Saksan ja Suomen ympäristöministerit uskovat sopuun energiaveroista



Saksan ja Suomen vihreät ympäristöministerit, Jürgen Trittin ja Pekka Haavisto, uskovat molemmat, että EU-tasolla voidaan pian sopia yhteisistä energiaverosäännöistä.


Trittin vieraili Suomessa keskustelemassa Haaviston kanssa Saksan EU-puheenjohtajuuden tavoitteista ympäristön alalla.

Energiavero on virallisesti valtiovarainministerien päätettävänä. Trittin uskoi, että nyt on edellytyksiä päästä sopuun, sillä sekä Britanniassa että Saksassa ovat vaihtuneet mielialat ja hallitukset.

Kumpikin maa on kertaalleen estänyt päätöksen syntymisen. Trittin pahoitteli, että verokysymyksistä vaaditaan EU:ssa edelleen yksimielisiä päätöksiä.

Trittinin mielestä päätöksiä yhteisestä energiaverojärjestelmästä tarvitaan, jotta EU-maat pystyisivät täyttämään Kiotossa asetetut tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä. EU:n yhteinen strategia kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi on yksi Saksan puheenjohtajakauden keskeisistä kysymyksistä.

- Mielestämme tavoitteisiin on päästävä ennen kaikkea vähentämällä EU-maiden omia päästöjä, Trittin sanoi.

Saksa on sitoutunut merkittävään päästöjen vähennykseen, josta suuri osa tulee toimista entisen Itä-Saksan alueella. Trittinin mielestä erittäin tärkeää on myös vähentää liikenteen päästöjä, ennen kaikkea raskaasta liikenteestä.

Kauhuesimerkkinä turhista kuljetuksista hän mainitsi Mecklenburg-Etu-Pommerin siat, jotka viedään ensin Ala-Saksiin teurastettaviksi, sieltä Italiaan, missä niistä tehdään parmankinkkua, joka palaa Saksaan myytäväksi.

Pian irti ydinvoimasta

Kotimaassaan Trittin on vahvasti ajanut ydinvoimasta luopumista. Laista, joka kieltää ydinvoiman lisärakentamisen äänestetään liittopäivillä ensi viikolla, ja samoihin aikoihin aloitetaan neuvottelut energiayhtiöiden kanssa ydinenergian lopettamisaikataulusta.

Saksa on myös päättänyt olla lähettämättä enää käytettyä ydinpolttoainetta jälleenkäsittelyyn, mikä on herättänyt vastalauseita Ranskassa, joka on ottanut polttoainetta vastaan. Trittinin mukaan tarkoitus on nyt lähettää jätteet suoraan loppusäilytykseen. Jälleenkäsittely -sanaa Trittin ei halunnut edes käyttää, vaan kutsui toimintaa "plutoniumin teolliseksi valmistamiseksi".

Trittiniltä tiedusteltiin myös neuvoja Suomen ydinvoimakeskusteluun, mutta hän totesi, ettei ole hänen asiansa ottaa kantaa muiden maiden päätöksiin.

Trittinin ja Haaviston lisäksi myös Italiassa ja Ranskassa on vihreät ympäristöministerit; Italiassa Edo Ronchi ja Ranskassa Dominique Voynet.

STT-IA
18.1.1999


POLITIIKKA -SIVULLE