisimmista kysymyksistä. Yleissitovuudesta on jo käyty kaksi laajahkoa yleiskeskustelua, mutta yksityiskohtaisiin hahmotelmiin ei olla vielä menty.

Komitean on määrä saada työnsä valmiiksi lokakuun loppuun mennessä.

STT-IA
16.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE