Veromessujen vetonaula: Vinkkejä perintöjen verosuunnitteluun



Yleisömenestys on taattu, kun joku tarjoaa ilmaisia vinkkejä verotuksen vähentämiseksi. Näin kävi myös torstaina, kun Veronmaksajien keskusliiton lakimies Jussi Sainio esitteli perintöverosuunnittelun periaatteita liiton suuressa verotapahtumassa Helsingissä.
- Etukäteen suunnittelemalla voidaan päästä erittäin merkittäviin tuloksiin, hän tiivisti.



Toki hän muistutti, että vaikka keinoja löytyy, osan kanssa on oltava tarkkana, ettei verosuunnittelun hyöty käänny päälaelleen.

Sainion mielestä erityisen käyttökelpoisia keinoja ovat verottomat lahjat, hallintaoikeuden muodostaminen ja perinnöstä luopuminen. Näiden lisäksi on muita keinoja. Yleensä parhaaseen tulokseen päästään erilaisilla yhdistelmillä, hän sanoi.

Sainion mukaan erityisesti perinnöstä kieltäytyminen vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Perintö- ja lahjaveroasteikot ovat täysin samanlaisia.

Verotta voidaan antaa alle 20 000 markan arvoinen lahja kolmen vuoden välein. Kolme vuotta lasketaan päivästä päivään, mutta esimerkiksi perheen äiti ja isä voivat kumpikin tehdä alle 20 000 markan verottoman lahjoituksen lapsilleen edellyttäen, että kummallakin on omaisuutta.

Kolmen vuoden aikana samalta lahjoittajalta voi saada useampia lahjoja, mutta yhteissumma ei saa ylittää 20 000 markkaa.

Sitä suuremmista lahjoituksista saaja joutuu maksamaan lahjaveron. Sen suuruus riippuu sekä lahjan arvosta että siitä, kenelle lahjoitetaan. Vaikka ilmoitusta verottomasta lahjasta ei tarvitse antaa, Sainio suosittelee sen tekemistä, jos lahjan käyvästä arvosta on vähänkin epäselvyyttä.

Verottaja päättää käyvän arvon, mutta ratkaisusta voi valittaa.

Etua myös alle käyvän arvon myynnistä

Sainion mukaan myös lahjaluontoiset kaupat ovat hyvä tapa vähentää verotusta erityisesti, kun on kyse suuremmista omaisuuseristä. Näihin hän laskee esimerkiksi asunnot ja kesämökit.

Verottaja hyväksyy myynnin kolme neljäsosalla käyvästä arvosta, mutta Sainion mukaan varmasti turvallisilla vesillä liikutaan, kun myyntihinta on 80 prosenttia käyvästä arvosta. Lopusta on maksettava lahjavero.

Sainio myöntää, että käyvän arvon määrittely ei ole aina yksiselitteistä. Verottajalta voi hakea ennakkoratkaisua, mutta se maksaa 800 markkaa. Verolakimiehen mukaan hinnasta huolimatta ennakkoratkaisu on "hyvä henkivakuutus" pitkien ja kalliiden oikeustaistelujen välttämiseksi.

Ennakkoratkaisu sitoo verottajaa. Järjestelyjä suunnittelevat voivat sen sijaan katsoa ratkaisun saatuaan, kannattaako se vai ei.

Käypä arvo tulee lahjoitushetken mukaisesta arvosta. Esimerkiksi osakkeissa siitä ei ole epäselvyyttä, koska niillä käydään jatkuvasti kauppaa pörssissä. Asunnon hinta-arvion voi hakea esimerkiksi asunnonvälittäjiltä.

Hallintaoikeus pienentää veroa

Sainio suosittelee myös hallintaoikeuden muodostamista, koska sillä voi pienentää tuntuvasti perintö- tai lahjaverotettavaa summaa. Vero on kuitenkin maksettava heti.

Hänen mukaansa se sopii esimerkiksi asuntojen ja kesämökkien siirtämiseen perillisille. Keskinäisellä testamentilla puolisot sopivat, että toisen kuollessa hallintaoikeus asunnosta tai kesämökistä pysyy leskellä, mutta omistusoikeus siirtyy heti lapsille tai muille perillisille.

Koska hallintaoikeus vähentää lahjan ja perinnön arvoa, myös verotettava summa pienenee. Mitä nuoremmalle hallintaoikeus jää, sen suurempi hyöty. Suurin vähennys koskee kaikkia alle 44-vuotiaita.

Harkinnanarvoisena Sainio pitää omaisuuden pilkkomista testamentilla niin, että omaisuutta siirretään yhden sukupolven yli suoraan lastenlapsille. Kun summat ovat pienempiä, progressio ei välttämättä pääse puremaan. Lapset ja lastenlapset kuuluvat alhaisimpaan veroluokkaan.

Lisäetuna saadaan yksi välistä jäävä perintöverotapahtuma, hän lisäsi. Sama voidaan tehdä myös luopumalla perinnöstä. Sainio korosti, että se on tehtävä ehdoitta ja etukäteen. Perintö menee tällaisessa tapauksessa siitä kieltäytyvän perillisille.

Ei kannata pakoilla sutta, jos vastassa onkin suuri karhu

Sainio muistutti, että esimerkiksi lahjaluontoisissa kaupoissa ja perinnöissä ei aina kannata vältellä korkeinta lahja- tai perintöveroa pyrkimällä mahdollisimman pieneen käypään arvoon.

Jos esimerkiksi lahjana tai perintönä saatu asunto on tarkoitus myydä edelleen nopeasti, hyöty voi kääntyä päälaelleen, koska lähiomaisten lahja- ja perintövero on korkeimmillaan 16 prosenttia, mutta myyntivoitosta peritään 28 prosentin vero, hän muistutti.

Myyntivoitto peritään summasta, joka jää, kun myyntihinnasta vähennetään hankintahinta. Perintönä saadun asunnon hankintahinta on perintöverotuksessa hyväksytty käypä arvo. Sama koskee lahjaveron alaisia lahjoja.

STT-IA
15.1.1999


TALOUS -SIVULLE