Tutkimukseen jo kolme prosenttia kansantuotteesta



Tilastokeskuksen arvion mukaan Suomen kansantuotteesta kului viime vuonna jo kolmisen prosenttia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Näin tutkimus- ja kehitystoiminta ehti jo ohittaa vasta täksi vuodeksi asetetun tavoitteen.


Rahaa käytettiin kaikkiaan arviolta 19,7 miljardia markkaa, mikä oli 2,4 miljardia markkaa edellisvuotista enemmän. Valtaosa kasvusta eli liki kaksi miljardia oli yritysten rahaa.

Nopein kasvu sähkötekniikassa

Valtion tiede- ja teknologianeuvosto suunnitteli kaksi vuotta sitten, että alan menot olisivat tänä vuonna 2,9 prosenttia BKT:sta. Tavoitteen ylitys selittyy juuri yritysten ennakoituakin suuremmalla panostuksella.

Tilastokeskuksen arvion mukaan yritykset panivat viime vuonna tutkimukseen ja kehitykseen 13,3 miljardia markkaa, joka on 17 prosenttia toissa vuotta enemmän. Lähes puolet eli 6,8 miljardia kului sähköteknisen teollisuuden tutkimukseen. Tällä alalla vuosikasvu oli peräti 28 prosenttia.

Vuosikymmenessä prosenttiyksikkö lisää

Vuonna 1997 tutkimustoimintaan käytettiin lopullisten tilastojen mukaan 17,3 miljardia markkaa eli 2,8 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vielä 1988 osuus oli vain 1,8 prosenttia.

Yritysten osuus oli 1997 noin kaksi kolmasosaa kaikesta tutkimuksesta eli 11,4 miljardia markkaa. Yliopistot ja yliopistolliset keskussairaalat käyttivät noin viidenneksen kaikesta tutkimusrahasta.

EU-raha lisäsi ulkomaisen rahoituksen määrää

Suomalaistutkijoiden hyvä EU-menestys heijastuu myös rahoitustilastoihin. Vuosina 1993-97 ulkomaisen rahoituksen osuus kaikesta tutkimusrahoituksesta nousi 1,8 prosentista 5,4 prosenttiin. Valtaosa kasvusta oli juuri EU:n tutkimusrahaa.

Osittain raha on tällöin tietysti peräisin kotimaasta, mutta Tekesin seurannan mukaan Suomi ehti varsinkin jäsenyytensä alussa kerätä EU-tutkimusrahaa enemmän kuin oman maksuosuutensa verran.

Tutkimus myös työllistää

Toissa vuonna tutkimustehtävissä työskenteli 29 100 henkilöä, mikä oli viidenneksen enemmän kuin 1995.

Tutkimustoiminnan kehitystä aletaan nyt myös seurata aiempaa tarkemmin. Tilastokeskus alkaa laatia alan tilastot joka vuosi, kun aiemmin riitti joka toisen vuoden tahti.

STT-IA
15.1.1999


AJASSA -SIVULLE